Atentat terorist la Paris. Zeci de mii de francezi au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu cei ucişi la publicaţia Charlie Hebdo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni au ieşit în Piaţa Republicii din Paris pentru a-şi exprima solidaritatea cu cei ucişi la sediul redacţiei Charlie Hebdo FOTO Iulia Badea-Guéritée
Mii de oameni au ieşit în Piaţa Republicii din Paris pentru a-şi exprima solidaritatea cu cei ucişi la sediul redacţiei Charlie Hebdo FOTO Iulia Badea-Guéritée

Atentatul terorist de la Paris a scos în stradă francezii horătâţi să-şi manifeste solidaritatea faţă cu cei ucişi în atentatul terorist de la sediul redacţiei Charlie Habdo. Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris, scandând „Je Suis Charlie!“ („Eu sunt Charlie”).

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atentat terorist cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, dintre care zece sunt jurnalişti, alţi doi fiind poliţişti. La Paris a fost declarată alertă teroristă.

Pe Twitter şi Facebook a apărut deja mesaje de solidaritate sub denumirea #JeSuisCharlie. Tot din solidaritate, ambasada SUA din Franţa şi-a modificat poza de pe contul de Twitter în „Je suis Charlie“.

Peste 65.000 de oameni au participat, în mai multe oraşe din Franţa, la marşuri organizate în semn de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP.

Aproximativ 35.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii din Paris. Peste 15.000 de persoane au ieşit pe străzi la Lyon, iar alte 10.000 la Toulouse. La marşul de la Marsilia au participat circa 7.000 de persoane, potrivit autorităţilor, citate de Mediafax.

Potrivit „Le Figaro“, doar în Paris sunt 100.000 de oameni ieşiţi în Piaţa Republicii.

Pe pancartele participanţilor se putea citi „Eu sunt Charlie” şi „Charb a murit liber”, ultimul mesaj referindu-se la directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (47 de ani), cunoscut în mediul presei şi nu numai ca „Charb”. 

Francezii vor sa iasa in strada FOTO Twitter

Autorul Salman Rushdie, care a fost şi el ameninţat de islamiştii extremişti pentru că a scris volumul „Versete Satanice“, a trimis un mesaj de solidaritate cu cei ucişi miercuri în atentatul terorist din Franţa.

„Religia, o formă medievală de iraţiune, atunci când este combinată cu armele moderne, devine o adevărată ameninţare la adresa libertăţii noastre. Acest totalitarism  religios a cauzat o mutaţie mortală în inima Islamului şi îi vedem consecinţele tragice în Paris, astăzi. Sunt alături de Charlie Hebdo, cum trebuie toţi să fim, pentru apărarea artei satirice, care a fost mereu o forţă a libertăţii, dar şi împotriva tiraniei, minciunii şi prostiei. «Respect pentru religie» a devenit un cod care înseamnă «frică de religie». Religiile, ca toate ideile, merită şi ele critică, satiră şi, da, neînfricatul nostru dispreţ“, notează Salman Rushdie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite