Ce se știe despre scurgerile de gaz de la Nord Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul de gazoducte Nord Stream AG consideră că distrugerea este fără precedent, spunând că nu este încă posibil să se estimeze timpul de depanare.

Scurgeri de gaze la Nord Stream FOTO EPA-EFE
Scurgeri de gaze la Nord Stream FOTO EPA-EFE

În timpul zilei, presiunea a scăzut imediat în trei segmente ale gazoductelor Nord Stream și Nord Stream 2 care mergeau din Federația Rusă în Germania. S-au înregistrat scurgeri de gaze în apropiere de insula daneză Bornholm. Potrivit primelor estimări, motivul pentru aceasta ar putea fi un sabotaj.

Operatorul de gazoducte Nord Stream AG consideră că distrugerea este fără precedent, spunând că nu este încă posibil să se estimeze timpul de depanare.

Nord Stream și Nord Stream 2 erau conducte de gaz complet gata de funcționare. Aprovizionarea cu gaz prin primul a fost oprită periodic pentru lucrări de reparații și întreținere, a căror certificare este complicată în condițiile sancțiunilor occidentale. Certificarea celui de-al doilea gazoduct a fost oprită de Germania pe 22 februarie, iar o zi mai târziu, din cauza evenimentelor din Ucraina, Statele Unite au impus sancțiuni operatorului proiectului Nord Stream 2 AG.

Iată principalele informații despre incident.

Ce s-a întâmplat

  • Căderea de presiune pe una dintre cele două linii ale Nord Stream 2 a fost înregistrată în noaptea de 26 septembrie de pe platforma terestră a Nord Stream 2 AG. Totodată, au fost sesizate serviciile de coastă din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia.
  • Serviciul de presă al operatorului de gazoduct a precizat că incidentul a avut loc în zona economică exclusivă (ZEE) a Danemarcei, la sud-est de insula Bornholm.
  • În seara aceleiași zile, presiunea a scăzut pe ambele fire ale Nord Stream 1.
  • În condiții normale, presiunea din interiorul conductei este de 105 bar, dar acum pe tronsonul german ajunge la doar 7 bar.

Care ar putea fi cauza

  • Ulrich Lissek, un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 AG, a explicat că „undeva” de-a lungul conductei „probabil a apărut o gaură”. Cauza exactă a scăderii presiunii nu a putut fi stabilită din cauza sancțiunilor și a lipsei de personal la sol.
  • Surse ciate de ziarul german Der Tagesspiegel și din revista Der Spiegel, familiare cu evaluarea autorităților, au spus că este vorba despre un „sabotaj direcționat” care era imposibil să apară fără implicarea scafandrilor sau a unui submarin. Conform primelor ipoteze, forțele ucrainene sau legate de cele ucrainene ar putea fi responsabile pentru acest lucru.
  • Nici secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, nu a exclus că ar putea fi vorba de un sabotaj, Kremlinul fiind extrem de îngrijorat de incident.
  • Autoritățile daneze au spus căele  consideră incidentul cu scurgerea de gaz de la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 drept o acțiune deliberată.
  • Premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a deschis gazoductul Baltic Pipe care trece prin apele daneze, a declarat că „nu cunoaște încă” detaliile incidentului, dar și-a exprimat imediat încrederea că aceasta este „o altă escaladare a situației” din Ucraina.
  • Șeful Ministerului Danez al Energiei nu crede că Nord Streams ar fi putut fi afectat din neglijență.
  • Seismologii de la Universitatea Uppsala din Suedia sunt încrezători că incidentele de scurgere de gaz Nord Stream au fost cauzate de explozii, nu de un cutremur sau de o alunecare de teren.
  • Nord Stream AG a spus că scurgerea conductei a fost cauzată de daune fizice.

Care au fost consecințele

  • Autoritatea maritimă daneză a raportat o scurgere de gaz la nord-est de Bornholm, pe unde trece traseul conductei de gaz. Navele sunt sfătuite să ocolească locul de urgență , păstrând o distanță de 5 mile.
  • Administrația maritimă suedeză a descoperit și o scurgere în ZEE.
  • Ministerul Economiei din Germania asigură că incidentul nu va avea niciun impact asupra aprovizionării cu energie a țării. Comisia Europeană a mai declarat că securitatea energetică a Uniunii Europene nu a fost încălcată.
  • Prețurile gazelor în Europa au crescut în timpul tranzacționării la bursa ICE din Londra cu 12% - până la 1.950 USD per 1.000 de metri cubi. m.

Ce se face

  • Ministerul german al Economiei nu a reușit încă să stabilească cauza scăderii presiunii în conductele de gaz și nici locația scurgerii. Operatorul de rețea Gascade, Agenția Federală de Rețea din Germania, poliția și autoritățile din Mecklenburg-Pomerania de Vest lucrează la această problemă.
  • Ambasada Rusiei în Danemarca consideră că incidentul de pe conductele Nord Stream și Nord Stream 2 ar trebui investigat, iar rezultatele ar trebui făcute publice.
  • Gazprom furnizează gaz Europei - 42,4 milioane de metri cubi - prin teritoriul Ucrainei, prin stația de măsurare a gazelor (GIS) „Sudzha”. Cererea de pompare prin GIS „Sokhanovka” a fost respinsă de Kiev.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite