Prim-ministrul polonez a dat vina pe Bruxelles pentru preţurile ridicate la gaze şi energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Premierul polonez Mateusz Morawiecki a găsit „vinovatul”
Foto: EPA-EFE / Premierul polonez Mateusz Morawiecki a găsit „vinovatul”

Uniunea Europeană este parţial responsabilă pentru preţurile ridicate la gaze şi energie în Europa. Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki a spus asta joi la postul TVN24.

„Rusia este responsabilă, iar Bruxelles-ul este, de asemenea, responsabil pentru preţurile foarte mari la energie şi gaze”, a spus Morawiecki. Totodată, el a menţionat din nou gazoductul Nord Stream 2 ca element de şantaj pe piaţa gazelor. "Noi, în Europa, în întreaga Uniune Europeană, trebuie să răspundem clar la un astfel de şantaj. Trebuie să răspundem cu o politică hotărâtă pe termen scurt, precum şi prin dezvoltarea infrastructurii de gaze şi energie, pe termen lung", a spus premierul.

Partea rusă a remarcat în mod repetat că Nord Stream 2 este un proiect exclusiv comercial şi este implementat împreună cu partenerii europeni. Pe 13 octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul şedinţei plenare a Săptămânii Energiei Ruse, a numit declaraţiile despre utilizarea energiei de către Rusia ca armă, drept discuţii motivate politic.

Preţul gazului în Europa pe 21 decembrie a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 2.000 de dolari la 1.000 de metri cubi, pe fundalul vremii reci care se apropie şi ca urmare a rezervelor anormal de scăzute din depozitele subterane europene de stocare a gazelor. Cu toate acestea, preţul futures pe hub-ul TTF este foarte volatil din cauza factorilor speculativi şi nu reflectă preţul real al livrărilor fizice către Europa. Preţul mediu de export de gaze conform contractelor Gazprom în 2021 va fi de 280 USD la 1.000 de metri cubi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite