Confruntarea pentru controlul Ucrainei: se scurg orele până la finalul ultimatumului de la Kiev, în timp ce ruşii adună 40.000 de soldaţi la graniţă

0
0

Confruntările violente care au avut loc joi între forţele speciale ucrainene, sprijinite de blindate, şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainei, s-au soldat cu cinci morţi. Kievul a decis să treacă la ofensivă, în contextul eşecului Acordului de la Geneva, de care Obama a acuzat Moscova, relatează AFP.

UPDATE 13.20 Angela Merkel a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin şi şi-a exprimat "profunda îngrijorare" în legătură cu situaţia din Ucraina, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, relatează AFP.

Cancelarul "a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu situaţia tensionată din estul Ucrainei şi a afirmat că aşteaptă ca Guvernul rus să confirme clar aprobarea acordului de la Geneva şi să depună eforturi pentru aplicarea prevederilor", a declarat Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă.


UPDATE 13.18 Un elicopter al armatei ucrainene a fost lovit de o rachetă în estul ţării

Un elicopter al armatei ucrainene a fost lovit vineri de o rachetă în timp ce staţiona pe aerodromul Kramtorsk, în estul separatist al ţării, iar pilotul a fost rănit, au anunţat autorităţile ucrainene, citate de AFP.

"Un elicopter militar Mi-8 a explodat pe aerodromul din Kramatorsk", a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Un oficial din cadrul serviciilor speciale ucrainene, Vasil Krutov, citat de agenţia Interfax Ucraina, a precizat că avionul se afla la sol şi comandantul a fost rănit. 


Potrivit Ministerului de Interne de la Kiev, cinci separatişti proruşi au murit în urma intervenţiei Ucrainei. E prima oară când trupele ucrainene au folosit forţa pentru a recaptura teritoriile din Estul ţării, care au fost cucerite de către trupele separatiste proruse. Slaviansk şi alte oraşe au fost cucerite de forţe proruse din 6 aprilie, când au proclamat Republica Populară din Doneţk.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a acuzat Moscova că susţine terorismul de stat împotriva ţării sale.

Exerciţii militare la graniţa Ucrainei

După acţiunea ucraineană, Rusia a deschis exerciţii militare şi a mobilizat armata la graniţa cu Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a spus că “dacă regimul de la Kiev a început să folosească armata împotriva populaţiei, avem parte de o crimă serioasă”. El a spus că vor fi consecinţe pentru acest lucru, potrivit CNN.

La scurtă vreme după această declaraţie, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a spus că Rusia va mobiliza armata, potrivit RIA Novosti. “Suntem forţaţi să reacţionăm la această situaţie. Începând de astăzi, un batalion tactic va face exerciţii în zonele de Sud şi de Vest ale Rusiei, în apropierea graniţei cu Ucraina”, a spus Shoigu.

Ucraina a dat un ultimatum de 48 de ore Rusiei pentru a explica exerciţiile sale militare, dar regimul de la Kiev nu a spus care vor fi consecinţele dacă Rusia nu reacţionează. Potrivit surselor militare, Rusia are 40.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. 

image

Şapte persoane rănite la Odesa, într-o explozie la un punct de control proucrainean

Şapte persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri la un punct de control proucrainean lângă portul Odesa, unde locuitorii au construit puncte de control pentru a opri intrarea unor separatişti care vin Transnistria. Poliţia a anunţat acest bilanţ, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Locuitorii din oraş au construit mai multe puncte de control în jurul portului, pentru a opri intrarea unor separatişti proruşi de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, precizează The Guardian.

„A explodat un dispozitiv. Explozia a avut loc la ora locală 4.00, la un punct de control instalat de către o organizaţie de autoapărare", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale.

Ofensiva, temperată de blindate ruseşti 

Forţele speciale ucrainene au suspendat joi operaţiunea antiteroristă desfăşurată în oraşul Slaviansk, din cauza trupelor ruseşti, care se află deja la graniţele Ucrainei. Potrivit surselor din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), riscul unei invazii armate ruseşti în Ucraina a crescut semnificativ în cursul zilei de joi. Presa rusă anunţa că o coloană de blindate ruseşti a plecat spre frontiera rusoucraineană, tancurile fiind observate la 100 de kilometri de frontieră.

De asemenea, mai mulţi localnici din oraşul ucrainean Slaviansk, regiunea estică Doneţk, scriau pe reţelele de socializare că pe transportoarele blindate ruseşti este inscripţionat mesajul „Misiune de pace“. 

Obama cere sancţiuni mai mari

Prezent la Tokio în Japonia, preşedintele american Barack Obama a eliminat posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina, dar a avertizat că Statele Unite sunt hotărâte să impună mai multe sancţiuni Rusiei dacă nu respectă acordul de pe 17 apirlie.

“Exista posibilitatea ca Rusia să respecte acordul de la Geneva. Dacă vom mai vedea miliţii şi bărbaţi înarmaţi care preiau controlul asupra clădirilor, hărţuind populaţia care nu respectă deciziile lor şi care vor destabiliza regiunea, vom reacţiona dacă Rusia nu o face”, a spus Obama.

De asemenea, secretarul de stat american, John Kerry a spus că Rusia a refuzat să acţioneze după acordul de la Geneva. El a menţionat că se vorbeşte despre protestatari paşnici, dar aceştia au grenade şi arme automate. În plus, forţele pro-ruse au uniforme noi şi vorbesc într-un dialect rusesc.

“E clar, măcar o ţară îşi respectă cuvântul. Lumea a văzut că Rusia destabilizează regiunea”, a spus Kerry. Pe de altă parte, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că autorităţile de la Kiev trebuie să facă primul pas şi a acuzat Occidentul că-i tratează pe ucraineni ca pe nişte îngeri.

Confruntări între forţele ucrainene şi separatişii ruşi. Corespondenţă din Slaviansk 

Corespondentul Adevărul la Slaviansk, jurnalistul Mircea Barbu, relata ieri de la faţa locului: Se aud focuri de armă în centrul oraşului. Magazinele şi cafenelele sunt închise, după ce ministerul de Interne a cerut oamenilor să nu îşi părăsească casele. În oraş au fost instituite mai multe filtre de control, însă forţele de ordine ucrainene nu au reuşit să reia controlul asupra Slavianskului. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/ucraina" target="_blank">View the story "Ucraina" on Storify</a>]

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite