VIDEO Investigatorii internaţionali au concluzionat că o rachetă rusească este de vină pentru doborârea Zborului malayisian MH17. Ruşii nu sunt de acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zborul MH17 plecase din Amsterdam şi se îndrepta către Kuala Lumpur atunci când s-a prăbuşit în Ucraina, pe 17 iulie 2014, în timp ce zbura deasupra zonei de conflict dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi
Zborul MH17 plecase din Amsterdam şi se îndrepta către Kuala Lumpur atunci când s-a prăbuşit în Ucraina, pe 17 iulie 2014, în timp ce zbura deasupra zonei de conflict dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi

Autorităţile olandeze au publicat marţi raportul privind prăbuşirea avionului malaysian MH17 deasupra Ucrainei. Potrivit concluziilor investigatorilor, zborul malaysian ar fi fost doborât de o rachetă de provenienţă rusească. Totuşi, un producător de rachete din Rusia susţine că propria sa investigaţie contrazice direct rezultatele comisiei internaţionale.

Consiliul de Siguranţă olandez a condus o echipă formată din investigatori internaţionali care, în ultimele 15 luni, au examinat rămăşiţele avionului Boeing 777 care a fost doborât deasupra Ucrainei, la bordul căruia au murit 298 de persoane, notează „Sky News“. 

Investigatorii au concluzionat că Zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă rusească BUK. Rudele victimelor au fost informate că toţi cei de la bordul avionului au murit instantaneu.

Partea frontală a avionului a fost reconstruită în hangarul bazelor forţelor aeriene olandeze din Gilze-Rijen, unde au fost prezentate şi concluziile investigaţiei ce a durat 15 luni.

Investigaţia condusă de olandezi se concentrat pe patru aspecte distincte ale prăbuşirii: cauza, măsura în care pasagerii de la bord au fost conştienţi de prăbuşire, problema zborului deasupra unei zone de conflict şi, în final, motivele pentru care rudele victimelor olandeze au aşteptat între două şi patru zile, înainte de a primi confirmarea din partea autorităţilor olandeze că cei dragi se aflau la bord.

Consiliul a declarat că 61 de aeronave au zburat deasupra estului Ucrainei, în aceeaşi perioadă cu Zborul malaysian. „Nimeni nu s-a gândit că aeronavele civile sunt supuse riscului“, a spus unul dintre investigatori.

Zborul MH17 plecase din Amsterdam şi se îndrepta către Kuala Lumpur, Malaysia, atunci când s-a prăbuşit în Ucraina, pe 17 iulie 2014, în timp ce zbura deasupra zonei de conflict dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Guvernele occidentale şi cel ucrainean au dat vina pe rebelii proruşi din estul Ucrainei, susţinând că aceştia au doborât avionul cu o rachetă BUK.

Rusia spune că investigaţia proprie nu a fost luată în considerare

Almaz-Antey este producătorul rachetei BUK ale cărei fragmente s-au descoperit la locul prăbuşirii avionului. Şi armata rusă, dar şi cea ucraineană folosesc sisteme de rachete BUK.

Ian Novikov, şeful companiei Almaz-Antey, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că dovezile au demonstrat că, dacă asupra avionului s-a tras cu o rachetă BUK, aceasta a fost trasă din satul Zaroşemske care, la acea vreme se afla sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene.

În iunie 2015, Almaz-Antey a comunicat că investigaţia iniţială a sugerat că MH17 a fost doborât de un model de rachetă BUK care nu mai este folosit de armata rusă.

Declaraţiile de marţi ale şefului companiei au sugerat că ar fi vorba de un model de rachetă chiar mai vechi decât se credea iniţial. Novikov a declarat reporterilor că în iulie a fost realizat un experiment în care o rachetă a fost trasă către nişte foi de aluminiu ce imitau fuzelajul unui avion. Astfel s-a descoperit că şrapnelul provenea de la un model de rachetă mai vechi.

Novikov susţine că rezultatele experimentului realizat de compania sa au fost înmânate investigatorilor olandezi, dar că acestea nu au fost luate în considerare. 

Încă de la început, Guvernul rus a negat orice responsabilitate privind doborârea avionului şi, înainte de publicarea raportului privind investigaţia olandezilor, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a acuzat investigatorii că au ignorat aportul ruşilor, conchide „Sky News“.

O animaţie care arată cum a fost lovit zborul MH17 de racheta rusească

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite