Ambasada Rusiei în Norvegia, reacție la arestarea unui presupus spion rus

0
Publicat:

Ambasada Rusiei în Norvegia a afirmat, miercuri, că această țară suferă de „spionită, după ce în urmă cu o zi a fost anunțată reținerea unui posibil spion rus, relatează AFP.

Spion rus.
Ambasada Rusiei în Norvegia susține că țara suferă de „spionită”. FOTO Shutterstock

Serviciul de Securitate al Poliției Norvegiene (PST) a anunțat, marți, reținerea unui bărbat care s-a dat drept un om de știință brazilian care lucrează la Universitatea din Tromsoe, dar despre care se crede că ar fi un spion rus. 

Ambasada Rusiei în Norvegia a transmis, miercuri, printr-un mesaj pentru AFP că nu știe „cine sau ce este”. 

În general, spionita a fost promovată în mod activ în Norvegia în ultima vreme", a afirmat sursa menționată. 

În afară de posibilul spion rus, Norvegia a arestat în ultimele săptămâni aproximativ zece cetățeni ruși sub acuzația că au pilotat în mod ilegal o dronă deasupra teritoriului țării, în ciuda unei interdicții impuse. Orice încălcare este pasibilă de trei ani de închisoare. 

Totodată, există bănuieli referitoare la circulația navelor de pescuit rusești, care încă au voie în unele porturi norvegiene, sau a navelor de cercetare. 

Toate aceste (acuzații) sunt manipulări politice", a mai adăugat ambasada. 

Norvegia și-a crescut nivelul de alertă, după ce a sesizat mai multe drone în apropierea infrastructurii sale de petrol și gaze în ultimele săptămâni și ca răspuns la scurgerile din 26 septembrie din conducta de gaz Nord Stream din Marea Baltică. 

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze din Europa, după o reducere bruscă a fluxurilor din Rusia. 

Conform PST, presupusul spion, care a fost arestat, luni, este un „agent ilegal” care încearcă să pătrundă într-o țară străină pentru a-și alcătui o rețea de contacte și pentru a avea acces la informații sensibile. 

Autoritățile norvegiene solicită extrădarea sa, fiindcă sunt de părere că „reprezintă o amenințare la adresa intereselor fundamentale ale națiunii". 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite