Blue Wolf și Google IT. Israelul implementează un program extins de recunoaștere facială în Gaza

0
Publicat:

Numeroşi palestinieni şi palestiniene din Fâşia Gaza sunt ţinta unui program secret de recunoaştere facială - Blue Wolf - al armatei israeliene, care colectează imagini ale persoanelor fără consimţământul acestora în scopul unei supravegheri generalizate a populaţiei, dezvăluie „The New York Times“ .

Populația din Gaza fuge după ordinul de evacuare FOTO Profimedia (5) jpg

La câteva minute după ce a trecut printr-un punct de control militar israelian de-a lungul autostrăzii centrale din Gaza, pe 19 noiembrie, poetul palestinian Mosab Abu Toha a fost rugat să iasă din mulțime. Și-a dat jos fiul de 3 ani, care era cu el, și s-a așezat în fața unui jeep militar.

O jumătate de oră mai târziu, Abu Toha a auzit numele lui strigat. Apoi a fost legat la ochi și condus la interogatoriu.

„Nu aveam idee ce se întâmplă sau cum puteau să știe dintr-o dată numele meu legal complet”, a spus tânărul de 31 de ani, care a adăugat că nu are legături cu gruparea militantă Hamas și că a încercat să părăsească Gaza și să ajungă în Egipt.

S-a dovedit că Abu Toha a intrat în gama de camere încorporate cu tehnologie de recunoaștere facială, potrivit a trei oficiali ai serviciilor secrete israeliene care au vorbit sub rezerva anonimatului. După ce fața lui a fost scanată și a fost identificat, un program de inteligență artificială a descoperit că poetul se afla pe o listă israeliană de persoane căutate, au spus aceștia.

Abu Toha este unul dintre sutele de palestinieni care au fost selectați de un program israelian de recunoaștere facială nedezvăluit anterior, care este folosit în Gaza de la sfârșitul anului trecut. Efortul expansiv și experimental este folosit pentru a efectua supraveghere în masă acolo, adunând și catalogând fețele palestinienilor fără știrea sau consimțământul acestora, potrivit ofițerilor de informații israelieni, oficiali militari și soldați.

Tehnologia a fost folosită inițial în Gaza pentru a căuta israelienii care au fost luați ostatici de Hamas

Tehnologia a fost folosită inițial în Gaza pentru a căuta israelienii care au fost luați ostatici de Hamas în timpul raidurilor transfrontaliere din 7 octombrie , au spus oficialii serviciilor de informații. După ce Israelul s-a angajat într-o ofensivă terestră în Gaza, s-a îndreptat din ce în ce mai mult către programul de a elimina pe oricine are legături cu Hamas sau cu alte grupuri militante. Uneori, tehnologia a semnalat în mod greșit civilii drept militanți Hamas căutați, a spus un ofițer.

Programul de recunoaștere facială, care este condus de unitatea de informații militare din Israel, inclusiv divizia de informații cibernetice Unit 8200 , se bazează pe tehnologia de la Corsight, o companie privată israeliană, au declarat patru ofițeri de informații. De asemenea, folosește Google Foto, au spus ei. Combinate, tehnologiile permit Israelului să aleagă fețe din mulțimi și imagini granulare cu drone.

Trei dintre cei care cunosc programul au spus că vorbesc din cauza îngrijorărilor că Israelul a folosit greșit timpul și resursele.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să comenteze activitatea din Gaza, dar a spus că armata „desfășoară operațiunile de securitate și informații necesare, depunând în același timp eforturi semnificative pentru a minimiza daunele aduse populației neimplicate”. „Desigur, nu ne putem referi la capacitățile operaționale și de informații în acest context”, a adăugat acesta.

Tehnologia de recunoaștere facială s-a răspândit pe tot globul în ultimii ani

Tehnologia de recunoaștere facială s-a răspândit pe tot globul în ultimii ani, alimentată de sisteme AI din ce în ce mai sofisticate. În timp ce unele țări folosesc tehnologia pentru a face călătoriile cu avionul mai ușoare , China și Rusia au implementat tehnologia împotriva grupurilor minoritare și pentru a suprima disidența . Utilizarea de către Israel a recunoașterii faciale în Gaza iese în evidență ca o aplicare a tehnologiei în război.

Matt Mahmoudi, cercetător la Amnesty International, a declarat că utilizarea de către Israel a recunoașterii faciale este o preocupare, deoarece ar putea duce la „o dezumanizare completă a palestinienilor” acolo unde aceștia nu sunt văzuți ca indivizi. El a adăugat că soldații israelieni sunt puțin probabil să pună la îndoială tehnologia atunci când a identificat o persoană ca făcând parte dintr-un grup militant, chiar dacă tehnologia face greșeli.

Israelul a folosit anterior recunoașterea facială în Cisiordania și Ierusalimul de Est

Israelul a folosit anterior recunoașterea facială în Cisiordania și Ierusalimul de Est, potrivit unui raport Amnesty de anul trecut , dar efortul din Gaza merge mai departe.

În Cisiordania și Ierusalimul de Est, israelienii au un sistem de recunoaștere facială, numit Blue Wolf, potrivit raportului Amnesty. La punctele de control din orașele din Cisiordania, cum ar fi Hebron, palestinienii sunt scanați de camere de înaltă rezoluție înainte de a li se permite să treacă. Soldații folosesc, de asemenea, aplicații pentru smartphone-uri pentru a scana fețele palestinienilor și pentru a le adăuga la o bază de date, se arată în raport.

În Gaza, din care Israelul s-a retras în 2005, nu era prezentă nicio tehnologie de recunoaștere facială. Supravegherea Hamas în Gaza a fost efectuată în schimb prin monitorizarea liniilor telefonice, interogarea prizonierilor palestinieni, culegerea de imagini cu drone, accesul la conturi private de rețele sociale și piratarea sistemelor de telecomunicații, au declarat ofițerii de informații israelieni.

După 7 octombrie, ofițerii de informații israelieni din Unitatea 8200 au apelat la acea supraveghere pentru informații despre bărbații înarmați din Hamas care participat la atacul din 7 octombrie. Unitatea a analizat, de asemenea, imagini cu atacurile de la camerele de securitate, precum și videoclipuri încărcate de Hamas pe rețelele sociale, a spus un ofițer. El a spus că unității i s-a spus să creeze o „listă de lovituri” asupra membrilor Hamas care au participat la atac.

Corsight a fost apoi introdus pentru a crea un program de recunoaștere facială în Gaza, au declarat trei ofițeri de informații israelieni.

Compania, cu sediul central în Tel Aviv, spune pe site-ul său web că tehnologia sa are nevoie mai puțin de 50% dintr-o față să fie vizibilă pentru o recunoaștere exactă. Robert Watts, președintele Corsight, a postat luna aceasta pe LinkedIn că tehnologia de recunoaștere facială ar putea funcționa cu „unghiuri extreme, (chiar și de la drone), întuneric, calitate slabă”.

Google Photos completează tehnologia Corsight

Personalul unității 8200 a constatat curând că tehnologia Corsight avea probleme dacă filmările erau granulate și fețele erau ascunse, a spus un ofițer. Când armata a încercat să identifice cadavrele israelienilor uciși pe 7 octombrie, tehnologia nu a putut întotdeauna să funcționeze pentru persoanele ale căror fețe fuseseră desfigurate. Au existat, de asemenea cazuri în care o persoană a fost identificată în mod eronat ca fiind legată de Hamas, a spus ofițerul.

Pentru a completa tehnologia Corsight, ofițerii israelieni au folosit Google Photos, serviciul gratuit de partajare și stocare a fotografiilor de la Google, au declarat trei ofițeri de informații. Prin încărcarea unei baze de date cu persoane cunoscute pe Google Foto, ofițerii israelieni ar putea folosi funcția de căutare a fotografiilor a serviciului pentru a identifica persoanele.

Capacitatea Google de a potrivi fețele și de a identifica oamenii chiar și cu doar o mică parte a feței lor vizibilă a fost superioară altor tehnologii, a spus un ofițer. Armata a continuat să folosească Corsight pentru că era personalizabil, au spus ofițerii.

Un purtător de cuvânt al Google a spus că Google Photos este un produs de consum gratuit care „nu oferă identități pentru persoane necunoscute în fotografii”.

Programul de recunoaștere facială din Gaza a crescut pe măsură ce Israelul și-a extins ofensiva militară acolo. Soldaților israelieni care au intrat în Gaza au primit camere echipate cu această tehnologie. Soldații au înființat, de asemenea, puncte de control de-a lungul drumurilor importante pe care palestinienii le foloseau pentru a fugi din zonele de lupte și le scanează fețele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite