Autoritățile germane au descoperit un depozit de arme al Hamas în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii germani au descoperit un presupus stoc de arme al Hamas în Bulgaria, informează Die Zeit. Descoperirea, confirmată de Deutsche Welle, Spiegel și ARD, a venit după arestarea unor persoane afiliate Hamas la jumătatea lunii decembrie. Un telefon mobil confiscat în timpul arestării conținea imagini cu arme de foc și echipamente aferente, ceea ce a condus autoritățile la depozitul ascuns.

teroristi hamas jpg

Traseul digital din fotografii a direcționat anchetatorii către o locație din sudul Bulgariei , unde au fost găsite arme de foc îngropate sub un copac într-o pungă de plastic. Unele dintre armele recuperate prezentau semne de rugină. Suspecții, reținuți în Germania și Țările de Jos, ar fi intenționat să transporte armele la Berlin pentru potențiale atacuri asupra instituțiilor evreiești din întreaga Europă.

Printre indivizii aflați în arest se numără palestinienii Abdelhamid Al A. și Ibrahim El-R., ambii născuți în Liban, precum și egipteanul Mohamed B. și cetățeanul olandez Nazih R. Căutările inițiale pentru a găsi armele au avut loc în Germania în octombrie, cu anchetatorii bănuind mai întâi Polonia ca loc de ascunzătoare. Se pare că suspecții au călătorit în Polonia de mai multe ori.

Procurorii federali au declarat că toți cei patru suspecți au legături de lungă durată cu Hamas , participând la activitățile sale în străinătate și menținând legături strânse cu conducerea militară a organizației. Aceștia rămân în arest în așteptarea cercetărilor suplimentare.

Descoperirea depozitului de arme vine pe fondul tensiunilor crescute în urma atacurilor teroriste ale Hamas în Israel din 7 octombrie, urmate de invadare Fâșiei Gaza de către armata israeliană. Grupuri precum ISIS și al-Qaeda au cerut din ce în ce mai mult atacuri asupra țintelor israeliene și evreiești la nivel global, subliniind provocările de securitate în curs.

Imagini cu arme și reviste au fost găsite pe telefonul mobil al uneia dintre cele patru persoane arestate la Berlin și Rotterdam în decembrie, fiind suspectate de legături cu Hamas. Datele digitale din fotografii i-au condus pe anchetatori în sudul Bulgariei. Poliția bulgară a confiscat arsenalul, subliniază „Spiegel”. Se spune că unul dintre cei reținuți înainte de decembrie, născut în Liban, ar fi primit ordin de la aripa militară a Hamas să înființeze depozite de arme în Europa pentru atacurile asupra evreilor, în principal în Germania.

Câțiva dintre suspecți au călătorit în repetate rânduri în Polonia, dar existența unei ascunzători nu a fost stabilită cu certitudine. Autoritățile germane au fost informate de serviciile secrete israeliene.

"La mijlocul lunii martie s-a stabilit contactul între serviciile germane si cele bulgare pe această temă. Au început munca intensivă. La 28 martie a fost descoperit acest depozit în regiunea Yambol, care conținea un remarcabil arsenal militar într-un depozit de atelier auto. Vorbim de un pistol-mitralieră, două puști, 6 revolvere, încă 2 pistoale, un proiectil antitanc, multe cartușe de diferite calibre, 20 de capsule detonatoare, era un cordon detonator și cutii metalice cu praf de pușcă.

Serviciile bulgare au reușit să-l rețină pe proprietarul acestor arme, este deja în arest. Este vorba de o muncă destul de intensă și schimb de informații sensibile între serviciile bulgare și germane. Au reușit să localizeze depozitul foarte rapid, în condițiile în care serviciile bulgare au primit doar câteva fotografii de la locul cu pricina. O săptămână mai târziu, acest lucru a devenit clar, au reușit să se asigure că nu vor exista scurgeri de informații pentru a nu eșua operațiunea”, a comentat jurnalistul BNT Ivo Nikodimov, citat de Novinite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite