Cât de importantă este independenţa Scoţiei pentru Catalonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania catalanilor pentru a obţine propriul referendum privind independenţa regiunii faţă de Spania este inspirată de ce văd că se întâmplă în Scoţia. La un moment dat, rezultatul referendumului scoţian nici nu contează, ci doar faptul că Marea Britanie a oferit scoţienilor pe 18 septembrie ocazia de a-şi exprima opţiunea.

Joi, sute de mii de oameni vor participa la o demonstraţie în Barcelona organizată de susţinătorii independenţei Cataloniei, acesta fiind un pas important în accentuarea unei legitimităţi a votului care trebuia să aibă loc în noiembrie. Votul privind autonomia regiunii Catalonia a fost interzis de autorităţile spaniole. Iar catalanii care vor independenţa sunt inspiraţi de ce se întâmplă în Marea Britanie, potrivit jurnalistului James Walsh de la „The Guardian“.

Regatul Unit este dispus să lase Scoţia să voteze, iar Cataloniei i se refuză acest drept de către spanioli“, spune Liz Castro, autor şi publicist care îşi împarte timpul în oraşul american Massachusetts şi Barcelona, capitala Cataloniei.

„Catalanii se uită la britanici şi scoţieni cu un sentiment de invidie şi de admiraţie, vorbesc constant despre «calitatea democraţiei» de acolo. Personal, mă întreb dacă nu cumva idealizează referendumul scoţian. Însă, adevărul este că scoţienii vor vota pe 18 septembrie, iar catalanii încă dezbat ce să facă când spaniolii ne vor spune că nu putem“, continuă Liz Castro.

„Dacă cei care vor independenţa vor câştiga în Scoţia, mişcarea pentru independenţa Cataloniei va deveni mai puternică. Spania va fi înspăimântată şi va trebui să crească presiunea asupra regiunii, dar şi să accentueze refuzul unui referendum aici“, spune Eulàlia Solé-i-Tomàs, politolog din Barcelona.

Oare această presiune va conduce la acceptarea unui vot de secesiune în Catalonia?, se întreabă „The Guradian“. Acest scenariu nu pare posibil din perspectiva lui Christopher Carnie, scoţian cu rezidenţă în Catalonia încă din 1998. „Sunt foarte puţine şanse ca Madridul să permită catalanilor să voteze. Campaniile sunt, ca rezultat, foarte diferite, mai ales în cazul catalanilor forţaţi să se concentreze pe procesul obţinerii dreptului de vot, decât pentru scoţieni care îşi pot închipui deja o nouă ţară“, declară Carnie.

„Un vot DA în Scoţia nu va schimba nimic aici“, este de acord şi  Àlex Sancliment din campania DA a catalanilor. „Guvernul spaniol va continua să dea vina pe Constituţie care interzice orice consultaţie sau referendum privind autonomia unei comunităţi“, continuă el.

Atunci când sunt rugaţi să compare cele două cazuri, al scoţienilor şi al catalanilor, cei din campania pentru independenţa Cataloniei se concentrează pe motive istorice şi economice, dar accentuează şi diferenţele culturale. „Mulţi scoţieni nu vorbesc galeza, în timp ce 50% din populaţia catalană (inclusiv eu) au catalana ca limbă maternă, şi aproape oricine o poate vorbi. Să fiu cinstit, catalanii au mai multe motive să devină autonomi decât scoţienii“, potrivit lui Jordi Cruz, un meteorolog din Barcelona.

Lluís Viñas Castelló, de 23 de ani, din Figueres, vede similarităţi între cele două campanii. „Amândouă sunt non-violente şi au avut un moment propice în ultimul deceniu. În timpul anilor '90 nu a existat nicio mişcare pentru independenţă, nici în Scoţia, nici în Catalonia. Scoţienii nici măcar nu au avut parlamentul lor“, spune Castelló.

Iar discuţia despre intrarea în Uniunea Europeană este un alt aspect care atrage dispreţ pentru anumite persoane care susţin independenţa. „Una dintre ameninţările guvernului spaniol este că o Catalonie liberă ar fi «automat» aruncată din UE, «pentru totdeauna», şi va pluti undeva liberă prin spaţiu“, precizează cu ironie Michael Strubell, un lector universitar din Barcelona. „Aceste cuvine au fost spuse nu de un extremist naţionalist spaniol sau de un şofer de taxi beat, ci de către ministrul Afacerilor Externe spaniol“, completează el.

Pentru catalani, independenţa Scoţiei va fi un lucru extraordinar, mai ales pentru moral. Dacă votul va fi majoritar nu, cred că oamenii vor trece mai departe scoţând în evidenţă diferenţele. Totuşi, avantajele cu adevărat semnificative pentru noi se vor vedea când scoţienii câştigă şi UE va trebui să reacţioneze, iar alte ţări vor trebui să recunoască independenţa. Atunci Spania îşi va pierde singura armă pe care o are: frica“, conchide Liz Castro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite