Un rus a fost arestat în Norvegia după ce a pilotat o dronă deasupra arhipelagului Svalbard

0
Publicat:

Poliţia din Norvegia a anunţat miercuri o nouă arestare a unui rus acuzat că a pilotat în mod ilegal o dronă deasupra teritoriului țării, de data aceasta în arhipelagul strategic Svalbard în Arctica, informează AFP.

Un rus a fost a restat în Norvegia / Foto: Arhivă / Shutterstock
Un rus a fost a restat în Norvegia / Foto: Arhivă / Shutterstock

Identitatea suspectului nu a fost dezvăluită, însă potrivit site-ului Barents Observer, este vorba de fiul „unui om de afaceri rus cunoscut" şi „asociat apropiat al lui Vladimir Putin".

Aceasta este a şaptea arestare, în decurs de numai câteva zile, a unor cetăţeni ruşi acuzaţi că au pilotat ilegal sau că au încălcat interdicţii de a fotografia în această ţară scandinavă ce se învecinează cu Rusia şi care este de acum principalul furnizor de gaz spre Europa.

Arestarea, care a avut loc luni la Hammerfest în nordul Norvegiei, a vizat un bărbat de 47 de ani cu dublă cetăţenie, rusă şi britanică, a anunţat poliţia regională din Finnmark. „Suspectul a recunoscut că a pilotat o dronă deasupra Svalbard", a precizat o responsabilă a poliţiei, Anja Mikkelsen.

Situat la circa o mie de kilometri de Polul Nord, arhipelagul Svalbard (Spitzberg) este un teritoriu norvegian cu amplasament strategic în centrul Arcticii şi găzduieşte o comunitate rusă relativ importantă, statutul său juridic autorizând exploatarea anumitor resurse de către cetăţeni străini.

Bărbatul a fost plasat în detenţie provizorie timp de două săptămâni, iar dronele şi materialele electronice au fost confiscate, a adăugat poliţia.

O dronă a fost semnalată miercuri dimineaţa şi lângă aeroportul din Bergen (vest), fapt care a necesitat o scurtă întrerupere a traficului.

La rândul său, ambasada Rusiei la Oslo a criticat luni „psihoza" care, potrivit ei, a cuprins ţările scandinave cu privire la „turişti (ruşi) obişnuiţi", victime ale unei interdicţii „nejustificate" şi „discriminatorii".

După presupusa sabotare a gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică vecină, Norvegia şi-a întărit securitatea în jurul infrastructurilor sale, în special a instalaţiilor sale petroliere şi gaziere, scrie Agerpres.

De asemenea, din februarie, la fel ca multe alte ţări occidentale, guvernul de la Oslo a interzis ruşilor survolarea teritoriului norvegian, cu avionul sau cu drona. Orice încălcare este pasibilă de trei ani de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite