Comisia Europeană dă în judecată Slovacia pentru discriminarea copiilor romi

0
0
Publicat:

Comisia Europeană a anunţat miercuri începerea unei acţiuni în justiţie împotriva Slovaciei cu privire la eşecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în şcoli, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Comisia Europeană. FOTO Getty Images
Comisia Europeană. FOTO Getty Images

Unul dintre exemplele date de Comisia Europeană cu privire la copiii din minoritatea etnică este că aceștia „sunt plasaţi frecvent în şcoli speciale pentru copii cu dizabilităţi mintale uşoare", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit aceluiași comunicat, copiii romi din sistemul de învăţământ mainstream sunt de multe ori segregaţi în şcoli sau clase separate.

Discriminarea pe criterii de origine etnică, interzisă în școli

Aceste practici încalcă, potrivit Comisiei, legislaţia UE, care „interzice strict discriminarea pe criterii de origine etnică în domeniile cheie ale vieţii, inclusiv educaţia".

Deși Comisia Europeană a mai ridicat această problemă cu Bratislava în 2015, eforturile de reformă asumate de guvernul slovac au dus la rezultate insuficiente, atenţionează comunicatul.

În 2021, un total de 65% de elevi romi cu vârsta între 6 şi 15 ani au frecventat şcoli unde toţi sau majoritatea elevilor erau tot romi, adică o nouă creştere faţă de situaţia din 2016.

„Acest lucru face din Slovacia statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel de segregare a romilor în învăţământ", mai notează Comisia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite