Borell consideră că se observă „o mică ameliorare” în plan diplomatic cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă "o mică ameliorare" în plan diplomatic cu Rusia pe perioada reuniunii G20 din India, în pofida divizărilor legate de Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Borell a observat o îmbunătățire în atitudinea Rusiei la reuniunea G20 FOTO Arhivă
Borell a observat o îmbunătățire în atitudinea Rusiei la reuniunea G20 FOTO Arhivă

Josep Borrell a subliniat că şeful diplomaţiei ruse a rămas de această dată în sală în momentul în care, în cursul reuniunii, miniştrii de externe din ţările occidentale au condamnat invazia rusă.

Anul trecut, în cursul unei reuniuni precedente a şefilor diplomaţiilor din G20 desfăşurate în Indonezia, Serghei Lavrov a părăsit sesiunea la miezul zilei, în urma unui val de declaraţii care au condamnat invazia din Ucraina.

"Cel puţin de data asta a rămas şi a ascultat. Este o îmbunătăţire mică, dar importantă", a estimat Borrell în marja Raisina Dialogue, un forum organizat la New Delhi.

"Cred că e mai bine decât nimic", a adăugat şeful diplomaţiei UE, care şi-a făcut cunoscută de altfel opoziţia faţă de excluderea totală a Rusiei din G20.

"Trebuie să menţinem canalele de discuţie, sau cel puţin să ascultăm, dacă nu discutăm", a susţinut el.

Josep Borrell s-a exprimat favorabil încurajării ţărilor în curs de dezvoltare să se opună războiului, declarându-se totodată conştient de efectele conflictului, între care creşterile de preţuri la produs de bază.

În ce-l priveşte, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul, în cursul reuniunii G20, că face presiuni asupra ţărilor în curs de dezvoltare să se opună Rusiei.

Vineri, într-o intervenţie la forumul Raisina Dialogue, ministrul de externe rus a vorbit din nou despre ceea ce a descris ca fiind voinţa ţărilor occidentale de a face ca Rusia să sufere o "înfrângere strategică". "Acesta, susţin ele, este o miză existenţială pentru Occident în contextul dominaţiei mondiale", a spus Lavrov.

Reuniunea G20 s-a încheiat fără un comunicat comun

În marja reuniunii G20 care s-a încheiat joi fără un comunicat comun, secretarul de stat american Antony Blinken a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov, prima lor întrevedere faţă în faţă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Emiterea unei declaraţii finale a eşuat şi din cauza insistenţei Rusiei de a include în text necesitatea unei anchete "imparţiale" asupra exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie în Marea Baltică

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite