Arma cu care ucrainenii vor să spargă frontul la Bahmut. Vehiculele de luptă CV90 au ajuns în estul țării

0
Publicat:

Vehiculele de luptă CV90 de fabricație suedeză din Ucraina au ajuns în prima linie, se pare undeva în jurul Bahmutului, în regiunea Donbas, din est.

Vehiculele blindate CV90 FOTO Forțele Armate Suedeze
Vehiculele blindate CV90 FOTO Forțele Armate Suedeze

În timp ce regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, este locul contraofensivei forțelor armate ucrainene vechi de trei săptămâni, trupele de la Kiev contraatacă, de asemenea, la nord și la sud de ruinele orașului Bahmut, pe care forțele ruse l-au capturat în mai, după luni de atacuri, soldate cu pierderea a mii de vieți omenești, notează Forbes.

50 de vehicule CV90, pentru contraofensiva ucraineană

Mașinile blindate CV90 sporesc semnificativ puterea de foc ucraineană în sectorul Bahmut, întrucât i-ar putea ajuta pe ucraineni să străpungă fortificațiile rusești din zonă și, de asemenea, să-i ajute să exploateze orice descoperire.

CV90-urile cu șenile, proiectat pentru echipaje de câte 9 militari (un echipaj de 3 și o grupă de 6 soldați), au fost construite de firmele suedeze Hägglunds și Bofors și cântăresc 37 de tone. În versiunea sa standard, au împachetat un tun automat, într-o turelă blindată.

Astfel de vehicule blindate sunt populare în nordul Europei. Designerii au optimizat vehiculul pentru operațiuni în pădurile Scandinaviei. Coincidența face ca estul Ucrainei să fie, de asemenea, împânzit de o mulțime de copaci, mulți dintre ei pe plantații comerciale.

În ianuarie, Suedia a promis 50 de vehicule CV90, pentru a susține efortul de război al Ucrainei. Nu se știe însă exact ce brigadă le operează – sau chiar ce serviciu: armata, pușcașii marini sau forțele separate de asalt aerian.

Ceea ce s-a știut, cu certitudine, a fost că vehiculele de luptă suedeze se vor alătura contraofensivei.

Vom fi în centrul acesteia”, a spus un stagiar ucrainean al CV90, la începutul lunii iunie.

Mașinile blindate au început să sosească în Ucraina câteva săptămâni mai târziu, la mijlocul lunii iunie.

Alte vehicule de luptă, primite de la aliați

CV90 este al treilea dintre cele trei tipuri de vehicule de luptă cu șenile, pe care le-a primit Ucraina de la aliații săi străini – și al doilea tip care a ajuns în prima linie. Ucraina primește, de asemenea, peste 150 de M-2 din Statele Unite, precum și 60 Marders din Germania.

Marders cu blindaj gros, care aparțin Brigăzii 82 a forțelor de asalt aerian ucrainean, nu au ajuns încă pe câmpul de luptă. Dar M-2-urile, aflate în serviciul Brigăzii 47 de asalt a armatei ucrainene au fost nelipsite din regiunea Zaporojie, de la începutul contraofensivei din 4 iunie.

Brigada 47 a pierdut cel puțin 17 dintre IFV-urile de 28 de tone și trei echipaje, într-un singur asalt eșuat la sud de Mala Tokmacika, pe 8 iunie. M-2-urile, tancurile și vehiculele însoțitoare au fost atacate de elicoptere rusești, apoi a rămas blocate, într-un câmp minat.

Forțele ucrainene au găsit în cele din urmă o cale de a ocoli acel câmp minat, eliberând o parte M-2-uri.

Pe lângă tunul său automat de 25 de milimetri, M-2 are un lansator dublu pentru rachete antitanc, însă acesteanecesită o linie de vedere clară. Ucrainenii și-au desfășurat blindatele americane în sud, acolo unde sunt, în mare parte, câmpuri deschise.

Prin contrast, CV90 este optimizat pentru o luptă strânsă pe teren împădurit. Arma sa principală, un tun automat L/70 de 40 de milimetri, trage cu obuze de două kilograme, cu o rată de până la cinci cartușe pe secundă, la o viteză inițială de o mie de metri pe secundă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite