Belarusul susţine că un elicopter polonez i-a încălcat de două ori frontiera. Polonia neagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belarusul, aliat al Moscovei, a acuzat joi că un elicopter polonez i-ar fi încălcat în două rânduri frontiera în ultimul incident între cele două ţări vecine, într-un moment de tensiuni puternice, acuzaţie dezminţită între timp de Polonia.

Elicopter Blackhawk SUA în timpul unui exercițiu militar în Polonia FOTO EPA EFE
Elicopter Blackhawk SUA în timpul unui exercițiu militar în Polonia FOTO EPA EFE

În jurul orei 15:20 (12:20 GMT), aparatul a trecut frontiera cu Belarus, avansând pe o distanţă de un kilometru şi jumătate. La 16:22 (13:22 GMT), elicopterul a încălcat din nou frontiera de stat, pătrunzând pe o distanţă de 300 metri” în interiorul ţării, a indicat Ministerul belarus al Apărării pe Telegram, adăugând că pregăteşte împreună cu Ministerul de Externe belarus „o notă în acest sens”, notează Agerpres.

Polonia a reacţionat imediat, afirmând că niciunul dintre elicopterele sale nu a încălcat spaţiul aerian al Belarusului. „Comandamentul operaţional neagă fără echivoc aceste relatări. Niciunul din elicopterele poloneze nu a pătruns în spaţiul aerian al Belarusului”, a precizat un purtător de cuvânt al acestui comandament al armatei poloneze.

Îngrijorări în Polonia

Minskul susţine că un incident similar a avut loc deja la 1 septembrie, când un elicopter militar polonez Mi-24 a efectuat o scurtă incursiune peste frontiera belarusă.

Tensiunile între Belarus, ţară aliată Moscovei, şi Polonia, stat membru al NATO, s-au amplificat de la începerea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022 şi a crizei cu Occidentul. Autorităţile din cele două ţări se acuză cu regularitate de provocări militare, notează AFP.

Polonia este deosebit de îngrijorată de prezenţa în Belarus a mercenarilor din grupul paramilitar rus Wagner şi acuză Minskul că îi ajută pe migranţi să treacă ilegal frontiera pentru a destabiliza ţările europene vecine.

La rândul său, Minskul declară că aceste state europene îi tratează în mod brutal şi degradant pe cei care încearcă să treacă graniţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite