Macron urmărește să încheie acorduri nucleare chiar în curtea Rusiei

0
Publicat:

Președintele francez speră să asigure aprovizionarea cu uraniu în Kazahstan și Uzbekistan pentru centralele nucleare din Franța.

Macron vrea să asigure aprovizionarea cu uraniu pentru centralele nucleare din Franța FOTO EPA EFE
Macron vrea să asigure aprovizionarea cu uraniu pentru centralele nucleare din Franța FOTO EPA EFE

Președintele francez Emmanuel Macron se deplasează miercuri în Kazahstan și Uzbekistan, unde speră să obțină uraniu pentru centralele nucleare din țara sa. Călătoria are loc în contextul în care tensiunile geopolitice cresc cu principalii furnizori actuali ai UE, Niger și Rusia.

Vizita lui Macron în cele două țări are ca scop extinderea influenței franceze într-o zonă care are legături puternice cu Rusia și care acum se apropie și de China, a declarat un oficial de la Elysée.

Kazahstanul și Uzbekistanul sunt cel mai mare și, respectiv, al treilea mare furnizor de uraniu al Franței, care este ars pentru a alimenta centralele nucleare.

Vara trecută, o juntă militară a preluat controlul Nigerului, care furnizează 15% din necesarul de uraniu al Franței, ceea ce a provocat întrebări cu privire la posibilitatea ca această țară africană să continue să fie o sursă de încredere. Incertitudinea a înconjurat, de asemenea, importurile de uraniu rusesc de la invazia Moscovei în Ucraina.

„Nigerul ridică semne de întrebare, Rusia ar putea ridica semne de întrebare pe termen lung [dacă] UE impune sancțiuni în sectorul nuclear. Vizita lui Macron în Asia Centrală ajută la anticiparea acestor preocupări", a declarat Phuc-Vinh Nguyen, expert în energie la think tank-ul Institutului Jacques Delors din Paris.

Sectorul nuclear al Rusiei nu a fost vizat până acum de sancțiunile UE, dar țările membre continuă să se îndepărteze de Moscova. Cantitatea de uraniu pe care UE a importat-o din Rusia a scăzut anul trecut cu 16% față de 2021, în timp ce cantitatea de uraniu din Kazahstan a crescut cu peste 14%.

Bruxelles-ul concurează cu China pentru influență în regiune

La începutul acestui an, Yerzhan Mukanov, directorul general al firmei nucleare de stat din această țară, Kazatomprom, a declarat pentru Politico că observă un interes din ce în ce mai mare din partea Europei și că Kazahstanul „intenționează să devină un contributor semnificativ pe piața nucleară europeană".

Firma nucleară franceză Orano este activă în Kazahstan, unde operează mine de uraniu încă din anii 1990, și mai recent în Uzbekistan. Președintele Orano, Claude Imauven, îl însoțește pe Macron în călătoria sa, împreună cu alți 14 directori francezi, inclusiv Luc Remont, șeful gigantului energetic francez EDF.

Un oficial de la Elysée a declarat că noi contracte și parteneriate de afaceri vor fi anunțate în timpul călătoriei, inclusiv în sectorul energetic. EDF s-a poziționat, de asemenea, pentru a deveni un furnizor de reactoare nucleare pentru prima centrală nucleară din Kazahstan.

Vizita are loc în contextul în care Bruxelles-ul concurează cu China pentru influență în regiune prin intermediul unor programe de investiții axate pe infrastructură.

Atât Kazahstanul, cât și Uzbekistanul beneficiază de investiții chinezești în cadrul Inițiativei Beijingului „Centura și Drumul", președinții lor participând la o reuniune la nivel înalt pe această temă, care a avut loc la Beijing în octombrie.

UE încearcă să câștige influență în cele două țări prin implicarea acestora în proiecte de cooperare și de investiții în cadrul inițiativei sale „Global Gateway", răspunsul blocului la Belt and Road.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite