LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bilanțul bombardamentelor rusești asupra Harkovului și Kievului: Cel puțin 18 morți și peste 100 de răniți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanțul civililor morți, în urma bombardamentelor rusești de marți, se ridică la 18, în timp ce 130 de persoane au fost rănite, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Atacurile au vizat în special orașele Harkov și Kiev, unde s-au înregistrat cele mai multe victime. Premierul slovac Robert Fico, care urmează să se întâlnească cu Zelenski, a declarat marți că la Kiev nu există război, că în capitala ucraineană viața este „normală”.

Cel puțin 15 morți la Harkov după atacul cu rachete de marți FOTO EPA-EFE
Cel puțin 15 morți la Harkov după atacul cu rachete de marți FOTO EPA-EFE

UPDATE Deputaţii ruşi au votat miercuri într-o primă lectură un proiect de lege care vizează confiscarea banilor şi a bunurilor oricărei persoane găsite vinovate de diseminarea de "informaţii false" despre armată, potrivit AFP. Detalii aici

UPDATE Situat pe linia frontului, orașul Avdiivka a devenit epicentrul războiului din Ucraina. Se află încă sub controlul ucrainenilor, dar este înconjurat pe trei laturi de trupe și tunuri rusești. Măcinat de bombardamentele rușilor, orașul în sine este de nerecunoscut, se arată într-un reportaj CNN.

În mijlocul ruinelor, trupele rusești și ucrainene se ciocnesc, pradă dronelor și tancurilor. Victimele sunt numeroase de ambele părți, dar mai ales în rândul atacatorilor ruși, care au lansat val după val uman împotriva apărătorilor din tranșee. Detalii aici

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod și care ar fi avut 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina a doborât avionul de transport Iliușin-76 în spațiul aerian rusesc, la câțiva kilometri de satul Yablonovo din districtul Korocea. Acesta a transmis că Kievul a folosit un sistem de rachete antiaeriene pentru a ținti aeronava și a denunțat un act de terorism. Detalii aici

UPDATE Un soldat ucrainean a povestit cum a fost scos dintr-un sat ocupat de ruși într-o manieră spectaculoasă demnă de filmele de la Holywood, a relatat marți portalul ucrainean Hromadske. Detalii aici

UPDATE Premierul ucrainean Denis Şmâhal l-a primit miercuri la Ujhorod pe omologul său slovac Robert Fico  pentru a discuta despre "dezacordurile" lor cu privire la invazia rusă şi continuarea ajutorului occidental acordat Ucrainei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„În pofida dezacordurilor noastre, intenţionăm să urmărim o politică pragmatică cu guvernul slovac, care va aduce beneficii ambelor ţări", a scris Denis Şmâhal miercuri pe reţelele sociale.

Oficialul ucrainean s-a declarat "convins" că întâlnirea de miercuri cu Robert Fico, prima după alegerea liderului slovac în octombrie 2023, va face posibilă "deschiderea unei noi pagini" în relaţiile Kiev-Bratislava.

Denis Şmâhal afirmase că „aşteaptă cu nerăbdare un dialog constructiv", însoţind primul său mesaj cu două scurte înregistrări video în care cei doi oficiali îşi strâng mâna în faţa fotografilor.

„Sunt multe subiecte pe care trebuie să le discutam", a spus Robert Fico, adăugând că „sunt probleme asupra cărora putem avea opinii diferite. Asta e viaţa".

Însă „ne dorim cu adevărat ca lucrurile să avanseze. Veţi vedea că vrem cu adevărat să vă ajutam”, a adăugat premierul slovac.

UPDATE Toți pasagerii de la bordul avionului militar prăbușit în regiunea Belgorod au murit, a anunțat guvernatorul local Viaceslav Gladkov.

„Un avion de transport s-a prăbușit în districtul Korochanski. Acesta a căzut pe un câmp din apropierea satului. Toți cei aflați la bord au fost uciși” scrie Gladkov pe Telegram.

El adaugă că locul prăbușirii a fost izolat și că se desfășoară o anchetă.

Agențiile de presă ruse au citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că la bordul aeronavei se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care, potrivit Moscovei, urmau să facă parte dintr-un schimb de prizonieri.

Deocamdată, nu există nicio confirmare independentă a acestei informații.

Ulterior, șeful comisiei de apărare a parlamentului rus a afirmat că în aer se afla un al doilea avion care transporta alți 80 de prizonieri ucraineni, dar, potrivit acestuia, aeronava s-a întors din drum.

UPDATE Războiul declanșat de Putin în Ucraina intră în al treilea an, dar președintele rus nu dă niciun semn că și-a dori să oprească conflictul sângeros. Însă, concomitent, liderul de la Kremlin are pe masă un plan sinistru de a stăvili inițiativa Occidentului de a oferi sprijin Kievului. El folosește o tactică ascunsă numită „putrezește și degradează”, apreciază un expert de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Acest plan are ca scop frângerea hotărârii și unității Vestului, prin „operațiuni informaționale” menite să semene diviziune între aliații Kievului.

„Putin nu poate câștiga un război cu NATO, așa că strategia și tactica lui sunt să putrezească și să degradeze alianța, convingând-o că poate suporta pierderi treptate în anumite feluri. Dacă poate distruge credibilitatea NATO și capacitatea ei de a descuraja un atac rusesc, el poate învinge efectiv alianța fără un război la scară largă. Dacă rușii au succes în Ucraina, ei pot normaliza războaiele rusești de cucerire în Europa de Est și pot trivializa suveranitatea statelor baltice, fostele republici sovietice”, argumentează analistul George Barros. Detalii aici

UPDATE Un avionul militar rusesc Il-76 s-a prăbușit, miercuri, 24 ianuarie, potrivit informațiilor furnizate de mai multe canale ruse de telegram, citate de Kiev Post. Primele estimări indică prezența a cel puțin 65 de persoane la bordul aeronavei, scrie publicația ucraineană. Detalii aici

UPDATE Termenul Save the Cat (Salvează Pisica) este folosit în industria scenariilor de la Hollywood pentru a marca momentul din film în care un personaj (în general negativ) își schimbă pentru un timp comportamentul și devine mai uman.

Se pare că tactica scenariștilor de filme comerciale a fost adoptată de soldații ucraineni, dar și de ruși, pentru a atrage simpatie din partea cetățenilor pe rețelele de socializare. Detalii aici

UPDATE Premierul slovac Robert Fico a comentat marți că viața e una „normală” la Kiev, chiar în ziua în care un nou val de lovituri ruseşti a lovit capitala Ucrainei şi alte oraşe din întreaga ţară, făcând 18 morţi şi peste 130 de răniţi. Detalii aici

UPDATE Cel puţin 18 civili au fost ucişi şi 130 au fost răniţi în timpul atacurilor aeriene ruseşti din timpul nopţii care au vizat în special capitala ucraineană Kiev şi Harkov (est), a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Au fost lovite peste 200 de situri diferite, dintre care 139 de clădiri rezidenţiale (...) 130 de persoane au fost rănite, toate primind ajutorul necesar. Din păcate, 18 persoane au murit", a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram, indicând că acest bilanţ ar putea să se înrăutăţească.

Procuratura Generală raportase anterior 19 decese şi 120 de răniţi, dintre care 15 morţi doar în regiunea Harkov (est).

UPDATE Forțele ruse au neutralizat mai multe drone în regiunea Oryol, potrivit unei postări pe făcută pe canalul său Telegram de către guvernatorul regiunii Andrei Klychkov, informează agenția TASS. 

Dronele au fost neutralizate în apropiere de Jeleznodorojnîi de către Ministerul Apărării al Federției Ruse. Serviciile de urgență au fost desfășurate în zonele afectate pentru siguranța populație, adaugă TASS.  

UPDATE  Echipajele care deservesc sistemelor grele de aruncătoare de flăcări ale armatei ruse au efectuat trei lovituri asupra pozițiilor fortificate ale armatei ucrainene din zona Makeevka, scrie agenția TASS.

UPDATE Locuitorii din Nikolaev raporează un număr mare de coloane ale armatei ucrainene, care se îndreaptă spre districtul Snigirevsky controlat de Ucraina din regiunea Herson. În plus, la Nikolaev sunt antrenate noi unități ale armatei ucrainene, potrivit deputatului Dumei Regionale Herson Yuri Barbasov, scrie agenția TASS.

UPDATE În dimineața zilei de 23 ianuarie, zece nave rusești erau în serviciu de luptă, inclusiv două nave purtătoare de rachete sol-aer echipate cu 16 rachete de croazieră Kalibr, potrivit armatei ucrainene, scrie agenția Unian.

UPDATE Pe fondul unei Rusii tot mai agresive, responsabilii militari din aproape toată Europa își fac probleme cu numărul militarilor activi pe care îi au sub arme, iar unii analiști văd soluții în servicii militare alternative sau iau exemple din practica țărilor scandinave, care au avut tendințe atipice în acest domeniu. Detalii aici

UPDATE Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a declarat marţi că nu vede niciun motiv de negocieri între Stockholm și Budapesta pe tema aderării țării sale la NATO.

„La summitul (NATO, n. red.) de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat” în vederea aderării, fără a exprima rezerve, a remintit Tobias Billstrom.

„Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi” cu Ungaria, a subliniat șeful diplomației suedeze.

Declarația ministrului suedez de Externe survine după ce biroul de presă al premierului ungar Viktor Orban a anunțat marți că premierul Ulf Kristersson a fost invitat la Budapesta pentru discuții pe tema aderării Suediei la NATO și privind consolidarea relațiilor bilaterale. Detalii aici

UPDATE Rusia a respins marţi la ONU acuzaţiile Ucrainei, ale justiţiei internaţionale şi ale unor organizaţii neguvernamentale conform cărora a deportat pe teritoriul său mii de copii ucraineni, informează AFP.

Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a cerut Moscovei să dea explicaţii privind afirmaţiile că au avut loc astfel de deportări.

Viceministrul rus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Aleksei Vovcenko, şeful delegaţiei ţării sale, a răspuns că, „din februarie 2022, Federaţia Rusă nu a fost implicată în deportarea unor cetăţeni ucraineni pe teritoriul său”. El a susținut că „aproximativ trei milioane de rezidenţi din Ucraina, printre care şi copii, au fost acceptaţi în Federaţia Rusă”.

Kievul apreciază că au fost deportaţi forţat în Rusia circa 20.000 de copii, din care până acum au fost repatriaţi de autorităţi doar aproximativ 400.

UPDATE Prim-ministrul maghiar Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson în Ungaria pentru a încerca rezolvarea diferendelor care împiedică ratificarea de către Budapesta a aderării țării scandinave la NATO, transmite AFP. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite