Contraofensiva ucraineană prin ochii soldaților din prima linie. Cele trei teorii privind pozițiile rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce pierderile provocate de contraofensiva ucraineană cresc, unii soldați și observatori încep să se întrebe dacă chiar este posibilă o străpungere decisivă sau dacă nu cumva liniile de apărare, puternic întărite de ruși în lunile de iarnă, sunt pur și simplu o barieră prea mare, imposibil sau prea costisitor de trecut, relatează BBC, care a efectuat o vizită rară pe o secțiune bine păzită a frontului de sud.

Forțele ucrainene încearcă să înainteze pe fronturile din est și din sud FOTO EPA-EFE
Forțele ucrainene încearcă să înainteze pe fronturile din est și din sud FOTO EPA-EFE

„Fără mai mult ajutor [occidental], cred că am putea pierde acest joc”, spune Kirilo Potras, un infanterist marin ucrainean al cărui picior stâng a fost sfârtecat de la genunchi în jos de o mină rusească în 2020, dar care s-a întors în prima linie. Potras explică că existența unor vaste câmpuri minate rusești se dovedește a fi un obstacol uriaș în calea contraofensivei plănuite îndelung de armata ucraineană.

„Acești ruși... sunt foarte mulți. Au multe tunuri antitanc și sisteme de rachete”, subliniază el.

Totuși mulți soldați și experți contrazic cu vehemență această evaluare, apreciind că faza de deschidere se desfășoară conform planului și că linia frontului activă - care se întinde într-un arc de cerc pe o distanță aproximativă de peste 1.000 km, de la coasta Mării Negre până la granița ruso-ucraineană nord-estică – nu ar fi avut cum să fie străpunsă cu aceeași viteză fulgerătoare pe care forțele Kievului au atins-o anul trecut.

Cele trei teorii privind rezistența liniilor defensive rusești

După câteva săptămâni petrecute pe trei secțiuni separate ale frontului și interviuri cu oameni aflați în prima linie, perspectivele asupra liniilor defensive rusești ar putea fi împărțite în trei mari categorii: cei care văd liniile de apărare ale Rusiei ca și cum ar fi făcute din tablă, cei care le văd ca și cum ar fi din lemn și cei care și le imaginează ca fiind de sticlă.

Teoria tinichelei - maleabilă, dar rezistentă – a fost schițată în urmă cu mai bine de două săptămâni, de către un medic epuizat care îngrijea soldați răniți la un spital de campanie din apropierea orașului Bahmut, în regiunea Donbass.

Printre bubuiturile focurilor de artilerie, descriind numărul tot mai mare de victime în rândurile soldaților ucraineni, și subliniind că Rusia a avut prea mult timp să-și pregătească apărarea și are un număr copleșitor trupe, a concluzionat că, deși armata ucraineană ar putea fi capabilă să împingă linia frontului înapoi, poate chiar cu zeci de kilometri, va avea mari dificultății să facă mai mult decât să preseze stăpânirea strategică Rusiei asupra estului și sud-estului Ucrainei.

Cred că acest război nu va fi rezolvat pe câmpul de luptă. Se va încheia cu un acord politic”, a spus el pesimist.

Teoria lemnului – adică o linie de front susceptibilă să se fragmenteze, dar nu într-atât încât se prăbușească – este perspectiva unui soldat aflat pe un segment de front aflat la sud-vest de Bahmut, dincolo de localitatea Velika Novosilka.

Forțele ucrainene avansează lent dar susținut pe linia frontului în est și în sud croindu-și drum printre câmpurile de mine, atacând pozițiile ruse din unghiuri neașteptate și astfel reușind să recupereze porțiuni destul de însemnate de teritoriu, dar și sate și localități mai mici.

„Sunt un realist, deși unii oameni mă numesc pesimist”, a dezvăluit Artem, un soldat în vârstă de 36 de ani, pe fundalul zgomotului produs de un avion ucrainean zburând deasupra lui. În opinia lui, moralul trupelor rusești este scăzut, astfel că armata ucraineană va face probabil progrese semnificative în următoarele luni. Doar că el vede contraofensiva transformându-se într-una care să-i determine pe invadatori să se retragă în dezordine, așa cum s-a întâmplat în noiembrie anul trecut.

„Mass-media și societatea se grăbesc. [Dar] cea mai neagră opțiune este întotdeauna posibilă”, a adăugat el, întrebându-se ce fel de „preț” ar fi dispusă să plătească Ucraina pentru a forța o ruptură strategică în liniile rusești.

Cele mai sumbre perspective cu privire la contraofensiva ucraineană tind să vină de la cei aflați foarte aproape de linia frontului sau angajați direct în operațiunile de luptă.

Perspectiva experților militari

Experții militari atrag însă atenția asupra ansamblului contraofensivei, care are loc pe scară mai mare.

Aceștia avansează teoria pozițiilor din sticlă, susținută pe scară largă de analiști militari occidentali proeminenți, precum Mick Ryan, și de generali precum șeful forțelor armate britanice, Tony Radakin – conform căreia contraofensiva este pe drumul cel bun și că, în câteva săptămâni sau luni, apărarea Rusiei se va sparge, permițând Ucrainei să cucerească un teritoriu semnificativ din punct de vedere strategic și să avanseze aproape de Peninsula Crimeea (dacă nu chiar în interiorul acesteia).

Susținătorii acestei teorii îndeamnă la răbdare argumentând că lipsa puterii aeriene a Ucrainei înseamnă că aceasta nu poate face munca preliminară, vitală, de distrugere a „sistemului operațional” al armatei ruse - adică a liniilor sale de aprovizionare logistică și a centrelor de comandă – în ritmul pe care și l-ar dori.

În schimb, forțele ucrainene folosesc sisteme de rachete la sol și, în același timp, atacă pozițiile rusești în cât mai multe locuri posibil pentru a bloca și distruge cât mai mulți soldați și echipamente inamice.

„Înfometați, strâmtorați și loviți”, a rezumat zilele de trecute șeful Statului Major din Marea Britanie strategia ucraineană, concluzionând că Rusia a pierdut deja „aproape jumătate din eficacitatea de luptă a armatei sale”.

Într-un alt spital de campanie un medic ucrainean care a cerut să îi fie publicat doar prenumele, Evhghen, a rezumat ceea ce s-ar putea descrie ca fiind starea de spirit dominant a majorității soldaților și oficialilor ucraineni întâlniți în vizitele pe segmentele frontului ucrainean sudic, scrie BBC.

„Toată lumea așteaptă [străpungerea]. Noi avem credință și așteptăm. Știm că totul va fi bine. Trebuie doar să avem răbdare”, a spus el zâmbind, în fața spitalului de campanie, în timp ce bubuitul focurilor de artilerie răsuna în depărtare.

Contraofensiva Ucrainei a fost „încetinită” de apărarea înrădăcinată a Rusiei, a declarat recent președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN. El a precizat că și-ar fi dorit ca livrările de arme occidentale să fi permis ca aceasta să înceapă „mult mai devreme”.

 „Ofensiva nu este rapidă, este o realitate. Totuşi, noi avansăm, nu ne retragem ca ruşii. Acum noi avem iniţiativa”, a subliniat Zelenski de la Praga pe care a vizitat-o după Bulgaria, în cadrul turneului său extern înaintea summitului NATO de la Vilnius.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite