Atentat terorist în Franţa. Cine sunt cei patru caricaturişti de la „Charlie Hebdo” ucişi în atacul de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabu (stânga), Charb (centru-stânga), Tignous (centru-dreapta) şi Wolinski (dreapta) au fost ucişi în atentatul terorist din Franţa
Cabu (stânga), Charb (centru-stânga), Tignous (centru-dreapta) şi Wolinski (dreapta) au fost ucişi în atentatul terorist din Franţa

În atentatul terorist din Franţa, patru caricaturişti ai revistei satirice „Charlie Hebdo” se numără printre cei 12 morţi. „Charlie Hebdo” este o publicaţie cunoscută în toată lumea după publicarea unor controversate caricaturi ale profetului Mahomed, un simbol religios în lumea musulmană. Nu se ştie cu siguranţă pretextul acestui atentat terorist, dar acele caricaturi par să fi fost principalul motiv.

Atentat terorist în Franţa. Posibila cauză: orientarea profund antireligioasă a publicaţiei „Charlie Hebdo”

„Charlie Hebdo”, un jurnal satiric şi social, fără publicitate, apare pe piaţa franceză în fiecare miercuri. În paginile acestui săptămânal sunt publicate caricaturi, relatări, polemici şi glume. Folosind un ton ireverenţios şi nonconformist, „Charlie Hebdo” are o orientare profund antireligioasă şi de stânga, publicând articole despre extrema dreaptă, catolicism, islam, iudaism, cultură, politică etc.

Potrivit directorului publicaţiei, Stéphane Charbonnier, politica editorială a „Charlie Hebdo” reflectă „toate elementele pluralismului de stânga“, chiar şi subiectele mai sensibil de abordat. Directorul „Charlie Hebdo”, mort în atentatulde la Paris, se afla pe lista celor mai „vânate“ persoane de Al-Qaida.

Atentatul de la Paris: „Charb“, pe lista celor mai vânate persoane de Al-Qaeda

Stéphane Charbonnier – Charb este una dintre cele 12 victime ale atacului terorist de la Paris. El a fost un renumit caricaturist şi jurnalist francez, avea 47 de ani şi se afla pe lista celor mai „vânate“ persoane de către reţeaua teroristă Al-Qaeda, notează Mediafax, într-o scurtă biografie a artistului.

Stéphane Charbonnier a primit ameninţări cu moartea şi se afla sub protecţia poliţiei franceze, potrivit lui Richard Malka, avocatul publicaţiei Charlie Hebdo, citat de telegraph.co.uk. Avocatul a spus că Stéphane Charbonnier se afla sub protecţia poliţiei din momentul în care au început ameninţările ca urmare a publicării în paginile Charlie Hebdo a caricaturilor cu profetul Mahomed. „Charb se afla sub protecţia autorităţilor. Ameninţările erau constante. Este înfricoşător“, a mai spus avocatul Richard Malka.

Totuşi, unii dintre colegii lui Charb spuneau că acesta era relaxat cu privire la aceste ameninţări. „Charb a fost sub protecţia poliţiei, dar se deplasa fără să fie însoţit de un poliţist, fapt care era un semn că el nu a fost îngrijorat în tot acest timp“, a declarat un jurnalist pentru publicaţia franceză Le Monde.

În 2007, publicaţia Charlie Hebdo a publicat 12 caricaturi controversate cu profetul Mahomed, preluate dintr-un ziar danez. Ulterior, publicaţia franceză a fost dată în judecată pentru incitare la rasism de două grupuri islamice din Franţa, însă a fost achitată de o instanţă din Paris.

La momentul respectiv, Stéphane Charbonnier a declarat că publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed nu a fost un act provocator, ci un simbol pentru libertatea de exprimare.

El a mai spus că publicaţia pe care o conduce nu se va opri să critice atunci când consideră că acest lucru este necesar.

„Mahomed nu este sacru pentru mine. Nu îi condamn pe musulmani că nu râd când văd desenele noastre. Trăiesc sub autoritatea legii franceze. Nu trăiesc după Coran“, declara, în 2012, Stéphane Charbonnier.

Stéphane Charbonnier s-a născut pe 21 august 1967. El a murit miercuri, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost grav rănit în atacul terorist de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, conform presei franceze.

Caricaturile realizate de acesta erau caustice şi ireverenţioase. Rubrica sa săptămânală din publicaţia Charlie Hebdo era intitulată „Charb n'aime pas les gens“ (Charb nu iubeşte oamenii, n.r.).

Atentatul terorist de la Paris l-a vizat şi pe „Cabu“, un alt caricaturist „incorect politic“

Jean Cabut „Cabu“, una dintre victimele atentatului terorist din Paris, la sediul săptămânalului Charlie Hebdo, era un caricaturist şi autor de benzi desenate descris într-un documentar care i-a fost dedicat recent drept „incorect politic“.

Jean Cabut, născut pe 13 ianuarie 1938, la Châlons-en-Champagne, a urmat studii în domeniul artei la Paris, la École Estienne, şi a publicat primele sale ilustraţii în 1954, în cotidianul regional L'Union de Reims. Cariera sa a fost îngreunată de războiul din Algeria, potrivit enciclopediei online Wikipedia, fiind mobilizat timp de mai bine de doi ani (27 de luni), în timpul cărora a contribuit la realizarea ziarului armatei, Le Bled, unde mai semnează şi Philippe Labro şi Francis Veber. Din această perioadă dezvoltă un spirit antimilitarist şi o viziune anarhistă asupra societăţii, pe care le redă în desenele sale. Personajul Kronenbourg este inspirat din această perioadă. 

După ce a terminat stagiul militar, în 1960, a continuat să publice desene în diferite ziare, printre care Enragé, publicaţie în care apăreau doar caricaturi. La Hara-Kiri, unde a lucrat ulterior, a găsit mediul care corespundea cu ideile sale şi ale altor caricaturişti talentaţi, precum Gébé, Fred, Wolinski, Reiser.

Cabu a cunoscut un succes fulminat în anii 1970 - 1980, când a publicat numeroase albume. A început să se orienteze şi către caricatura politică, făcând desene pentru Charlie Hebdo, din 1992, şi pentru Le Canard.

VIDEOGRAFIC Filmul atentatului terorist de la Paris 

Atentat terorist în Franţa.  „Wolinski“, un iubitor al provocării

Celebrul desenator francez de presă Georges Wolinski, care se află printre cele 12 victime ale atentatului terorist de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo, era un iubitor al provocării, scrie postul Europe1 în pagina electronică, citat de Mediafax.

Georges Wolinski s-a născut pe 28 iunie 1934 în Tunisia, dintr-un tată polonez şi o mamă italiană, naturalizaţi francezi prin căsătorie. Pe când avea doi ani, a fost marcat de prima dramă - povestea desenatorul pentru postul de radio. Tatăl său care a înfiinţat o „uzină de fier forjat“, era asasinat de unul dintre muncitori, pe care tocmai îl concediase. „Mi-a marcat viaţa“, mărturisea Wolinski. 

Desenul, pe care-l practica de la vârsta de cinci ani, va acţiona ca „un refugiu“, mărturisea artistul, iar bunicul său, un comerciant, îi furniza hârtia de desenat - „coli de împachetat prăjituri“.

Sexul, femeia şi cuplul erau subiectele predilecte ale lui Georges Wolinski. Cu toate acestea, desenul este mai întâi marginal. El va lucra, în tinereţe, în atelierul de galanterie al socrilor, la Fontenay-sous-bois, o activitate în care mărturisea că era „nul“. 

Dar viaţa îl marchează din nou. Prima sa soţie moare într-un accident de maşină, lăsându-l singur cu două fiice. Între timp face Războiul în Algeria şi trimite un desen la François Cavana. Acesta va fi publicat în primul număr al Hara Kiri, „stămoşul“ Charlie Hebdo. Intră în echipa publicaţiei satirice în 1961.

Perioada de glorie a artistului este anul 1968. Este perioada în care se descoperă ca desenator politic, în care devine un „turbat“ de stânga. De atunci a frecventat numai oameni de stânga. „Oamenii de dreapta mă enervează“, mărturisea el. Tot în această perioadă se angajează la JDD şi o cunoaşte pe a doua sa soţie, Maryse, jurnalistă la săptămânal.

„Desenul mi-a salvat viaţa, pentru că făceam ce-mi plăcea“, declara Wolinski pentru Europe1 în urmă cu un an, adăugând că „ceea ce-mi plăcea a devenit o meserie, iar ăsta este un lucru preţios“. Întrebat dacă se gândeşte la pensionare, artistul răspundea în stilul său provocator: „Nu mă pot opri. Stilul de viaţă mă obligă să câştig mulţi bani“.

Atentat terorist în Franţa.  „Tignous“, un caricaturist sensibil

Caricaturistul Bernard Verlhac, cunoscut sub pseudonimul „Tignous“, a fost ucis în atentatul terorist din Franţa. El era apreciat pentru sensibilitatea şi justeţea desenelor sale, relatează postul Europe1 în pagina electronică.

Tignous, caricaturist francez de presă, era unul dintre colaboratorii săptămânalului satiric Charlie Hebdo. El lucra de asemenea şi pentru revistele Marianne şi Fluide glacial.

Acest caricaturist este descris de unul dintre colaboratorii săi, aflat în stare de şoc, ca un desenator „plin de pertinenţă şi de impertinenţă totodată“. Linia creionului său, „foarte simplă şi abilă“, îl făceau un „desenator fără pereche“, continuă sursa citată de Mediafax.

În noiembrie 2011, după ce redacţia publicaţiei din Paris a fost distrusă de un atac terorist, Bernard Verlhac a ieşit să deseneze în faţa sediului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite