Cazul femeii acuzate că și-a omorât cele trei fiice în trei ani. Grecii cer uciderea „Medeei din Patras“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 34 de ani, acuzată că şi-a ucis cele trei fiice în trei ani, este judecată la Atena. Este un caz care a stârnit un val de furie în Grecia, ţară unde mama este sacralizată.

Roula Pispirigou este acuzată că și-a ucis fiicele FOTO Profimedia
Roula Pispirigou este acuzată că și-a ucis fiicele FOTO Profimedia

Roula Pispirigou, de profesie infirmieră, supranumită de media elene „Medeea timpurilor moderne“ sau „Medeea din Patras“, oraşul din vestul Greciei de unde ea este originară, susţine că este nevinovată, de la arestarea sa în martie 2022.

Acest presupus triplu infanticid, într-o ţară unde crimele sunt rare, a stârnit furie. 

În aprilie anul trecut, guvernul grec a fost nevoit să lanseze un apel la "calm" în urma îndemnurilor la moarte adresate femeii şi să ceară populaţiei să îi lase pe anchetatori să îşi facă treaba.

La puţin timp după arestarea sa, acuzata, flancată de poliţişti puternic echipaţi şi purtând căşti, era protejată de o vestă antiglonţ în timpul sosirii sale la Palatul de Justiţie din Atena.

Au fost de asemenea desfăşurate forţe speciale în timp ce mulţimea striga 'Criminalo, recunoaşte-ţi crima'. Printre manifestanţi, o femeie a declarat la televiziune: "Dacă chiar a făcut asta, trebuie spânzurată. Asta e tot!".

Pe faţada domiciliului său din Patras, unde s-a adunat de asemenea o mulţime furioasă, necunoscuţi au scris: "Moarte ucigaşilor de copii". Aceste comportamente populare se explică parţial prin statutul mamei în Grecia, deşi patriarhatul rămâne unul din simbolurile culturii elene, în ciuda progreselor din ultimii ani.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

"Există o duritate (specială) faţă de mamele care comit infanticid deoarece persistă reprezentări şi idealuri în jurul maternităţii", spune pentru AFP psihologul şi psihanalistul Sophie Marinopoulos, specialistă în mame care comit infanticid.

"Mama trebuie să se sacrifice pentru copiii săi şi nu să îşi sacrifice copiii. Acest lucru este foarte important în ţările mediteraneene", adaugă ea. "Oamenii nu pot scuza faptul că ea a ucis, conform acuzării, nu unul, ci trei copii, iar asta în momente diferite", spune şi Effi Lambropoulou, profesoară de criminologie la Universitatea Panteion din Atena.

Posturile de televiziune private sunt de asemenea arătate cu degetul, deoarece nu au ezitat să o intervieveze pe acuzată prin telefon din închisoare.

Tatăl fetelor, precum şi mama femeii au făcut de asemenea numeroase declaraţii în media. Televiziunile "se concentrează în primul rând pe emoţiile telespectatorilor", explică Effi Lambropoulou.

"Aceste informaţii ajung apoi, exagerate, pe reţelele de socializare, unde nu există nici cel mai mic control", adaugă specialista.

Roula Pispirigou a contribuit ea însăşi la această tornadă chiar înainte de arestare, "sunând" din proprie iniţiativă la televiziune sau "acceptând să fie intervievată cu soţul său", potrivit lui Effi Lambropoulou.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite