Atacurile cu HIMARS arată cum forțele ucrainene transformă telefoanele mobile în „multiplicatori de forță”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 31 decembrie, armata ucraineană a lansat un atac asupra unei cazărmi rusești improvizate în orașul Makiivka din regiunea Donbas din estul Ucrainei, relatează Business Insider.

Telefoanele mobile se pot dovedi mortale într-o zonă de război. FOTO Profimedia (Arhivă)
Telefoanele mobile se pot dovedi mortale într-o zonă de război. FOTO Profimedia (Arhivă)

Conform ministerului rus al Apărării, ucrainenii au reușit să localizeze cazărmile improvizate cu ajutorul datelor celulare. Rezerviștii ruși aflați acolo și-au folosit telefoanele mobile, ceea ce a permis serviciilor de informații militare ucrainene să le detecteze locația și să transmită datele. 

La scurt timp după aceea, focuri extrem de eficiente ale sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 furnizate de SUA au fost lansate asupra țintei. 

Estimările privind numărul soldaților ruși morți în atac variază de la 89, așa cum a raportat Rusia, până la aproximativ 400 de morți și alți 300 de răniți, potrivit Ucrainei. 

Parlamentarii ruși, bloggerii militari și familiile soldaților au contestat afirmația Kremlinului potrivit căreia disciplina slabă a rezerviștilor a dus la uciderea acestora, dar această relatare a atacului și altele asemănătoare ilustrează o tendință în creștere pe câmpul de luptă: utilizarea telefoanelor mobile ca senzori pentru a găsi, urmări și ataca forțele inamice. 

Telefoanele mobile se pot dovedi mortale într-o zonă de război. Semnalele și datele pe care le divulgă pot dezvălui pozițiile forțelor, mișcările și alte informații care ar putea ajuta inamicul. 

Fotografiile făcute cu telefonul mobil sunt deosebit de periculoase, în special atunci când sunt publicate online, unde datele de localizare pot dezvălui unde și când au fost făcute. 

Serviciile de informații militare ucrainene au reușit să utilizeze datele de geolocalizare din selfie-urile publicate de forțele ruse pentru a le localiza pozițiile. 

La jumătatea lunii decembrie, de exemplu, ucrainenii ar fi utilizat astfel de fotografii pentru a găsi locația unui sediu al Grupului Wagner și pentru a lansa un atac cu HIMARS în urma căruia au murit mai mulți mercenari. 

Capacitatea Ucrainei de a lovi astfel de ținte a fost mult îmbunătățită de sistemele de rachete HIMARS și M270 cu lansare multiplă, ambele furnizate de SUA. 

Războiul informațional

Mai mult decât atât, serviciile de informații ucrainene și occidentale au profitat de securitatea operațională slabă a trupelor ruse pentru a purta un război informațional, făcând publice apelurile pe care forțele rusești le-au realizat folosind rețele nesecurizate, inclusiv telefoane mobile furate de la civili ucraineni, pentru a comunica între ei și cu familiile lor din Rusia. 

De asemenea, ucrainenii și-au utilizat telefoanele mobile pentru a raporta mișcările militare ale rușilor. 

La debutul războiului, Kievul a refolosit o aplicație menită să furnizeze servicii guvernamentale pentru a permite ucrainenilor să încarce fotografii ale forțelor ruse, care puteau fi evaluate cu ajutorul inteligenței artificiale „și apoi un om lua o decizie” dacă să atace sau nu acele trupe, a afirmat în luna septembrie, în urma unei vizite în Ucraina, Eric Schmidt, fostul președinte al Google și Alphabet. 

Telefoanele mobile au permis, de asemenea, observatorilor să țină evidența pierderilor și să facă lumină în cazul unor abateri. 

The New York Times a reușit să identifice membrii unei unități de parașutiști ruși care au fost probabil implicați în uciderea civililor din Bucea, deoarece aceștia au utilizat telefoanele mobile ale civililor uciși pentru a efectua apeluri către Rusia. 

Oryx, un site independent de informații, a urmărit pierderile suferite de ruși și ucraineni și a întocmit liste de armamente distruse, capturate sau abandonate, folosind adesea imagini de pe câmpul de luptă filmate cu telefoanele mobile. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite