În Austria urmează o perioadă incertă! Ce va însemna asta pentru UE, pentru România și pentru spațiul Schengen

0
0
Publicat:

Rezultatul alegerilor legislative din Austria a generat o serie de provocări politice serioase pe plan național, dar și îngrijorare la nivel european.

Foto Arhivă
Foto Arhivă

ÖVP (Partidul Popular Austriac), a suferit o înfrângere previzibilă, penalizat fiind de un electorat tot mai divizat și dezamăgit.

Dar cel mai îngrijorător aspect este creșterea semnificativă a Partidului Libertății (FPÖ), condus de Herbert Kickl, care a câștigat masiv în preferințele alegătorilor cu o platformă eurosceptică și naționalistă.

Ca europarlamentar liberal român, fac parte dintr-un grup de oameni politici – reuniți în cadrul Partidului Popular European Creștin-Democrat (PPE) – care înțeleg importanța stabilității și a colaborării în Uniunea Europeană și din această perspectivă scriu acum. Încerc să o fac într-un mod cât mai rațional, dar fără a uita faptul că am prevăzut, oarecum, această situație acum doi ani când scriam despre greșeala majoră a cancelarului Nehammer, care cocheta cu anumite idei ale FPÖ, inclusiv în dosarul Schengen. Iată că am avut dreptate: nu l-a ajutat cu nimic!

Trebuie spus că rezultatele alegerilor din Austria au scos la iveală, au confirmat, de fapt, o realitate care, în opinia mea, e de natură să ne îngrijoreze pe toți și despre care am scris de mai multe ori încă dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European: ascensiunea extremismului, inclusiv de inspirație rusească și impactul potențial pe care acesta îl poate avea asupra Europei unite.

Pentru România și restul Europei, acest rezultat poate avea consecințe directe, mai ales în privința unei teme extrem de urgente și de costisitoare pentru noi: aderarea României la spațiul Schengen, dar și existența însăși a acestui acord!

Deja am asistat la multiple blocaje și amânări pe acest subiect, iar consolidarea puterii extremei drepte în Austria poate însemna un nou obstacol. FPÖ a fost în mod constant împotriva extinderii Schengen și nu a făcut niciun secret din opoziția lor față de aderarea României și Bulgariei. Această poziție ar putea influența viitoarele decizii ale guvernului austriac, mai ales dacă FPÖ va deveni parte din coaliția guvernamentală.

În acest context, Partidul Popular Austriac (ÖVP) se confruntă cu o dilemă majoră: deși are șansa de a forma o coaliție cu Partidul Socialist (SPÖ) - aflat la un minim istoric! - și poate chiar cu liberalii, riscurile privind funcționarea unei astfel de alianțe sunt reale.

În primul rând, o coaliție cu o majoritate fragilă nu este stabilă pe termen lung, mai ales când fiecare vot contează și fiecare parlamentar trebuie să fie prezent la fiecare sesiune parlamentară. Vorbim în acest caz (o coaliție fără liberali) de o majoritate cu un singur vot în viitorul parlament!

În al doilea rând, complexitatea unei alianțe tripartite nu este un teritoriu cunoscut în Austria, iar aceasta ar putea genera tensiuni și compromisuri dificile, care ar putea submina guvernarea.

Pe de altă parte, avem în față o criză politică și morală. Dacă ÖVP alege să refuze o colaborare cu FPÖ, trimite un mesaj puternic împotriva extremismului și își reafirmă angajamentul față de valorile democratice și europene.

Dar pentru ca situația să fie și mai complicată, noi alegeri regionale vor avea loc în Austria luna aceasta și luna viitoare, motiv pentru care eu cred că negocieri serioase pentru formarea unui nou guvern nu vor începe decât în Decembrie!

Astfel, Austria ar putea intra într-o perioadă prelungită de instabilitate politică, cu efecte negative asupra economiei și a imaginii sale internaționale.

Ca europarlamentar român, eu consider că este vital ca noi, Creștin-Democrații europeni, să sprijinim forțele politice moderate și democratice din Austria, care respectă valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

De asemenea, este esențial să continuăm dialogul cu Austria și să găsim soluții pentru blocajele politice care împiedică România să adere la spațiul Schengen. Dar pentru asta, trebuie să știm cine conduce...

Un spațiu de liberă circulație este una dintre realizările majore ale Europei unite, iar orice încercare de a restrânge sau de a exclude statele membre din această zonă reprezintă o amenințare la adresa întregii Uniuni.

Austria, ca parte a comunității europene, are la rândul ei responsabilitatea de a contribui la stabilitatea și solidaritatea Uniunii. Este de datoria liderilor politici austrieci să se asigure că valorile democrației, ale drepturilor omului și ale integrării europene nu sunt sacrificate pe altarul populismului!

Asta aștept eu de la ei!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite