UE face apel la detensionare între Kosovo și Serbia: „Să depășească tendința de a lupta în stradă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a îndemnat Belgradul și Priștina să detensioneze situația din nordul Kosovo, unde protestatari din minoritatea sârbă din cea mai tânără țară din Balcani au blocat duminică, pentru a doua zi, principalele drumuri.

Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

„Ştiu că cele două părţi sunt dispuse să detensioneze situaţia şi le cer insistent să facă asta”, a declarat Borrell înaintea unei reuniuni, la Bruxelles, a miniştrilor de Externe din UE.

„Trebuie să revină la masa dialogului, trebuie să depăşească tendinţa de a lupta în stradă”, a insistat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Securitate.

În ultimele săptămâni, etnicii sârbi din nordul Kosovo au răspuns cu o rezistenţă violentă la decizii ale autorităților de la Priştina pe care le consideră a fi antisârbeşti, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Ultimul episod de proteste a izbucnit sâmbătă, după arestarea unui fost ofiţer de poliţie care făcut parte din rândul etnicilor sârbi ce au demisionat din forţele de ordine în ultima lună. Aceste demisii survin după ce Priştina a decis să le ceară sârbilor să renunţe la plăcuţele de înmatriculare sârbeşti care datează de dinainte de războiul din Kosovo din 1998-1999 care a dus la obținerea independenței în 2008.

Duminică, pentru a doua zi, etnicii sârbi au blocat, camioane şi alte vehicule de mare tonaj, mai multe şosele principale care duc la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Ambele puncte de trecere au fost închise, notează Reuters.

Sâmbătă seară, o grenadă asurzitoare a fost aruncată asupra unuia dintre vehiculele blindate ale EULEX, misiunea UE de patrulare în nordul Kosovo, dar nicio persoană nu a fost rănită. Borrell a condamnat incidentul, calificându-l drept inacceptabil.

Tensiunile s-au acutizat înaintea alegerilor locale în municipalităţile cu majoritate sârbă, prevăzute iniţial pe 18 decembrie şi pe care principalul partid sârb vrea să le boicoteze, precizează Reuters.

Explozii şi focuri de armă s-au făcut auzite în cursul săptămânii trecute în timp ce autorităţile locale încercau să pregătească scrutinul. Un poliţist din comunitatea albaneză care făcea parte din forţele desfăşurate în regiune a fost rănit.

La scurt timp după blocarea şoselelor, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a decis să amâne alegerile până la 23 aprilie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite