Serbia respinge planul european de normalizare a relațiilor cu Kosovo: „Este inacceptabil”

0
Publicat:

Guvernul sârb a respins sâmbătă drept „inacceptabilă" o propunere a Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii, transmite EFE.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se porneşte (că Kosovo este independent) este inacceptabilă pentru noi", a explicat ministrul de externe sârb Ivica Dacic, potrivit postului de radio B-92.

Consiliul Securităţii Naţionale „a concluzionat în unanimitate că această propunere este inacceptabilă", a anunţat Dacic, care a adăugat că ţara sa îşi menţine poziţia de a nu participa la sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei.

„Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva?", a subliniat el. „Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea (Serbiei - n.r.) în Uniunea Europeană", a spus ministrul.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi-a exprimat vineri convingerea că propunerea Franţei şi Germaniei presupune un „progres şi un salt înainte în procesul" de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.

Şeful diplomaţiei europene a adăugat că, în zilele următoare, vor fi analizate răspunsurile celor două părţi la acest plan şi a reamintit că normalizarea relaţiilor lor este „foarte importantă" pentru aspiraţiile celor două ţări de a deveni într-o zi membre ale Uniunii Europene.

Deşi detaliile propunerii franco-germane nu au fost făcute publice, mass-media regională a indicat că aceasta ar presupune ca Serbia să accepte independenţa Kosovo şi intrarea fostei sale provincii ca ţară suverană în Organizaţia Naţiunilor Unite. În schimb, Serbia ar primi ajutor financiar şi posibilitatea unui proces mai rapid de intrare în UE.

Biroul lui Borrell a avertizat sâmbătă că tensiunea reînnoită între Serbia şi Kosovo pune în pericol munca de mediere desfăşurată în ultimii ani şi „îngreunează situaţia de securitate din regiune".

Reprezentanţii sârbilor din nordul Kosovo au decis sâmbătă să părăsească instituţiile de stat din această entitate pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

UE a avertizat că această măsură ar putea creşte tensiunea şi a insistat ca Kosovo să prelungească termenul limită pentru schimbarea plăcuţelor de înmatriculare după 21 noiembrie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite