Informaţii importante despre Salah Abdeslam au fost ignorate din cauza unui conflict între un şef de poliţie şi un inspector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţii potenţial cruciale despre anturajul teroristului Salah Abdeslam de care dispunea poliţia belgiană din Malines-Willebroek nu au fost luate în serios de către şeful unităţii de poliţie Yves Bogaerts, deoarece era în conflict cu inspectorul care obţinuse datele confidenţiale, a relatat duminică revista „Knack“ pe site-ul său, potrivit agenţiei Belga.

Potrivit revistei, lui Yves Bogaerts nu îi plăcea că inspectorul nu dezvăluia niciodată sursa informaţiei sale, transmite Agerpres. Bărbatul ar fi fost între timp în concediu de boală de un an din cauza conflictului, dar le transmitea încă, din când în când, în calitate de expert în probleme de radicalizare, informaţii colegilor săi.

Tocmai pe baza unor informaţii confidenţiale, el a trimis la sfârşitul lui noiembrie un raport pe care îl întocmise în legătură cu Abid Aberkan, care locuia la adresa unde Salah Abdeslam a fost arestat pe 18 martie.

Comitetul P, o direcţie care supraveghează activitatea departamentelor de poliţie din ţară, întreprinde acum o anchetă pentru a afla de ce raportul nu a fost introdus imediat în baza de date generale a poliţiei.

Potrivit primarului din Malines, Bart Somers, ancheta ar fi aproape încheiată. Bart Somers doreşte să aştepte raportul Comitetului P şi nu va face prin urmare noi declaraţii în acest dosar. La sfârşitul lunii martie, el îşi exprima sprijinul faţă de şeful de poliţie din localitate, care afirma că nu a reţinut vreo informaţie crucială.

Presa belgiană relata la 25 martie, la trei zile după atentatele de la Bruxelles, că un poliţist belgian din oraşul Malines (Mechelen, regiunea Flandra din Belgia) avea încă din 7 decembrie 2015 adresa exactă la care se ascundea teroristul Salah Abdeslam.

Respectivul poliţist ar fi transmis informaţia superiorilor săi din Malines, dar raportul confidenţial nu a fost niciodată transmis mai departe poliţiei din Bruxelles, scria presa belgiană, care cita surse judiciare. Adresa menţionată de poliţistul belgian în raportul său era Strada Quatre Vents, numărul 79, Molenbeek, adică exact adresa la care a fost găsit Abdeslam la 18 martie.

În raportul întocmit de poliţistul din Malines se menţiona că Salah Abdeslam era ajutat să se ascundă şi să se deplaseze de complicele său Abid Mohamed, acesta fiind arestat de altfel împreună cu „creierul“ atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris în timpul raidului din Molenbeek al poliţiei belgiene. Poliţistul din Malines aflase informaţia de la un coleg de origine musulmană, care la rândul său primise pontul de la comunitatea musulmană din Malines, notează Agerpres.

Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, este considerat ultimul supravieţuitor al comandourilor care au comis atacurile din 13 noiembrie anul trecut la Paris şi în apropiere de Stade de France, la Saint-Denis. Atacurile s-au soldat cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

După patru luni de căutări, Salah Abdeslam a fost capturat la mijlocul lunii martie de către forţele de intervenţie belgiene în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek, unde s-a născut şi a crescut şi unde încă mai locuiesc părinţii, rudele şi prietenii săi.

Iniţial, Abdeslam a cerut să fie judecat în Belgia, însă s-a răzgândit şi a solicitat transferul în Franţa, unde a fost extrădat la sfârşitul lui aprilie.

El este acuzat de „participare la o asociaţie teroristă de răufăcători în vederea pregătirii uneia sau mai multor crime vizând persoane“, „asasinate şi tentative de asasinate în bandă organizată în legătură cu o întreprindere teroristă“ şi „sechestrare, fără eliberare voluntară înainte de a şaptea zi, în vederea pregătirii sau facilitării comiterii unei crime sau unui delict“.

În Belgia, el a fost inculpat pentru „tentativă de omucideri, ca autor şi coautor“, în ancheta cu privire la un atac armat comis pe 15 martie în comuna Forest din Regiunea Bruxelles.

Cu o săptămână înainte de atacurile care au însângerat capitala belgiană la 22 martie, o operaţiune antiteroristă legată de atacurile de la 13 noiembrie din Franţa s-a soldat cu tiruri asupra poliţiştilor, moartea unui suspect - Mohamed Belkaid - şi fuga altora doi. Salah Abdeslam era suspectat că era unul dintre ei.

Ultimul supravieţuitor al comandourilor de la Paris va fi apărat în Franţa de către avocatul Frank Breton, care va forma o echipă de apărare împreună cu avocatul belgian Sven Mary şi un al doilea avocat francez, al cărui nume nu a fost comunicat.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite