Bombele cu planare ale Rusiei schimbă fața războiului pe frontul din est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bombe sovietice dotate cu aripi și navigație prin satelit sau versiunea lor ghidată de laser conferă Rusiei o supremație aeriană în regiunea Donbass, relatează presa britanică.

Bombă FAB-1500-M54 căzută în regiunea Belgorod FOTO via X/Ukrainean Front
Bombă FAB-1500-M54 căzută în regiunea Belgorod FOTO via X/Ukrainean Front

„În esență, sunt bombe oarbe, cărora li s-au adăugat aripioare inteligente pentru a ataca ținte fixe cu un anumit grad de precizie", a spus John Foreman, fostul atașat al apărării britanice la Moscova, explicând că și Ucraina are bombele similare JDAM de la SUA, dar în cantități mult mai mici.

În lipsa unor capacități aeriene precum avioane F-16, noile arme ale Rusiei lasă descoperiți soldații ucraineni din tranșee, relatează The Times, citând mărturii ale soldaților.

„Este doar o chestiune de noroc. Nu există apărare”, a spus „Drongo”, un infanterist din Garda Națională.

„Îți simți organele tremurând. Am început să sângerez din urechi și din nas. Am vomitat. M-am chinuit două zile să vorbesc din cauza comoției”, a spus el.

Un soldat ucrainean din cadrul Brigăzii 46 Aeromobile Separate, care luptă în regiunea Donețk, a descris efectul acestor bombe ca fiind „infernal”.

„Pagubele produse de aceasta sunt extrem de grave. Dacă supraviețuiești, ai garantată o comoție. Pune o mare presiune asupra moralului soldaților”, a declarat el pentru CNN.

În șase zile, Moscova a lansat 700 de astfel de bombe, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Bombele KAB (ghidare prin laser) și FAB pot fi lansate din aer la circa 60 km de linia frontului și lovesc în câteva minute, făcându-le dificil de doborât de sistemele antiaeriene ucrainene concepute să urmărească o traiectorie predictibilă.

„Doborârea lor directă nu este o strategie sustenabilă”, spune Justin Bronk, de la Royal United Services Institute (Rusi), motivând epuizarea rapidă a munițiilor pentru sistemele de rachete sol-aer (SAM) ale Ucrainei.

Versiunea recentă FAB-1500 cântărește 1.5 tone din care 675kg sunt explozibili și are o rază de distrugere de 200 de metri.

Rușii au un stoc foarte mare de bombe de fier și pot înteți atacurile mai aproape de linia frontului și mări precizia, cu mai mare impact, pe măsură ce Ucraina își epuizează munițiile antiaeriene, a spus Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute.

Oleksii Tarasenko, comandantul adjunct al Brigăzii 5 de Asalt din Ceasiv Iar, un oraș situat în apropiere de Bahmut, spune că nu a văzut ca aceste bombe să lovească un cartier general sau o rută de aprovizionare; în schimb impactul psihologic e mare. Ofițerul în vârstă de 27 de ani este responsabil pentru viețile a 750 de ucraineni țin apărarea în Ceasiv Iar.

„Puterea acestor explozii stârnește teama oamenilor. Noi suntem profesioniști, așa că încercăm să ne facem treaba. Ne spunem că nu are rost să dăm atenție bombelor, pentru că oricum nu putem face nimic”, a declarat el pentru The Times.

La apogeul bătăliei pentru orașul Avdiivka (Donețk), forțele aeriene ruse au lansat zilnic la fel de multe astfel de bombe ca asupra Mariupolului, de zece ori mai mare. Presa rusă a scris atunci despre „triumful bombelor de planare”.

În mod îngrijorător, Rusia produce în prezent modelul FAB-3000, care cântărește trei tone, și va începe în cursul acestui an producția modelului „Drill”, care transportă muniție cu dispersie.

Inginerii ruși ar putea chiar să le adauge un motor cu reacție și un rezervor de combustibil la bombele cu planare, potrivit bloggerilor militari cu legături la Kremlin, mărindu-le raza de acțiune la circa 88 de km și transformându-le astfel într-o rachetă de croazieră elementară, V1-urilor folosite de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial.

Primele zvonuri despre Fab-1500 au început să apară la sfârșitul lunii septembrie, când un blogger militar aprobat de Kremlin, pe nume Fighterbomber, despre care se crede că ar fi un pilot al Forțelor Aeriene Ruse, a transmis că testarea acestor bombe este aproape finalizată.

Două luni mai târziu, șeful Forțelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, a avertizat că există „semne de pregătire pentru desfășurarea în masă a FAB-urilor de 1.500 kg”.

Forțele ruse au părut să confirme utilizarea lor împotriva apărătorilor orașului Avdiivka atunci când un alt blogger aprobat de Kremlin, Military Informant, a scris că a „crescut semnificativ rata de utilizare a bombelor aeriene" la începutul lunii martie.

„Asta literalmente nu permite forțelor armate ucrainene să supraviețuiască și duce la pierderi notabile de efective și teritoriu", a susținut el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite