Asalturile continue ale rușilor epuizează forțele ucrainene depășite numeric și în armament: „Facem imposibilul să rezistăm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situat pe linia frontului, orașul Avdiivka a devenit epicentrul războiului din Ucraina. Se află încă sub controlul ucrainenilor, dar este înconjurat pe trei laturi de trupe și tunuri rusești. Măcinat de bombardamentele rușilor, orașul în sine este de nerecunoscut, se arată într-un reportaj CNN.

 Imagini din orașul Avdiivka, distrus de atacurile rușilor FOTO Profimedia

În mijlocul ruinelor, trupele rusești și ucrainene se ciocnesc, pradă dronelor și tancurilor. Victimele sunt numeroase de ambele părți, dar mai ales în rândul atacatorilor ruși, care au lansat val după val uman împotriva apărătorilor din tranșee.

„Asalturi cu carne de tun”, le califică un lunetist ucrainean, al cărui indicativ de apel este „Bess” (demon). Scenele pe care o povestește sunt într-adevăr unele infernale. Soldații ruși morți pur și simplu „zac acolo înghețați”, spune ofițerul Grupului de Forțe Speciale Omega, aflat la câțiva kilometri în spatele liniei frontului în regiunea estică Donețk.

„Nimeni nu-i evacuează, nimeni nu-i ia de acolo. E ca și cum nu ar avea o sarcină anume, pur și simplu se duc și mor”, a spus el.

„Putem ucide și 40-70 de militari cu drone într-o zi, a doua zi își reînnoiesc forțele și continuă să atace”, spune și „Teren”, comandantul unei unități ucrainene de drone de recunoaștere.

În 18 luni de lupte în jurul orașului, piloții săi din Brigada 110 Mecanizată au ucis cel puțin 1.500 de ruși, explică el. Totuși, ei nu contenesc să vină.

Numprul pierderilor ucrainene sunt un secret bine păzit, dar această bătălie s-a transformat într-o luptă de uzură în care atacurile aparent haotice ale rușilor se iau la trântă cu resursele și forța de luptă limitată, dar hotărâtă, a ucrainenilor.

Într-o vizită-surpriză la Avdiivka la sfârșitul lunii decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris bătălia pentru oraș ca fiind un „măcel”, adăugând că, în multe privințe, soarta ei at putea „determina cursul războiului în ansamblu”.

Liderii ucraineni par să fie conștienți de criticile privind apărarea Bahmutului -care a căzut ulterior- admițând conflictul inevitabil dintre menținerea unor locații fără o mare importanță strategică și cruțarea vieților soldaților.

„Fiecare bucată de pământ este prețioasă pentru noi”, dar în Avdiivka nu ne dăm în spectacol, spunea șeful armatei, Valeri Zalujnîi.

Așteptând muniție 

Într-o dimineață înghețată de ianuarie, la -22 de grade Celsius, CNN a urmărit o echipă din cadrul forțelor speciale Omega îndreptându-se spre poziția lor de tragere din jurul Avdiivka.

Grăbindu-se să își instaleze lansatorul de rachete din epoca sovietică – montat în spatele unei camionete americane – au încercat să lanseze o salvă.

Înghețate bocnă, rachetele nu au țâșnit.

Ei depind de echipamentul disponibil și în același timp sunt acut conștienți că fiecare șansă pierdută de a riposta la focul rușilor poate costa vieți ucrainene.

Câteva zile mai târziu, un camion de aprovizionare și-a croit drum printr-un câmp noroios din jurul orașului vecin Marinka, aducând proviziile imperios necesare apărării unei poziții.

Doar că tunul – un obuzier M777 furnizat de SUA – rămâne tăcut pentru o bună parte a zilei, fiind limitat la rații de aproximativ 20 de obuze pe zi, 30 într-o „zi bună”, au spus artileriștii. Prin comparație, vara trecută, în cadrul contraofensivei eșuată a Ucrainei, unitatea ar fi tras cel puțin de două ori mai multe cartușe străine, în special de fabricație americană.

Dar situația poate fi mai rea de atât. La 90 de minute nord de Avdiivka, în jurul orașului Bahmut, compartimentul de muniție al unui obuzier Paladin furnizat de SUA era gol. Acolo toate obusele erau epuizate.

În cursul zilei au primit o livrare – dar asta n-a constat decât în patru obuze fumigene.

„Fiecare obuz potrivit pentru un Paladin îl folosim”, a declarat comandantul „Skyba” pentru CNN: „Este mai bine decât niciunul”.

„10 la 1” este raportul dintre munițiile rusești și ucrainene, a declarat pentru CNN comandantul artileriei din Brigada 93 mecanizată.

„Ei folosesc sisteme sovietice vechi, dar și acestea sunt capabile să ucidă”, a spus Korsar.

Acest deficit vine în contextul în care sprijinul SUA pentru Ucraina a devenit nesigur. Pachetele viitoare de ajutor sunt încă blocate pe fondul disputelor din Congres, iar spectrul unei posibile președinții Trump care pare potrivnică ajutorului pentru Ucraina sporește gradul de incertitudine.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a spus-o cât se poate de limpede luna aceasta: „Asistența pe care am oferit-o s-a oprit acum. Atacurile pe care le desfășoară rușii nu fac decât să crească”.

Dar există și unele vești bune.

Vârful de lance în timpul contraofensivei ucrainene nereușite de anul trecut, vehiculul de luptă Bradley – furnizat Ucrainei de către SUA și conceput pentru a sprijini infanteria – își consolidează reputația de a contracara valurile de atacuri rusești.

Fără Bradley, „mă îndoiesc că am fi aici, vorbind cu voi”, a declarat comandantul „Barbie”, din spatele liniei de front din Avdiivka.

„Vehiculul este unul dur”, a spus el. „Nu se teme de nimic”.

În înregistrarea video furnizată CNN de o altă unitate Bradley din cadrul brigăzii 47 mecanizate, un echipaj antrenat în SUA se confruntă cu un tanc rusesc T-90 – unul dintre cele mai puternice din armata Moscovei. Focul lor dezactivează tancul, turela acestuia se rotește necontrolat, înainte ca o dronă să se izbească de el.

Doar că vehiculele de infanterie Bradley sunt în număr limitat de-a lungul frontului.

Aproximativ 200 de Bradley au fost promise de SUA și zeci au fost avariate și distruse în luptă. Unele dintre acestea vor fi fost probabil reparate și trimise înapoi pe front.

Echipajele ucrainene, deși admiratori ai Bradley, nu s-au sfiit să-i critice performanțele în condițiile iernii aspre ucrainene și starea unora dintre vehiculele mai vechi livrate de SUA.

Deficitul de putere de foc în comparație cu inamicul rus său este o temă comună pe linia frontului. „Teren”, comandantul unității de drone, a declarat răspicat că Ucraina nu are suficiente arme și echipamente pentru a câștiga împotriva Rusiei.

Ucrainenii sunt nevoiți să fie piloți mai buni și mai inventivi cu resurse limitate, a spus el.

„La începutul războiului, avantajul lor în materie de drone era de 10 ori mai mare decât al nostru”, a spus el. „În acest moment, cred că suntem un adversar demn în formatul dronelor. Acoperim cerul în permanență”.

Prea puțini soldați

Cu toate acestea, atacurile rusești continuă, ceea ce înseamnă că apărarea Avdiivka este acum o chestiune de avantaj numeric a declarat „Bess”, lunetist al forțelor speciale.

Pentru a contrabalansa superioritatea numerică a Rusiei, conducerea Ucrainei – sub presiunea generalilor de top din țară – ia în calcul mobilizare a circa jumătate de milion de soldați.

Viața în orașele ucrainene aflate departe de front pare relativ neatinsă de lupte, cel puțin la suprafață. Deși posterele de recrutare și punctele de control militare împânzesc autostrăzile, iar bărbații în uniformă sunt o priveliște obișnuită, nu există prea multe semne vizibile că ar exista restricții pe timp de război sau perturbări ale vieții de zi cu zi. Supermarketurile sunt pline, iar cafenelele debordează de clienți.

Totuși, chemarea în armată este un subiect sensibil.

Președintele ucrainean are autoritatea de a impune o mobilizare suplimentară – în prezent limitată la cei cu vârsta de peste 27 de ani – dar a decis să ceară aprobarea parlamentului.

Zelenski a pus în discuție și cum vor fi suportate costurile mobilizării, șase contribuabili fiind obligați să plătească salariul fiecărui soldat în uniformă, a spus el.

„Existența Ucrainei este mortală pentru ucraineni”, a postat pe Telegram, la 17 ianuarie, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre șoimii din politica rusă.

„De ce? Existența unui stat independent pe teritoriile istorice rusești va fi acum un pretext constant pentru reluarea acțiunilor de luptă”, a continuat el.

Soldații, obosiți, au recunoscut pentru CNN că întăririle vor oferi o creștere binevenită a numărului rotațiilor lor de pe front.

Deocamdată, însă, aceasta rămâne o speranță îndepărtată, deoarece în Avdiivka luptele continuă.

„Facem tot ce este posibil și imposibil pentru a menține această linie”, a declarat pentru CNN ofițerul Forțelor Speciale Omega „Saier”.

„Nu știu ce se va întâmpla în continuare”, a spus el. „Dar Avdiivka rezistă. Suntem pe pământul nostru. Nu avem nimic de pierdut”.

Potențial avans rusesc la Adviivka

Proeminenți bloggeri militar pro-război de pe Telegram, inclusiv canalul Rybar, au raportat o „pătrundere” a trupelor rusești în partea rezidențială sudică a Avdiivka, a relatat Newsweek.

Între timp, canalul 13 a afirmat că „lupte au loc pe străzile" din Avdiivka în urma recentelor progrese rusești. Forțele Moscovei, a raportat canalul, au folosit „tacticile de subminare" - săparea de tuneluri sub pozițiile inamice, umplerea lor cu explozibili și detonarea lor.

Bloggerul militar Two Majors a raportat „lupte grele” în Avdiivka, în apropiere de centrul de recreere Tsarskaia Ohota, în sudul orașului, „după capturarea căruia trupele noastre au avansat spre periferia" așezării.

„În timp ce partea nordică a Avdiivka este protejată de AKHZ (clădiri industriale), zona sudică este formată din case cu unul sau două etaje, vulnerabile la focuri de artilerie", a scris canalul pro-Kiev Tatarigami_UA pe X. „Dacă nu reușesc să captureze zona, rușii o mătură cu artileria, desfășoară infanteria și pun stăpânire pe dărâmături".

Statul Major ucrainean a raportat marți că forțele rusești „încearcă în mod constant să  să înconjoare Avdiivka", dar că apărătorii ucraineni „continuă să rețină inamicul”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite