Consilierul american al comandantului Armatei ucrainene: „Bahmut este un loc în care armata rusă a venit să moară”

0
Publicat:

Ofițerul american Dan Rice, consilier al comandantului șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, povestește cât de mulți oameni pierde armata rusă în Ucraina în fiecare lună, în morți și răniți.

Rușii încearcă de luni bune să cucerească orașul ucrainean Bahmut FOTO Profimedia
Rușii încearcă de luni bune să cucerească orașul ucrainean Bahmut FOTO Profimedia

„Cred că Bahmut este un loc în care armata rusă a venit să moară”, spune Rice într-un interviu pentru NV. De asemenea, crede că Putin continuă să comită gafă după gafă, încălcând toate principiile războiului.

„Acum un an, a atacat Ucraina în luna greșită. Nu poți ataca în aceste condiții în februarie. Dar a continuat să atace anul acesta în februarie și martie. Și tot ce a făcut a fost să-și „mănânce” armata. Atacând într-o zonă deschisă, infanterie împotriva artileriei, au pierdut o mulțime de ruși”, continuă Rice.

„Ucraina va avea o contraofensivă foarte puternică, care va șoca lumea”

Potrivit lui Rice, astăzi armata ucraineană ucide aproximativ 25.000 de soldați ruși pe lună. Așa vor fi cifrele și pentru luna martie, tot aproximativ 75 de mii, pierderile Federației Ruse în Ucraina.

„Cele mai bune unități ale armatei ruse sunt distruse. Timp groaznic pentru un atac. Prin urmare, când va veni momentul potrivit pentru o ofensivă, în primăvară, Ucraina va avea o armată mult mai puternică, o securitate mai bună decât era acum un an. Și trebuie să intri în ofensivă pentru a recâștiga poziții. Și eu cred că în această primăvară, Ucraina va avea o contraofensivă foarte puternică, care va șoca lumea”, a adăugat el.

Armata ucraineană „va profita foarte curând” de situația de pe frontul din Bahmut, unde atacurile rusești rămân fără viteză din cauza pierderilor mari înregistrate, afirmă generalul Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei.

Sirski a scris joi pe canalul său de Telegram că, în pofida informațiilor potrivit cărora armata rusă regulată ar fi preluat acțiunile ofensive din jurul Bahmut, mercenarii Grupului Wagner rămân principala componentă a asalturilor ruseşti de aici.

„Îşi pierd considerabil forţa şi oxigenul", a spus generalul ucrainean despre mercenarii Wagner, adăugând că trupele ucrainene „vor profita foarte curând de această oportunitate, aşa cum deja au făcut-o la Kiev, Harkov, Balaklia şi Kupiansk”, cu referire la teritoriile asediate şi ocupate anterior de Rusia, care au fost eliberate de Ucraina.

Sirski este cel care a comandat ofensiva-fulger din regiunea Harkov care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din nord-estul Ucrainei în luna septembrie a anului trecut, după ce la începutul războiului a fost comandantul forțelor de apărare ale Kievului.

Rezistența forțelor ucrainene din regiunea capitalei a dus în cele din urmă la retragerea trupelor ruse de aici la sfârșitul lui martie.

Aceste victorii răsunătoare au făcut unele site-uri occidentale să îl descrie drept cel mai de succes general al secolului XXI de până acum.

La începutul lunii martie Sirski a declarat că armata ucraineană încearcă să îi prindă pe invadatorii ruși într-o poziție de „zugzwang”.

„La șah zugzwang este o situație în care orice mișcare a unui jucător duce la o deteriorare a poziției sale. Facem totul pentru ca inamicul să se găsească într-o asemenea situație în acest război. Forțele de apărare lucrează. Suntem mândri de fiecare soldat și comandant”, a afirmat acesta într-o postare făcută tot pe canalul său de Telegram.

În noul său mesaj publicat joi militarul ucrainean a lăudat trupele care apără Bahmut, rămas sub controlul Kievului, pentru „rezistenţa, curajul şi bravura supraomeneşti de care dau dovadă sub focul continuu al artileriei şi aviaţiei inamice”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite