Borrell: Dialogul Serbia-Kosovo a înregistrat progrese, însă este necesară o nouă întâlnire în martie

0
Publicat:

Progrese" pe calea normalizării relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina au fost înregistrate luni în cadrul unei întâlniri la Bruxelles între liderii Serbiei şi Kosovo, dar va fi necesară o nouă întâlnire în martie, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

Următoarea întâlnire va avea loc în Macedonia de Nord pe 18 martie. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Următoarea întâlnire va avea loc în Macedonia de Nord pe 18 martie. FOTO Shutterstock (Arhivă)

  „Au fost făcute progrese astăzi, dar mai sunt de făcut paşi pentru ca ceea ce s-a convenit să fie pus în aplicare", a explicat el la încheierea unei reuniuni cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti în cadrul căreia a fost discutat un plan propus de UE, scrie Agerpres.

 Vucic a declarat luni la Bruxelles, după întâlnirea cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, reprezentantul special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina Miroslav Lajcak şi premierul kosovar Albin Kurti, că întâlnirea a fost dificilă, dar că crede că vor exista multe alte întâlniri în perioada următoare.

  De asemenea, preşedintele sârb a comunicat că următoarea întâlnire va avea loc în Macedonia de Nord pe 18 martie, atunci când Josep Borrell se va afla într-o vizită în regiune, conform Agerpres.

  Cele două părţi au convenit asupra termenilor unui plan european care ar conduce la restabilirea legăturilor lor, la mai bine de două decenii după războiul din Kosovo, a dat asigurări oficialul european. Însă succesul planului va depinde de implementarea sa de către ambele părţi în lunile următoare, iar Rusia face presiuni asupra Serbiei să se opună oricărui acord, a mai spus el. 

„Kurti nu a fost pregătit să accepte asta acum”

„Până atunci, ar trebui să discutăm cu Lajcak chestiunile legate de implementare. Este important ca o declaraţie a UE... să menţioneze necesitatea implementării tuturor acordurilor anterioare. Am insistat asupra unei Comunităţi a Municipalităţilor Sârbe, aşa cum au făcut şi reprezentanţii europeni. Kurti nu a fost pregătit să accepte asta acum şi vom vedea dacă o va face în viitor". 

Întrebat dacă Serbia este pregătită să recunoască independenţa Kosovo, Aleksandar Vucic a răspuns că Serbia este un stat membru al ONU, în timp ce aşa-zisul Kosovo nu este. „Susţinem întotdeauna ordinea juridică internaţională, Carta ONU şi Constituţia Serbiei", a adăugat Vucic. 

Întrebat dacă o Comunitate a Municipalităţilor Sârbe face parte dintr-o foaie de parcurs pentru discuţiile cu Priştina, Vucic a spus că încă nu există o foaie de parcurs. „Nu avem. Trebuie să ne aşezăm şi să lucrăm la o foaie de parcurs. Am încetat să lucrăm la acest aspect imediat ce am început. Vorbim tot timpul despre implementare; să vedem cine ce vrea să implementeze şi cum", a adăugat preşedintele sârb.  

Kosovo, o fostă provincie sârbă, ai cărei 1,8 milioane de locuitori sunt în majoritate albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, însă aceasta nu este recunoscută de Belgrad. 

Din noiembrie 2022, tensiunile au escaladat în nordul Kosovo, unde Belgradul încurajează minoritatea sârbă să refuze orice fel de susţinere faţă de Pristina. 

Cinci state membre UE (Grecia, Spania, România, Slovacia şi Cipru) nu recunosc independenţa Kosovo.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite