De ce rachetele HIMARS au căpătat un rol decisiv pe câmpul de luptă din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Anul Nou forțele ucrainene au folosit rachete HIMARS pentru a lansa unul dintre cele mai devastatoare atacuri asupra soldaților ruși aflați pe teritoriul Ucrainei. Cel puțin 89 de recruți  care se adăposteau într-o școală din Makiivka, în regiunea Doneţk, ar fi murit, potrivit cifrelor anunțate oficial de oficialii ruși. Ucrainenii spun însă că pierderile armatei ruse sunt mult mai mari, chiar de ordinul sutelor.

Șase rachete HIMARS au fost lansate asupra unei școli din Makiivka, unde se aflau trupe ruse
Șase rachete HIMARS au fost lansate asupra unei școli din Makiivka, unde se aflau trupe ruse

Ambele părți au admis că atacul a avut loc cu rachete HIMARS furnizate de SUA, care sunt proiectile ghidate cu o rază de acțiune de circa 80 km.

Primele astfel de arme au sosit în Ucraina în luna iunie și ele practic aproape că au dublat raza de acțiune a armelor de care dispunea Kievul la acel moment. De atunci rachetele HIMARS au avut un rol esențial pe câmpul de luptă, iar asta din mai multe motive, se arată într-o analiză realizată de revista „TIME”.

HIMARS este unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie cu rachete din lume; raza sa de acțiune este mai mare decât orice altceva aveau ucrainenii, așa că, atunci când a fost transferat, aceștia au obținut capacitatea de a lovi ținte mai adânc în spatele liniilor de front și mult mai precis", spune Ian Williams, director adjunct al Proiectului de apărare antirachetă al CSIS.

Aceste sisteme de rachete sunt considerate în special eficiente împotriva unor ținte statice precum obiective de infrastructură sau concentrări de trupe.

Experții apreciază că rachetele HIMARS s-au dovedit o capacitate importantă atât pentru apărare, cât și pentru atac, spun experții.

„Cu ajutorul HIMARS au fost eliberate orașe și teritorii ucrainene importante din punct de vedere strategic, și probabil că în lipsa lor asta nu s-ar fi întâmplat ... Este un bilanț strălucitor", spune George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului.

Cum au folosit ucrainenii HIMARS

HIMARS și-au dovedit eficiența în principal în combaterea ofensivei ruse din Donbas întrucât au ajutat Ucraina să lanseze atacuri asupra depozitelor de muniție și proviziilor rusești.

Dar s-au dovedit critice și pentru a obliga forțele rusești să se retragă din Herson.

„Acest lucru a fost posibil doar pentru că ucrainenii au avut această capacitate de atac extinsă pentru a deteriora acele poduri. Fără HIMARS, nu cred că ucrainenii ar fi eliberat Hersonul", apreciază Barros.

Pe de altă parte, până la atacul de Anul Nou de la Makiivka, rachetele HIMARS au fost folosite în special pentru a lovi în infrastructura militară a Rusiei.

"Ceea ce este diferit în cazul atacului recent este că au lovit o zonă în care se întâmpla să fie o mulțime de militari ruși, așa că numărul victimelor a fost foarte mare", spune Williams. "Ceea ce am văzut până acum este că HIMARS a fost folosit pentru a ținti logistica rusă și stocurile de arme și artilerie".

Până în prezent SUA au furnizat cel puțin 20 de lansatoare HIMARS Ucrainei. Acestea au făcut parte din pachetul de ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari anunțat în luna iunie.

Totuși, aceste sisteme au fost oferite cu unele restricții - de pildă, nu pot lansa rachete ATACMS cu rază de acțiune de circa 300 km. Și Ucraina a trebuit să ofere asigurări că acestea nu vor fi lansate asupra teritoriului rus. Analiștii spun că aceste restricții sunt modalitatea prin care SUA încearcă să prevină un conflict direct între SUA și Rusia.

Statele Unite ar trebui să evite să încurajeze sau să faciliteze un efort ucrainean de a expulza forțele rusești de pe tot teritoriul său, inclusiv din Crimeea, un obiectiv de război care ar risca prea mult să îl determine pe [președintele rus Vladimir] Putin să întreprindă acțiuni și mai nesăbuite, inclusiv posibila utilizare a armelor nucleare", a declarat Charles Kupchan, un consilier de rang înalt al Consiliului Național de Securitate pentru Europa în timpul administrației Obama, citat de Wall Street Journal.

Din perspectiva lui Williams, argumentul că armele americane folosite pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei ar putea fi văzute ca fiind o escaladare este greșit. "Personal, nu cred că este cazul, dar aceasta pare a fi o linie pe care administrația [Biden] a trasat-o", spune el.

Pe măsură ce războiul continuă, accesul Ucrainei la armament eficient va fi esențial în modelarea răspunsului acesteia la agresiunea rusă, scrie „Time”. Deși dispune de HIMARS, Kievul solicită aliaților occidentali să le furnizeze și tancuri, ceea ce momentan SUA refuză.

La rândul său, Barros se teme că restricțiile privind armele ar putea împiedica eforturile Ucrainei de a riposta eficient. "Nu vom intra în Al Treilea Război Mondial cu Rusia trimițând arme Ucrainei [sau]... trimițându-le artilerie cu rază de acțiune mai mare", spune el.

După Franța, SUA și Germania au anunțat că trimit vehicule blindate Ucrainei

Joe Biden și omologul său german Olaf Scholz au convenit să trimită vehicule de luptă de infanterie pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, la o zi după ce Franța a anunțat că va furniza vehicule blindate de producție proprie Kievului în încercarea de a crea un progres în războiul care durează de 10 luni, relatează The Guardian.

Anunțul SUA și Germaniei a fost făcut în urma unei convorbiri telefonice între Biden și Scholz și reprezintă o schimbare de etapă în sprijinul militar occidental pentru Ucraina, care a cerut circa 700 de vehicule blindate pentru a-i putea alunga pe ruși din teritoriile sale.

"Statele Unite intenționează să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, iar Germania intenționează să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Marder", a precizat joi Casa Albă într-o declarație.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că are nevoie de între 600 și 700 de vehicule de luptă de infanterie plus 300 de tancuri pentru a da armatei sale o șansă de a străpunge pozițiile rusești tot mai fortificate de-a lungul liniei de front.

Până acum, însă, SUA și Germania au fost reticente în a furniza Ucrainei blindate la standardul Nato, deoarece se temeau că acest lucru ar fi fost interpretat de Rusia ca o escaladare. Dar decizia de a furniza vehicule blindate occidentale este semnificativă, chiar dacă aceste țări s-au abținut să trimită tancuri.

Joi, miniștrii germani de rang înalt au indicat că poziția țării lor evoluează rapid. Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul german al economiei, cel care trebuie să dea undă verde exporturilor de arme, aflat într-o vizită la Oslo, a declarat că poziția Germaniei nu a fost niciodată "statică" și că aceasta va fi influențată de disponibilitatea Franței și a SUA "de a livra tancuri mai ușoare".

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut comentarii similare. "Am subliniat de nenumărate ori că lucrăm cu partenerii noștri pentru a vedea de ce fel de sprijin militar are nevoie Ucraina", a declarat ea după o întâlnire cu omologul său britanic, James Cleverly, la Londra. Cleverly a declarat că tancurile "ar putea foarte bine să facă parte" din următoarea fază a transferurilor de arme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite