Barcelona, exasperată de şuţii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii de buzunare români au împânzit metroul barcelonez. Victimele preferate: turiştii, căci ştiu că aceştia nu se vor prezenta la un eventual proces. Mossos d'Esquadra se simt neputincioşi, pentru că românii ştiu la ce sumă să se oprească, pentru a nu putea fi condamnaţi.

Tot mai multe ziare din Barcelona duc, de câteva săptămâni, o adevărată campanie împotriva hoţilor români de buzunare, care au împânzit vagoanele metroului din capitala Cataloniei. Deşi Poliţia i-a prins de nenumărate ori şi îi cunoaşte deja pe fiecare în parte, şuţii români profită de lacunele justiţiei spaniole şi se întorc, după câteva ore, înapoi la "muncă".

Luni, cotidianul catalan Avui, scria: "Hoţii de buzunare comunică unii cu alţii prin telefon, călătoresc separat, în vagoane diferite, şi deja îi cunosc pe poliţiştii în civil. (...) Într-unul dintre grupuri, Mossos d'Esquadra (Poliţia autonomă catalană) au identificat un român sosit de câteva zile în Barcelona, din Italia, pentru a 'munci' în metroul barcelonez. (...) Sunt bande ierarhizate, bine structurate, formate în marea majoritate din cetăţeni români, antrenaţi în furturile din buzunare şi poşete, profitând de neatenţia victimei".

Sagrada Familia, zona preferată a hoţilor români

Şuţii români acţionează cu preponderenţă pe liniile de metrou L1 şi L3, dar de curând "au prins gustul" liniei L5, mai ales în zona staţiei Sagrada Familia, preferând turiştii. "Românii ştiu că străinii sunt în vizită şi, cel mai probabil, nu se vor prezenta la un eventual proces. Astfel, au garanţia că vor reveni înapoi pe stradă, la furat", scrie şi La Vanguardia, care explică modul de funcţionare al bandelor de hoţi români: "Sunt recrutaţi hoţi începători din România şi sunt aduşi în Barcelona la 'specializare'. Dacă visul unui licenţiat în Biologie este un master într-o universitate de prestigiu din S.U.A., visul hoţilor români este un 'master' în Barcelona".


"Să fim recunoscători hoţilor români că ne-au ales pe noi pentru a-şi etala talentul"

În lipsă de soluţii şi exasperaţi de mica infracţionalitate înfloritoare din Barcelona, "operă" a şuţilor români, jurnaliştilor catalani nu le mai rămâne decât ironia: "Nu poate fi decât un motiv de mândrie pentru noi că, şi în această specialitate, Barcelona este deschisă şi primitoare. Trebuie să le mulţumim hoţilor de buzunare români că, dintre atâtea renumite oraşe, au ales tocmai oraşul nostru pentru a-şi etala cunoştinţele. Cu atât mai mult cu cât ţintele lor principale sunt turiştii. În curând nu va fi niciun loc din lume în care să nu se ştie că Barcelona este un oraş unde delincvenţa este în floare şi că, pe zi ce trece, turistul este o victimă tot mai uşoară. Să ne bucurăm, aşadar!", scrie editorialistul La Vanguardia, Quim Monzo.

Citeşte pe adevarul.es de ce justiţia spaniolă este ineficientă în cazul hoţilor de buzunare români şi cum reuşesc aceştia să fie arestaţi de zeci de ori, dar să revină în stradă, la furat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite