Cinci schiori au fost găsiți morți în Alpii elvețieni. Un al șaselea este căutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci dintre cei șase schiori de fond care au dispărut în Alpii elvețieni în weekend au fost găsiți morți, a anunțat luni poliția din cantonul Valais, iar o aș șasea persoană este căutată în continuare.

 Avalanșa a avut loc în apropiere de muntele Matterhorn. FOTO: X
Avalanșa a avut loc în apropiere de muntele Matterhorn. FOTO: X

Grupul de schiori, cu vârste cuprinse între 21 și 58 de ani, plecase din Zermatt sâmbătă dimineața cu scopul de a ajunge în cursul zilei în orașul Arolla, în apropiere de muntele Matterhorn. Cei șase au dispărut în apropierea vârfului Tete Blanche, care a fost imediat cuprins de o furtună violentă care a împiedicat desfășurarea elicopterelor și a echipelor de salvare, scrie dailymail.co.uk.

O echipă a reușit în cele din urmă să se deplaseze cu un elicopter în apropiere duminică seara, a precizat poliția într-un comunicat, dar schiorii erau deja dispăruți de mai bine de 24 de ore.

La sosirea pe munte, contingentul de salvare a dat rapid peste cadavrele a cinci dintre cei șase pasionați de alpinism.

”În jurul orei 21:20 (2020 GMT), a ajuns în sectorul Tete Blanche, unde a descoperit corpurile a cinci dintre cele șase persoane dispărute”, se arată în comunicatul poliției.

Cinci dintre cei șase schiori sunt membri ai aceleiași familii, dar poliția nu a dezvăluit deocamdată identitatea corpurilor găsite.

Un membru de familie îngrijorat a cerut ajutor sâmbătă, în jurul orei 16.00, după ce grupul nu a ajuns în Arolla așa cum era planificat.

La ora 17.19, unul dintre schiori a reușit să trimită un semnal "non-verbal" salvatorilor, indicându-le o locație aproximativă în Col de Tete Blanche, care se află la 12.160 de metri deasupra nivelului mării, potrivit lui Anjan Truffer, șeful serviciului de salvare aeriană din Zermatt.

Truffer a declarat pentru publicația elvețiană Blick că vremea a fost atât de rea încât zborul pentru salvarea schiorilor pur și simplu nu a fost o opțiune.

El a spus că erau "vânturi foarte puternice, zăpadă abundentă, pericol mare de avalanșă și vizibilitate zero", ceea ce ar fi dus la "moartea salvatorilor în două minute".

El a adăugat că, atunci când grupul a plecat din Zermatt, condițiile meteo nefavorabile erau deja cunoscute și crede că schiorii au fost prinși în furtună și nu loviți de o avalanșă.

Întrucât elicopterele nu au putut înfrunta furtuna, cinci salvatori au încercat să ajungă pe jos la locul accidentat din Zermatt, dar și ei au fost nevoiți să se întoarcă la o altitudine de 9.400 de metri din cauza vremii nefavorabile, potrivit presei locale.

Șeful Asociației elvețiene a ghizilor de munte, Pierre Mathey, a declarat duminică după-amiază că grupul ar fi putut supraviețui dacă ar fi săpat o peșteră în zăpadă pentru a se adăposti.

Însă salvatorii au descoperit aseară târziu că cinci dintre cei șase schiori au pierit din cauza expunerii la elementele sălbatice.

Operațiunea de căutare a ultimului schior a continuat peste noapte și este încă în desfășurare.

Zermatt este o stațiune montană populară, renumită pentru schi și care atrage turiști din întreaga lume.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite