Clasa politică din Franța divizată, în jurul unui marș antisemit care va avea loc la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dreapta, "extrema dreaptă", o parte a "stângii" şi premierul vor participa, stânga radicală nu: organizarea unui marş împotriva antisemitismului duminică la Paris provoacă diviziuni în rândul clasei politice din Franţa, unde actele antisemite s-au înmulţit după reizbucnirea conflictului israeliano-palestinian, relatează AFP, citat de Agerpres

Adunarea Națională a Franței Foto AFP
Adunarea Națională a Franței Foto AFP

Preşedinţii Senatului şi Adunării Naţionale au cerut marţi ca "toţi cei care se recunosc în valorile Republicii noastre" să participe duminică la Paris la un "mare marş civic" împotriva antisemitismului.

De la începutul războiul declanşat de masacrele comise pe 7 octombrie de Hamas în Israel, "peste 1.000 de acte antisemite" au fost înregistrate "în decurs de patru săptămâni", "de două ori mai multe decât în tot anul 2022", au afirmat ei.

Cu toate acestea, iniţiativa este primită diferit în Franţa, care găzduieşte cele mai mari comunităţi evreieşti şi arabo-musulmane din Europa, mai ales din cauza intenţiei de a participa la marş a partidului de extremă dreapta Reuniunea Naţională (RN, fostul Front Naţional).

Marine Le Pen a anunţat miercuri că va participa şi le-a cerut "tuturor membrilor şi alegătorilor noştri să vină şi să alăture acestui marş"

Însă sprijinul pentru comunitatea evreiască exprimat de principala adversară a lui Emmanuel Macron, învinsă de preşedintele francez în turul doi al ultimelor două scrutinuri prezidenţiale şi care de ani de zile pledează pentru normalizarea partidului său, este criticat de oponenţii săi în condiţiile în care tatăl său, Jean-Marie Le Pen, era un obişnuit al remarcilor antisemite.

"După părerea mea, RN nu are loc la această manifestaţie", însă "este o demonstraţie publică la care toată lumea este liberă să participe", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, adăugând că premierul Elisabeth Borne, al cărui tată, evreu şi care a fost deportat, va participa.

În rândul celor de stânga domneşte neliniştea. Verzii şi partidele socialiste şi comuniste au declarat că vor participa, însă nu alături de RN.

Numai La France insoumise (LFI, stânga radicală) nu va participa la marş. "Nu luptăm cu antisemitismul şi rasismul în confuzie", a afirmat partidul condus de Jean-Luc Mélenchon într-un comunicat. "Ambiguitatea obiectivelor acestui demers permite susţinerile cele mai insuportabile", a spus LFI, care refuză să mărşăluiască alături de RN

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite