Căderea orașului strategic Ceasiv Iar, doar o chestiune de timp, estimează un general ucrainean. Comandant: „Situația este tensionată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil este doar o chestiune de timp până când Ucraina va pierde orașul strategic estic Ceasiv Iar, aflat sub asaltul forțelor rusești, a declarat un oficial de vârf din serviciile militare de informații pentru The Economist. Bătălia pentru Ceasiv Iar a început fără îndoială, iar mizele sunt mari, scrie Kyiv Independent, care a obținut un acces rar la unitățile ucrainene care apără flancurile și orașul în sine.

„Nu astăzi sau mâine, desigur, doar că totul depinde de rezervele și proviziile noastre”, a declarat pentru The Economist generalul-maior Vadim Skibițki, șeful-adjunct al serviciilor de informații militare.

O mare parte din Ceasiv Iar a fost pus la pământ, după mai bine de un an de bombardamente.

Dar poziția sa naturală pe un deal i-a ajutat până acum pe ucraineni să lanseze atacuri împotriva înaintării rusești, astfel încât să blocheze calea trupelor inamice către ultimele orașe libere din regiunea Donețk.

Ceasiv Iar este situat chiar la vest de Bahmut, orașul care a căzut după aproape un an de asediu brutal în mai 2023.

Doar că în viziunea analiștilor și observatorilor, Bahmut avea o valoare strategică minimă.

În schimb, terenul înalt al Ceasiv Iar și apropierea de orașe importante poate însemna posibile câștiguri uriașe pentru Rusia.

Orașul, care avea odată 13.000 de locuitori, este „cheia” care va „deschide poarta pentru bătălii istovitoare și de lungă durată”, declara recent analistul militar Serhi Hrabski pentru The New York Times.

Capturarea acestui oraș ar pune în raza de acțiune a forțelor rusești cartierul general al comandamentului de est al Ucrainei, Kramatorsk, precum și centrul cheie de aprovizionare Kostiantinivka - ambele cu populații civile numeroase, a relatat publicația citată.

Săptămâna trecută, Rusia avea în jur de 20.000-25.000 de soldați grupați în jurul zonei asaltului asupra Ceasiv Iar.

La un an de la căderea Bahmut, cucerirea integrală a regiunilor estice Donețk și Lugansk este încă probabil cel mai acut obiectiv al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat Skibițki pentru The Economist.

Ceasiv Iar rezistă momentan, însă Rusia a reușit să creeze un intrând la aproximativ 40 de kilometri spre sud-vest, în satul Oceretîne.

Rusia aruncă „totul” în încercarea de a  lărgi breșa de acolo, a subliniat generalul ucrainean.

Presiunea este posibil să crească până la punctul de fierbere în zilele următoare, a spus Skibițki.

Putin caută probabil o victorie pe care să o poată trâmbița pe 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei.

 Dacă rezistă până atunci, o altă dată cheie este vizita planificată a lui Putin la Beijing o săptămână mai târziu, a relatat The Economist.

„Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme”, a subliniat Skibițki.

Pentagonul a declarat că o parte din uriașul pachet de ajutor votat recent de Congres ar putea ajunge în Ucraina „în câteva zile”. Totuși, o mare parte din ele, din motive logistice, ar putea avea nevoie de săptămâni pentru a ajunge pe front, a relatat publicația citată.

Kyiv Independent: Bătălia pentru Ceasiv Iar, un test critic și un indiciu despre cum s-ar putea desfășura războiul pe parcursul verii

Cu doar cinci kilometri de teren deschis ce desparte Ceasiv Iar de Bahmut, s-a anticipat că orașul va fi următoarea țintă a Moscovei în acest sector.

În martie și aprilie, după ce au fost ținute la marginea ruinelor din Bahmut o bună parte de an, forțele ruse au obținut o serie de câștiguri, înaintând prin câmpuri și păduri, până când au ajuns în apropierea primelor străzi din Ceasiv Yar.

Lăsând deoparte detaliile tehnice, bătălia de la Ceasiv Iar a început, fără îndoială, iar miza nici că poate fi mai mare.

Orașul este văzut pe bună dreptate ca poarta de acces către un grup de patru orașe, de la Kostiantinivka în sud prin Drujkivka, Kramatorsk și până la Sloviansk în nord, care formează coloana vertebrală a apărării regiunii Donețk.

Pe hartă, a crea o poziție defensivă în Ceasiv Yar - situată pe un teren relativ înalt și cu o barieră defensivă naturală sub forma unui canal - nu ar trebui să fie o problemă.

image

Muniția de artilerie atât de necesară, aflată în drum spre Ucraina, ca parte a ajutorului militar american, este așteptată să schimbe norocul apărătorilor pe câmpul de luptă după luni întregi de penurie de obuze. 

Însă în circumstanțele în care multe brigăzi ucrainene au fost afectate de perioadele lungi fără rotație, și pe fondul construirii târzii a liniilor defensive fortificate în regiunea Donețk, este incert cât de capabile sunt de fapt forțele Kievului să organizeze o apărare solidă, chiar și în condiții mai favorabile.

Rusia doar a accelerat ritmul atacurilor sale, căutând să exploateze ceea ce ar putea fi o perioadă temporară de slăbiciune a ucrainenilor pentru a maximiza câștigurile teritoriale și fiind și răsplătită cu succes, după o breșă dramatică a liniilor ucrainene mai la sud, lângă Avdiivka .

Pentru a înțelege ce ar putea fi un test critic pentru armata ucraineană și un indiciu modului în care războiul ar putea probabil evolua pe parcursul verii, Kyiv Independent a obținut un acces rar la unitățile care servesc atât pe flancurile Ceasiv Iar, cât și în interiorul orașului.

„Firește că resimțim o escaladare din partea rusă, dar rezistăm”, a spus comandantul Andrii „Yankee” revenit la adăpost dintr-o recunoaștere.

„Ei încearcă să ne străpungă, acum trebuie să îi străpungem noi pe ei”, explică el.

Exploatând din plin sosirea primăverii și deficitul de muniție al Ucrainei, trupele ruse au înaintat prin pădure până la canalul Doneț-Donbas, vizând o scurtă secțiune pe unde calea navigabilă trece în subteran, potrivit datelor open-source de la 1 mai.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că oamenii obișnuiți, nu super-soldații, oamenii mobilizați sunt cei care apără aceste tranșee”, a spus operatorul de drone cu indicativul „Fanat”, în vârstă de 26 de ani.

Inamicului nu-i pasă, dacă au 10 morți în acțiune dintr-un grup de asalt, nu e nicio problemă, următorii 10 vor fi acolo într-o oră, așa că, bineînțeles, în cele din urmă putem pierde poziții din această cauză”, a subliniat el.

„Situație tensionată”

Cu vechile drumuri acum prea periculoase, traficul spre centrul orașului Ceasiv Iar are loc de-a lungul unor cărări largi neasfaltate care traversează câmpurile.

În această fază a războiului, dominată de viziuni largi asupra câmpului de luptă și raza de acțiune a dronelor FPV, deplasarea într-o mașină blindată nu este suficientă pentru a garanta siguranța; majoritatea vehiculelor, în special ținte de mare valoare precum vehiculele furnizate de SUA Humvee, sunt toate echipate cu kituri de război electronic.

Potrivit lui Yankee, în timp ce brigada pierdea anterior astfel de vehicule la o rată de aproximativ una pe zi, acum numărul a ajuns la în jur de patru.

„Ultimul schimb a fost greu, nu a fost deloc ușor”, spune dintr-un subsol înghesuit, infanteristul Andrii „Burjui” în vârstă de 37 de ani care s-a întors după opt zile petrecute în prima linie.

El face parte împreună cu Yankee din Brigada Mecanizată 41, care luptă alături de alte unități pentru apăra porțiunea urbană a Ceasiv Iar.

„Situația este tensionată”, a observat Yankee. „Trebuie să ținem cont de faptul că băieții noștri sunt pe muchie, la fel și comandanții noștri”.

În interviuri cu Kyiv Independent, experții și soldații deopotrivă identifică forța umană de luptă drept problema centrală a armatei Ucrainei în această etapă a războiului: unități supraîncărcate și lipsite de personal, cu infanteria luptând adesea atât de mult timp fără rotație încât eficiența acesteia inevitabil scade.

În pofida circumstanțelor însă, apărarea  Ceasiv Yar rămâne stabilă, cu câștiguri teritoriale neînsemnate sau neconfirmate în zona din afara orașului în ultimele 10 zile.

Nu același lucru se poate spune mai la sud, unde o rotație greșită în jurul localității Oceretîne, la nord-vest de Avdiivka ocupată, a lăsat spațiu pentru un intrând tot mai larg în linia frontului pe care Ucraina, lipsită de forțe de rezervă  eficiente și ușor disponibile, nu a reușit până acum să-l înfrâneze.

După cum a explicat pentru publicația ucrianeană Rob Lee, cercetător avansat al programului Eurasia din cadrul Institutului de Cercetare a Politicii Externe, în condiții de forță umană de luptă scăzută, pierderile dintr-un sector vor compromite adesea apărarea altuia.

„Când Ucraina trebuie să lupte împotriva avansurilor în mai multe locuri simultan, dar nu are suficientă forță umană pentru a face acest lucru, îi este mai dificil să desfășoare rezerve pentru a menține o anumită zonă”, a spus el.

„Ori de câte ori Rusia este capabilă să avanseze într-o direcție, ea pune presiune în altă parte, deoarece de multe ori Ucraina trebuie să apere anumite locuri cu mai puține unități”.

„Vrem pace, bineînțeles, oamenii sunt obosiți, vor să se întoarcă la familiile lor, la viața normală”, a spus Yankee, chicotind la expresia „viață normală” chiar în timp ce un obuz aterizează șuierând undeva în apropiere.

„Dar logica e simplă, dacă nu îi oprim aici, vor continua să meargă înainte.”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite