Bellingcat a făcut public raportul privind doborârea MH17. Aproximativ 20 de militari ruşi au transportat sistemul Buk la graniţa dintre Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţe ale avionului Boeing 777 doborât în estul separatist al Ucrainei FOTO Arhivă
Rămăşiţe ale avionului Boeing 777 doborât în estul separatist al Ucrainei FOTO Arhivă

Racheta antiaeriană de tip Buk care a doborât în estul Ucrainei avionul ce asigura cursa MH-17 a fost adusă la graniţa ruso-ucraineană de către aproximativ 20 militari de la o bază din Kursk, în vestul Rusiei, acuză grupul de investigaţie Bellingcat într-un raport publicat miercuri.

Potrivit raportului, aproximativ 20 de militari din Divizia a Doua a Brigăzii 53 de Apărare Aeriană din Kursk ar fi implicaţi în aducerea sistemului Buk-M1 la graniţa ruso-ucraineană, transmite postul RBC.

Grupul Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, nu dezvăluie în versiunea publică a raportului numele militarilor implicaţi.

Informaţii în acest sens au fost furnizate de curând procurorilor olandezi însărcinaţi cu ancheta referitoare la prăbuşirea zborului MH17. La începutul acestui an, procurorii olandezi au anunţat că anchetează o plângere, depusă de către un grup de jurnalişti-cetăţeni, porivit căreia cel puţin 20 de militari ruşi au fost implicaţi în doborârea avionului care asigura cursa MH17.

„Am primit raportul imediat după Crăciun“, a declarat la începutul lunii ianuarie pentru AFP Wim de Bruin, un purtător de cuvânt al procuraturii olandeze. Îl „vom studia cu atenţie şi vom stabili dacă (acest raport) poate fi folosit sau nu în cadrul anchetei penale“, a adăugat el.

Fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a declarat într-un interviu difuzat pe 3 ianuarie de postul olandez NOS că organizaţia sa crede că cel puţin 20 de militari din cadrul unei unităţi de apărare antiaeriană cu baza la Kursk „probabil“ că fie au lansat racheta, fie ştiu cine a lansat-o.

Grupul prezintă ca surse, între altele, conturi pe reţele de socializare ale militarilor, fotografii postate online şi date aparţinând armatei cu privire la desfăşurarea de personal, disponibile de asemenea online.

„Avem numele şi fotografiile militarilor care au însoţit convoiul BUK în iulie, (când a fost doborât zborul, n. red.) MH17, ale comandanţilor lor, ale comandanţilor comandanţilor lor, ş.a.m.d.“, a declarat Higgins pentru ziarul The London Telegraph, potrivit Mediafax. El a precizat atunci că grupul a întocmit un raport de 123 de pagini în legătură cu acest subiect.

Bellingcat este un grup specializat în analiza datelor de pe reţele de socializare şi alte surse online. El anchetează incidentul aviatic din estul Ucrainei încă din 2014, când a avut loc.

O anchetă penală a procuraturii olandeze urmează să prezinte, în cursul acestui an, numele suspecţilor în acest caz.

Biroul Olandez pentru Securitate (OVV) a prezentat în octombrie concluziile unei anchete asupra incidentului aerian. Boeingul 777 a fost distrus de o rachetă antiaeriană de tip BUK, lansată dintr-o poziţie situată în interiorul teritoriului controlat de către separatişti, conform OVV.

Rusia a dezminţit în mai multe rânduri că a trimis trupe sau armament în estul Ucrainei de când a izbucnit conflictul armat, în 2014, şi a acuzat Kievul de doborârea avionului de linie malaysian care asigura o cursă între Amsterdam şi Kuala Lumpur.

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur s-a prăbuşit pe 17 iulie 2014 într-o zonă din estul Ucrainei aflată sub controlul insurgenţilor proruşi. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite