Componente de origine occidentală într-o rachetă nord-coreeană folosită în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În resturile unei rachete de origine nord-coreeană găsite în Ucraina au fost identificate componente fabricate în Europa și Statele Unite, în pofida sancțiunilor impuse Phenianului, a afirmat marți într-un raport o organizație specializată, notează AFP, potrivit Agerpres.

 Rusia și Coreea de Nord discuții la nivel înalt FOTO: Shutterstock
Rusia și Coreea de Nord discuții la nivel înalt FOTO: Shutterstock

Coreea de Nord este unul din furnizorii Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit occidentalilor, care impun de ani de zile sancțiuni împotriva acestei țări comuniste asiatice. Totuși Phenianul pare capabil să ocolească aceste sancțiuni pentru a obține piese, potrivit acestui raport al ONG-ului Conflict Armament Research (CAR).

Anchetatorii săi „au stabilit că o rachetă balistică produsă în Coreea de Nord şi recuperată în Ucraina conţine peste 290 de componente electronice non-naţionale”. Trei sferturi dintre acestea sunt legate de companii înregistrate în Statele Unite şi 16% din Europa, potrivit ONG-ului.

CAR estimează că racheta, descoperită pe 2 ianuarie la Harkov, a fost asamblată cel mai recent în martie 2023.

La începutul lui ianuarie, Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte aproximativ 50 de ţări au acuzat Coreea de Nord că furnizează rachete Rusiei, în timp ce Phenianul face de multă vreme obiectul sancţiunilor internaţionale pentru activităţile sale militare şi nucleare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite