Au pus mâna pe o avere, dar sunt buni de plată și înfundă pușcăria. Ce s-a întâmplat cu tezaurul viking

0
Publicat:

Doi bărbați găsiți vinovați de furtul unui tezaur viking de 3 milioane de lire sterline au fost condamnați să plătească peste 600.000 de lire sterline fiecare sau să petreacă cinci ani în închisoare.

George Powell și Layton Davies  FOTO: Profimedia
George Powell și Layton Davies FOTO: Profimedia

George Powell și Layton Davies au fost încarcerați în 2019 pentru că nu și-au declarat descoperirea de monede și bijuterii făcută în 2015 pe un câmp din Herefordshire.

Judecătorul Nicholas Cartwright le-a spus bărbaților că el crede că aproximativ 270 de monede sunt încă ascunse în mod deliberat de către ei, scrie bbc.com.

Ei trebuie să plătească banii în termen de trei luni sau vor petreace mai mult timp în închisoare.

Tezaurul, găsit pe un câmp din Eye, în apropiere de Leominster, includea un inel de aur din secolul al IX-lea, un pandantiv din piatră de cristal, o brățară cu cap de dragon și un lingou care au fost recuperate între timp.

Treizeci de monede, care au fost, de asemenea, recuperate, au avut o valoare estimată anterior între 10.000 și 50.000 de lire sterline, dar, în cadrul unei audieri privind veniturile provenite din infracțiuni la Worcester Crown Court, judecătorul a declarat că acestea au fost evaluate de British Museum la 501.000 de lire sterline.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Restul de 270 de monede au fost evaluate la valoarea de 10.000 de lire sterline fiecare. Judecătorul Cartwright a redus estimarea cu 10% pentru a lua în considerare eventualele daune, ceea ce a dus la o valoare de 2,4 milioane de lire sterline pentru monedele lipsă.

Valoarea bijuteriilor returnate a fost estimată la 275.000 de lire sterline, a declarat instanța.

Bijuterii vândute dealerilor

Bărbații, care au vândut dealerilor obiectele pe care le-au găsit, au fost condamnați pentru furt și ascunderea descoperirii lor, Powell, 38 de ani, din Newport, fiind închis pentru 10 ani, iar Davies, din Pontypridd, 51 de ani, pentru opt ani și jumătate.

Vânzătorul de monede Simon Wicks, în vârstă de 56 de ani, a fost, de asemenea, condamnat pentru tăinuire și a primit cinci ani de închisoare.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Fotografiile de pe telefonul mobil al lui Davies - șterse ulterior, dar recuperate de anchetatorii poliției - arătau tezaurul mai mare, încă intact, într-o groapă proaspăt săpată.

Se crede că monedele săsești au fost ascunse de un viking, au declarat experții, și oferă informații noi despre unificarea Angliei și arată că a existat o alianță despre care nu se credea anterior că ar fi existat între regii din Mercia și Wessex.

În momentul în care bărbații au fost condamnați, judecătorul a declarat că, dacă ar fi obținut permisiunea corectă, ar fi putut primi până la jumătate din valoarea de 3 milioane de lire sterline a tezaurului.

El a declarat că a respins declarațiile lor conform cărora obiectele se aflau la alte persoane și la o casă de licitații din Austria și a spus că bărbații au furat în mod deliberat obiectele.

"Au acționat împreună în mod necinstit. Au furat împreună obiectele și au intenționat împreună să împartă și să vândă brățara", a declarat judecătorul Cartwright.

Davies a fost obligat să plătească 603.180 de lire sterline, iar Powell 601.250 de lire sterline.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite