Armamentul rusesc capturat în contraofensiva din Harkov ar putea face diferența în bătăliile care vor urma

0
0

Forțele armate au eliberat un teritoriu vast, au provocat pagube serioase formațiunilor rusești de acolo și au făcut ca moralul rușilor să scadă vertiginos, în timp ce spiritul ucrainean a crescut. Dar a adus, de asemenea, o mare captură de vehicule și sisteme de armament rusești, care vor face o diferență notabilă în bătăliile care vor urma, au declarat analiști militari pentru Kyiv Independent.

Rușii au abandonat zeci de vehicule în Ucraina FOTO Shutterstock
Rușii au abandonat zeci de vehicule în Ucraina FOTO Shutterstock

„Este cu siguranță mult mai mult decât tot ceea ce a pierdut Ucraina în această ofensivă”, a declarat Kirill Mikhailov, expert în cadrul proiectului de investigare a Rusiei, Conflict Intelligence Team.

Faptul că Rusia este principalul donator militar al Ucrainei nu este doar o glumă care circulă pe rețelele de socializare. Prin numărul pur și simplu de vehicule, contribuția Rusiei este impresionantă. De când a început invazia pe scară largă, Ucraina a capturat 392 de tancuri rusești, 178 de vehicule blindate de luptă, 421 de vehicule de luptă de infanterie și 400 de camioane, vehicule și jeep-uri, potrivit proiectului de investigație open-source Oryx. Ucraina a obținut, de asemenea, numeroase și diferite vehicule de sprijin, de comandă, de artilerie și antiaeriene. Deoarece Oryx publică doar date confirmate vizual, aceste cifre pot fi de fapt mai mari.

Contraofensiva de la Harkov formează un procent semnificativ, cu 563 de vehicule capturate raportate în țară începând cu 29 august.

Potrivit listelor zilnice combinate de Oryx, în perioada 1-23 septembrie, ucrainenii au capturat peste 100 de tancuri, aproape 200 de vehicule de luptă de infanterie și transportoare blindate de personal, peste 20 de vehicule de comandă și control și zeci de piese de artilerie. De asemenea, au fost capturate aproape 100 de camioane și jeep-uri, precum și unele vehicule mai specializate.

Listele lui Oryx includ totalurile combinate pentru întreaga țară. Dar Jakub Janovsky, analist militar și membru al echipei Oryx, care întocmește aceste liste, a declarat că 75-80% dintre acestea au fost capturate în Harkov.

„Pentru Ucraina, este un impuls substanțial care va ajuta la înlocuirea echipamentelor pierdute și va folosi restul pentru a dota unele unități noi - cu siguranță destul de util pentru operațiuni ofensive”, a declarat Janovsky.

Purtătorii de cuvânt ai forțelor armate ucrainene au refuzat să furnizeze numărul exact de arme și vehicule capturate.

În plus, au fost luate stocuri uriașe de muniție. Deși nu există cifre confirmate cu privire la cantitatea achiziționată, cea mai bună presupunere a lui Janovsky este că Ucraina ar fi revendicat „sute” de arme antitanc și „zeci de mii” de cartușe de artilerie.

Nu este clar câte vehicule vor fi folosite în totalitate sau doar pentru piese (care vor ajuta totuși la efortul de război.) Și, după cum a raportat New York Times, economia subterană a echipamentelor rusești capturate nu este întotdeauna simplă. O mulțime de echipamente capturate sunt schimbate pentru provizii de care este nevoie urgentă, deoarece trimiterea tuturor lucrurilor la Kiev pentru a fi inventariate poate fi complicată și consumatoare de timp atunci când sunt vieți în joc.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite