Atentat terorist la Paris, Franţa. Cum s-a ţinut România departe de controversa caricaturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist in Franţa.  Ultima caricatura postată pe Twitter de un artist care şi-a pierdut viaţa în atentat este o ironie la adresa liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi
Atentat terorist in Franţa.  Ultima caricatura postată pe Twitter de un artist care şi-a pierdut viaţa în atentat este o ironie la adresa liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Bagdadi

Un atentat terorist a avut loc miercuri, 7 ianuarie, în centrul oraşului Paris, Franţa. Este cel mai sângeros atentat terorist din Franţa ultimilor 40 de ani.

Poliţia a difuzat un apel către martori, cu fotografiile celor doi fraţi căutaţi

UPDATE 05.35 Poliţia franceză a difuzat un apel către oricine deţine informaţii care ar putea ajuta la localizarea autorilor atentatului de la Paris să contacteze organele de anchetă. Totodată, instituţia din Hexagon a ataşat fotografiile celor doi fraţi cautaţi.

image

Apel al autorităţilor franceze adresat celor care deţin informaţii privind localizarea fraţilor Kouachi. FOTO: Twitter

Cherif si Said Kouachi sunt „susceptibili de a fi inarmati si periculosi”, a avertizat prefectura poliţiei din Paris. În plus, pe nume acestora a fost emis un mandat de urmărire.

Unul dintre autorii atentatului terorist de la Paris s-a predat poliţiei

UPDATE 04.05 Unul dintre cei trei suspecţi de comiterea atentatului de la Paris împotriva membrilor săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, s-a predat poliţiei, informează „Le Figaro” care citează AFP

Cel mai tânăr dintre atacatori, persoana care a condus maşina, s-a predat la  la comisariatul din Charlevile-Mezieres.

Autori atentat terorist in Paris Franta Said si Cherif Kouachi FOTO Ibtimes

Fraţii Cherif şi Said Kouachi. FOTO: Ibtimes.co.uk

Ceilalţi doi suspecţi, fraţii Kouachi, sunt în continuare căutaţi de poliţie.

Ministerul de Interne din Franţa dezminte informaţia France Presse privind arestarea atacatorilor 

UPDATE 23.15  Ministerul francez de Interne a dezmninţit informaţia France Presse că autorii atentatului de la Paris au fost arestaţi după ce anterior agenţia anunţase reţinerea atacatorilor.

Autorii atentatului terorist de la Paris au fost identificaţi 

UPDATE 22.40 Ziarul francez „Le Point” a dezvăluit primele informaţii despre cei doi suspecţi ai atentatului de la Paris, în care 12 persoane au fost ucise şi alte 11 rănite, în redacţia săptămânalului Charlie Hebdo. Potrivit publicaţiei franceze, ar fi vorba de doi fraţi de origine franco-algeriană, 32 şi 34 de ani, amândoi revenind din Siria în această vară. Cel de-al treilea, şoferul, este un tânăr de 18 ani fără adăpost.

Cei doi fraţi suspecţi sunt originari din Pantin, o suburbie a Parisului. Unul dintre suspecţi a fost judecat în 2008 în urma destructurării filialei irakiene „Al 19-lea arondisment” din Paris. Acesta a fost arestat în 2005 în timp ce se pregătea să plece la Damasc.

Autorităţile pariziene vor continua toată noaptea căutarea atacatorilor care au pus la cale atentatul terorist din Paris.

Atentat terorist în Franţa. Vânătoarea autorilor continuă

UPDATE 22.00 Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atentat terorist cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, dintre care zece sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă, birourile redacţiilor fiind păzite, iar transportul public, muzeele, magazine şi locuri de rugăciune având protecţii suplimentare.

După reacţiile românilor faţă de atentatul terorist de la Paris, ambasadorul Franţei la Bucureşti le mulţumeşte românilor

UPDATE 20.40 Excelenţa sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, transmite mulţumiri românilor pentru solidaritatea şi cuvintele frumoase transmise ca urmare a atentatului terorist de la Paris, comis miercuri în redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Autorii atentatului terorist de la Paris, ultimele informaţii

UPDATE 20.15 Procurorul Parisului, François Molins, a ţinut o conferinţă de presă în care a descris circumstanţele atacului terorist de la Paris şi fuga atacatorilor. Potrivit acestuia, doi bărbaţi înarmaţi au intrat în sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, la ora 11.30 (12.30, ora României). Au ucis o persoană în holul de la intrare, înainte de a se duce la cel de-al doilea etaj, unde publicaţia ţinea şedinţa editorială săptămânală. Se crede că atacatorii ştiau ora şi locul şedinţei.

Francezii ies în stradă după atentatul de la Paris

UPDATE 20.00 După atentatul terorist din Franţa, peste 5.000 de oameni participă la marşul organizat la Paris în semn de solidaritate cu victimele redacţiei Charlie Hebdo, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP. Pe pancartele participanţilor la protestul faţă de atentaul de la Paris se putea citi „Eu sunt Charlie” („Je suis Charlie”) şi „Charb a murit liber”. 

Atentat terorist în Franţa. Cine sunt cei patru caricaturişti de la „Charlie Hebdo” ucişi în atacul de la Paris

UPDATE 19.45 În atentatul terorist din Franţa, patru caricaturişti ai revistei satirice „Charlie Hebdo” se numără printre cei 12 morţi. Este vorba de direcoturl revistei, Stéphane Charbonnier – Charb, aflat pe lista celor mai vânate persoane de Al-Qaeda, şi de caricaturiştii Jean Cabut „Cabu“, Georges Wolinski şi Bernard Verlhac.

Atentat terorist în Franţa: autorii atacului, „trei criminali"

UPDATE 19.20 Atentatul de la Paris, comis la sediul săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”, a avut trei autori, potrivit ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve.  Se face totul pentru „neutralizarea cât mai rapid posibil a celor trei criminali care s-au aflat la originea acestui act barbar”, a declarat ministrul, care nu a oferit precizări cu privire la rolul diverselor persoane implicate.

Atentat terorist în Franţa. Filmul evenimentelor

Doi bărbaţi cu cagule negreu au pătruns în clădire înarmaţi cu puşti Kalaşnikov. Focurile de armă s-au auzit abia la jumătate de oră după pătrunderea bărbaţilor în clădire.

Le Monde scrie că în acest atentat terorist şi-a pierdut viaţa şi Charb, directorul şi principalul caricaturist al publicaţiei. Acesta a murit la scurt timp după sosirea la spital.

Cei doi atacatori care au ucis 12 oameni în atentatul terorist din Franţa vorbeau limba franceză, fără vreun accent străin. Într-un clip video postat pe Daily Motion, cei doi autori ai atentatului strigă „L-am răzbunat pe Mahomed şi l-am ucis pe Charlie Hebdo”. Într-un alt filmuleţ, cei doi strigă „Allah Akbar” („Alah e mare!”)

Maşina atacatorilor a fost găsită de autorităţi într-o suburbie a Parisului. Continuă căutarea atacatorilor.

„Franţa este în stare de şoc. Vom reacţiona cu fermitate, însă cu grijă faţă de unitatea naţională”, a spus preşedintele francez Francois Hollande, imediat după atentat.

Atentatul terorist din Franţa. „Pactul” lui Băsescu cu CTP

Când au apărut primele caricaturi cu profetul Mahomed, s-a pus problema preluării acelor caricaturi în presa românească. Nu au fost puţini cei încântaţi de idee, însă o convenţie a dus la evitarea unor eventuale probleme. Pe atunci, lider al Clubului Român de Presă era Cristian Tudor Popescu.

„Aş vrea să amintesc că şi în România s-a pus problema dacă aceste caricaturi merită să fie puse în presă sau nu, era vorba de o simpla reproducere. Şi m-a sunat preşedintele Traian Băsescu, în calitatea mea de preşedinte al Clubului Român de Presă, şi am avut o discuţie legată de oportunitatea apariţiei şi am căzut de acord că nu e bine şi nu e o încălcare de libertate a presei, dar este un gest conştient să nu se publice aceste caricaturi: având în vedere consecinţele politice pe care le poate produce în ţara noastră. Aceasta sugestie a fost respectată de către marile ziare din România.

Eu nu sunt foarte de acord cu publicarea acestor caricaturi, cei care le publică le ştiu a fi insultătoare pentru aceşti religioşi islamici. Există şi limite în această libertate a presei.

Trebuie să existe şi o limită, de ce trebuie să publicăm aceste caricaturi, ca să creştem tirajul?”, a comentat CTP în direct la Realitatea TV.

Atentatul terorist din Franţa. Ultima caricatură, o ironie la adresa grupării Stat Islamic

Cu puţin timp înainte de atentatul terorist de la sediul revistei Charlie Hebdo, principalul caricaturist al publicaţiei prezenta pe contul său de Twitter un desen care îl infăţişează pe Al Baghdadi, liderul grupării Statul Islamic.

Rămâneţi pe Adevărul pentru a citi ultimele informaţii despre atentatul terorist din Franţa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite