Descoperire arheologică importantă în Alba: cel mai mare tezaur de monede romane găsit cu detectorul de metale FOTO
0Un tezaur format din 800 de monede romane a fost descoperit de către doi detectoriști pe un teren agricol din zona orașului Ocna Mureș, județul Alba.
Monedele sunt denari romani din argint și au fost găsite, marți după-amiaza, într-un vas spart, la marginea unei parcele de teren, îngropat în pământ.
„O plimbare cu intenția de a «arde calorii» după sarmalele de Crăciun am ieșit (…) la o plimbare scurtă. Nimic nu prevestea furtuna ce urma să apară. Cum suntem obsedați să detectăm mai ales prin arături azi ne-am făcut «tocuri imense» din noroi la cizme așa că am vrut să renunțăm repede. Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne așteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica ce le-a fost aproape 2000 de ani «casă».
Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porțiunea unde am găsit vasul cu monede era destul de dreaptă și stătea umezeala la 10-20cm), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei și, cum am prins pe mulți în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriți de un arheolog live care era și el în concediu”, a transmis unul dintre cei doi detectoriști.
Potrivit acestuia vasul a fost mutat de la locul inițial și spart cel mai probabil de un plug. „Am reușit să recuperăm multe fragmente din el. A fost fain, adrenalină, vânt, noroi, iar pe cand am ajuns acasă aveam nămol și în gură”, a mai relatat acesta.
Kolosvari Csaba a mai descoperit în luna octombrie 2022 un alt tezaur, pe teritoriul comunei Noșlac, format din 109 monede de epocă romană datate la începutul secolului al III-lea (după Chr).
Potrivit celor care au găsit monedele, este cea mai mare descoperire de acest gen, făcută de către detectoriști. Specialiștii urmează să stabilească valoarea acestora, estimată la o sumă cumprinsă între 70.000 și 100.000 de euro.