Ce obiective are Emmanuel Macron după ce Franţa a preluat preşedinţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: EPA-EFE
Sursă foto: EPA-EFE

Începând de sâmbătă, 1 ianuarie, Franţa a preluat preşedinţia Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni. Ştafeta a fost predată de Slovenia şi astfel Franţa a ajuns să aibă acest rol pentru a 13-a oară, relatează AFP. În cea de-a doua parte a anului, preşedinţia UE va fi preluată de către Cehia.

Francezii au marcat momentul preluării preşedinţiei luminând turnul Eiffel şi Palatul Elysee - reşedinţa din Paris a şefului statului - luminându-le în culoarea albastră care reprezintă Europa. Acest tip de celebrare va continua pe parcursul lunii ianuarie fiind luminate şi alte monumente reprezentative ale Franţei. 

Consiliul Uniunii Europene este organul care reprezintă interesele celor 27 de state membre în faţa Comisiei Europene şi a Parlamentului European. De asemenea, preşedinţia are rolul de a convoca reuniunile miniştrilor, de a stabili agenda acestora, precum şi de a conduce negocierile.

„2022 trebuie să fie anul unei cotituri europene”, a declarat Emmanuel Macron în discursul de vineri seară pentru a marca Anul Nou. 

Încă din 9 decembrie, preşedintele francez a transmis că ambiţia Franţei este de a face Europa „puternică în lume, pe deplin suverană, cu libertate de alegere şi stăpână pe destinul său”.

Uniunea Europeană se confruntă cu mai multe probleme importante - de la securitatea din Europa (reamintim de concentrarea militarilor ruşi la frontiera cu Ucraina) până la criza sanitară declanşată de pandemia COVID-19. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite