Analiza Ministerului britanic al Apărării după moartea șefului Wagner: Nu există o dovadă definitivă că se afla la bord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este "foarte probabil" ca şeful Wagner, Evgheni Prigojin, să fie mort, deși nu există o dovadă definitivă că s-a aflat la bordul avionului prăbușit miercuri, potrivit ultimului raport al Ministerului britanic al Apărării, citat de Reuters.

Avionul privat al șefului Wagner s-a prăbușit în Rusia din motive neelucidate FOTO PROFIMEDIA
Avionul privat al șefului Wagner s-a prăbușit în Rusia din motive neelucidate FOTO PROFIMEDIA

Autorităţile ruse au anunţat că Prigojin se afla pe lista de pasageri în avionul prăbuşit la nord-vest de Moscova miercuri seară, la două luni de când a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei ruse.

Anchetatorii ruşi au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele prăbuşirii, dar nu au confirmat oficial identităţile celor 10 trupuri recuperate din epavă.

"Nu există încă dovada definitivă că Prigojin era la bord şi se ştie despre el că îşi lua măsuri de securitate excepţionale. Cu toate acestea, este foarte probabil ca el să fie într-adevăr mort", a apreciat Ministerul britanic al Apărării în ultima actualizare a informaţiilor, postată pe platforma de socializare X (fostă Twitter).

"Dispariţia lui Prigojin ar avea aproape sigur un efect profund destabilizator asupra Grupului Wagner. Atributele sale personale de hiperactivitate, îndrăzneală excepţională, un impuls pentru rezultate şi brutalitatea extremă au pătruns în Wagner şi este puţin probabil că vor fi egalate de alt succesor", consideră ministerul.

"Vidul în conducerea Wagner ar putea fi agravat de informaţiile că fondatorul şi comandantul de teren Dmitri Utkin, precum şi şeful logisticii Valeri Cekalov au murit de asemenea", adaugă analiștii serviciului britanic de informații.

Avionul privat de tip Embraer la bordul căruia se afla şeful Grupului Wagner s-a prăbuşit în regiunea Tver, la nord de Moscova, în timp ce se îndrepta din capitala Rusiei spre Sankt Petersburg.

Toţi cei 10 pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul aeronavei şi-au pierdut viaţa în accident, ale cărui cauze sunt deocamdată necunoscute, aminteşte France Presse.

Grupul de mercenari ruşi Wagner va fi şi mai periculos sub controlul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite