Autorii atentatului de la Bruxelles din 2016, găsiți vinovați pentru crimă teroristă, la finalul unui lung proces

0
Publicat:

Șase bărbați au fost găsiți vinovați de crimă teroristă de un tribunal din Bruxelles, la mai bine de șapte ani de la atacurile cu bombă care au ucis 32 de persoane la aeroportul orașului și la o stație de metrou, în martie 2016, potrivit BBC News.

Procesul a fost unul îndelungat. FOTO EPA EFE
Procesul a fost unul îndelungat. FOTO EPA EFE

La finalul unui proces îndelungat și după 19 zile de deliberări ale juriului, tribunalul din Bruxelles a dat verdictul. Mulți dintre inculpații judecați în acest proces fuseseră deja condamnați pentru participare la atacurile teroriste de la Paris cu câteva luni înainte.

Crimă și tentativă de crimă 

Unul dintre ei este Salah Abdeslam (33 de ani), arestat cu câteva zile înainte de atentatele de la Bruxelles. Anul trecut, acesta a fost găsit vinovat în Franța de atacurile cu bombă și armă de la Paris din noiembrie 2015, în care au murit 130 de persoane, atacuri după care a fugit în Belgia. El a negat implicarea în atentatele care au avut loc patru luni mai târziu, însă tribunalul din Bruxelles l-a găsit acum vinovat pentru crimă și tentativă de crimă și la Bruxelles.

„Omul cu pălărie”, găsit vinovat tot de două atentate

Vinovat de ambele atentate a fost găsit și Mohamed Abrini, cunoscut drept „omul cu pălărie”,  identificat pe camerele de supraveghere în timp ce fugea de pe aeroportul Zaventem, după ce explozibilii săi nu au explodat.

El este unul dintre suspecții arestați la Bruxelles câteva săptămâni mai târziu. Recunoscuse rolul în atentate, mărturisind că a pregătit explozibilii pentru atentate.

 Cine sunt ceilalți teroriști găsiți vinovați

Vinovați de crimă teroristă au fost găsiți și Oussama Atar, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi și Bilal El Makhoukhi.

Krayem fusese văzut cu atentatorul de la metrou care s-a aruncat în aer la Maelbeek. Avea asupra lui un rucsac plin de explozibili, dar nu i-a detonat.

Cel despre care se crede că ar fi planificat atacurile de la Paris din Siria, Oussama Atar, un jihadist belgiano-marocan, a fost judecat în absență și se crede că a murit în Siria.

Un tunisian și un rwandez, inculpați în același proces, au fost absolviți de crimă, dar au fost condamnați pentru participare la activități teroriste, alături de ceilalți șase.

Frații Smail și Ibrahim Farisi au fost achitați, după ce au fost absolviți de toate acuzațiile.

Bilanțul final al atentatelor de la Bruxelles a ajuns la 35 de morți

Atentatele de la Bruxelles au avut loc pe 22 martie 2016.

Cu puțin timp înainte de ora 8, două bombe au explodat la capetele opuse ale sălii de plecări de pe aeroportul Zaventem. 16 oameni au murit.

După o oră, o altă explozie a avut loc într-un tren la stația de metrou Maelbeek, în cartierul european din Bruxelles, în apropiere de instituțiile UE, provocând moartea altor 16 persoane și rănirea altor câteva sute. 

Bilanțul total al victimelor a fost stabilit la 35, după ce instanța a decis că alte trei persoane au murit în anii care au urmat atentatelor, din cauza acestora. 

Una dintre victime a murit prin eutanasiere 

Printre ele se numără Shanti De Corte (23 de ani), care a suferit ani de zile de o boală psihologică insuportabilă. A murit prin eutanasiere în 2022. O altă persoană prinsă în tragicul bilanț este Mathieu Fischer care s-a sinucis în 2021 după ce a suferit ani de zile de stres post-traumatic. A treia persoană este Xavier Legrand, care a murit de cancer în 2017, după ce și-a întrerupt tratamentul din cauza rănilor provocate de atentatul de la metrou.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite