Ameninţarea RECESIUNII. Zona euro în pericol: Italia şi Spania cad, Germania sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona euro travesează un moment dificil
Zona euro travesează un moment dificil

Zona euro se îndreaptă spre recesiune cu o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,2% în trimestrul al doilea, potrivit ultimelor estimări ale Eurostat, Biroul de Statistică al UE.

"PIB-ul a scăzut cu 0,2 la sută atât în zona euro cât şi la nivelul UE27 în al doilea trimestru al anului 2012, comparativ cu trimestrul precedent", precizeză Eurostat.

Nici în primul trimestru veştile nu au fost mai bune, creşterea înregistrată a PIB fiind zero atât pentru UE 27 cât şi pentru Eurozonă (UE 17)

Comparativ cu acelaşi semestru al anului trecut, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,4%.

„Nu sunt suprize. Noile cifre sunt în acord cu previziunile Comisiei Europene. Sigur că recesiunea nu este o veste bună dar e în acord cu ceea ce ne aşteptam", a precizat unul din purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene. Cifrele reflectă impactul schimbărilor politice din Grecia care au avut influenţă. Datele pentru Marea Britanie sunt sub aşteptări, a mai precizat acelaşi oficial.

Cifrele reflectă criza paralizantă a datoriilor din zona euro, forţând planuri de salvare UE-FMI salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia şi ajutor pentru sectorul bancar spaniol, notează AFP.

Contracţia, rezultat al tăierilor dure ale guvernelor şi a creşterea taxelor pentru a face faţă crizei datoriilor, anunţă posibila cădere în recesiune a zonei euro, recesiune care se instanlează după două trimestre de contracţie cosecutive.

Cipru a avut cea mai puternică scădere - contracţie de 0,8%, economia Belgiei a avut un declin de 0,6 procente, Italia şi Spania au căzut şi ele cu 0,7 respectiv 0,4. Cu toate acestea, mai notează AFP, cea mai importantă economie a zonei Euro, cea a Germaniei, continuă să sfideze cea mai grea perioadă a crizei ajutată de exporturi şi o cerere internă solidă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite