Austria: Niciun partid nu doreşte să guverneze cu formaţiunea de extremă dreapta a controversatului Herbert Kickl. Ce speră România

0
Publicat:

Preşedintele ecologist austriac Alexander Van der Bellen a refuzat să încredinţeze Partidului Libertăţii (FPOe), câştigător al alegerilor legislative, mandatul de a încerca formarea unei majorităţi, motivând că niciun partid nu doreşte să guverneze cu această formaţiune de extremă dreapta.

Herbert Kickl, liderul FPOe. FOTO EPA EFE
Herbert Kickl, liderul FPOe. FOTO EPA EFE

Van der Bellen le-a cerut însă partidelor clasate primele trei în alegeri, aşadar şi Partidului Libertăţii, să discute între ele pentru a găsi o soluţie de ieşire din "impasul" politic, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Avem o situaţie absolut nouă în care avem un câştigător al alegerilor cu care în mod evident niciun alt partid nu doreşte să guverneze", a spus preşedintele.

Declarația a fost făcută într-un discurs televizat după încheierea consultărilor cu liderii partidelor politice, în urma cărora președintele a constatat o situaţie de „impas clasic”.

Prin urmare, „le solicit responsabililor celor trei partide care au obţinut cele mai multe voturi să desfăşoare discuţii între ele şi să clarifice în mod fiabil dacă se întrevede o colaborare, şi dacă da, care", a indicat preşedintele Alexander Van der Bellen.

Condus de controversatul Herbert Kickl, Partidului Libertăţii (FPOe), o formaţiune naţionalistă, eurosceptică, radicală anti-imigraţie şi ostilă sancţiunilor împotriva Rusiei, a obţinut 28,8% din voturi la alegerile legislative din 29 septembrie, câştigând în premieră alegerile în epoca postbelică.

Următorul clasat a fost Partidului Popular austriac (OeVP) al cancelarului în exerciţiu Karl Nehammer, cu 26,3%, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe), care a obţinut 21,1%.

Preşedintele Van der Bellen a mai spus că îi va invita pe liderii acestor trei partide la sfârşitul săptămânii viitoare pentru a afla rezultatul discuţiilor dintre ei.

Nehammer vrea o majoritate fără Kickl. Liderul FPOe nu acceptă însă să fie exclus din guvern 

Karl Nehammer, cancelarul conservator în exerciţiu, s-a arătat deschis discuţiilor cu FPOe pentru a forma o majoritate, dar fără Herbert Kickl. Însă acesta din urmă nu acceptă să fie exclus din guvern şi critică ideea formării unei "coaliţii a perdanţilor" doar pentru a-l izola.

Kickl s-a remarcat prin declaraţiile sale conspiraţioniste faţă de pandemia de COVID-19, dar cel mai mult provoacă îngrijorare în rândul politicienilor europeni opoziţia sa faţă de sancţiunile contra Rusiei şi riscul ca el să îngreuneze deciziile UE de susţinere a Ucrainei în războiul cu Rusia dacă ar ajunge cancelar.

În aceste circumstanțe, partidul lui Nehammer s-ar putea orienta către o alianţă cu social-democraţii, dar majoritatea formată astfel ar fi de un sigur mandat parlamentar, aşadar pentru un guvern stabil ar avea nevoie de încă un aliat, care ar putea fi partidul liberal

România, în așteptare

România, ca și Bulgaria, așteaptă formarea viitorului austriac cu speranța că acesta va decide în favoarea deblocării, pentru ele, a Spațiului Schengen terestru.

Amintim că o alianță conservatoare anti-imigrație, care ar putea forma Guvernul Austriac n-ar fi în avantajul României, din punct de vedere al aderării la Spațiul Schengen.

În prezent România se află în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar nu și cele terestre. Austria, prin vocea și retorica partidelor conservatoare anti-imigrație, este principală piedică în calea aderării României.

Deși rezultatele alegerilor din Austria par să transforme într-o misiune imposibilă demersul de aderare a României cu frontierele terestre, sunt și specialiști care spun că situația nu este atât de disperată, pentru România, mai ales că încă sunt destule necunoscute. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite