Alertă de securitate la Luvru. Muzeul a fost evacuat și închis VIDEO
0Muzeul Luvru din Paris a fost închis „din motive de securitate” sâmbătă, în timp ce Franța este în alertă maximă în urma unui atac în orașul Arras, din nord-est, potrivit AFP.
„Luvru a primit un mesaj scris în care se afirma că există un risc pentru muzeu și vizitatori”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP, după ce a anunțat închiderea pe rețelele de socializare. „Am hotărât... să-l evacuăm și să-l închidem pentru ziua respectivă, în timp ce efectuăm verificările necesare”.
Decizia a fost luată în urma unor „amenințări cu bombă”, a declarat o sursă din cadrul poliției franceze pentru TF1.
7.000 de soldaţi din forţa Sentinelle, mobilizați în Franța
Preşedinţia franceză a anunţat sâmbătă că până la 7.000 de soldaţi din forţa Sentinelle vor fi desfăşuraţi în toată Franţa, la o zi după ce un profesor a fost înjunghiat mortal în faţa unui liceu din Arras de un tânăr cu antecedente de radicalizare, relatează AFP
Pe fondul temerilor că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea fi importat în Franţa, Parisul a anunţat că intră de vineri în stare de alertă pentru "atac de urgenţă", cel mai înalt nivel al sistemului Vigipirate, care permite mobilizarea excepţională de resurse într-un interval de timp limitat.
Operaţiunea Sentinelle a fost desfăşurată pentru prima dată în 2015 de François Hollande, după atacurile de la Charlie Hebdo şi Hyper Cacher.
Unul dintre cele mai mari muzee din lume
Sunt 230 ani de când a fost deschis publicului Muzeul Luvru, unul dintre cele mai mari muzee din lume. Iniţial o fortăreaţă construită în perioada medievală, a devenit palat regal în secolul al XIV-lea sub Carol al V-lea şi a fost folosită din când în când de regii Franţei ca reşedinţă principală a Parisului. Structura sa actuală a evoluat în etape încă din secolul al XVI-lea. În 1793, o parte din Luvru a devenit un muzeu public, acum Muzeul Luvru, care s-a extins pentru a ocupa cea mai mare parte a clădirii.
Clădirea gigantică, situată în apropiere de Sena, are o suprafață de 20.000 de metri pătrați şi găzduieşte peste 35.000 de lucrări. Printre cele mai faimoase capodopere expuse se numără şi Mona Lisa de Leonardo da Vinci.
Luvru a fost construit de regele Philippe-Auguste la sfârşitul secolului al XII-lea ca fortăreaţă la marginea oraşului, pentru a proteja Parisul de invadatori. În perioada lui Ludovic al XIV-lea, Luvru a fost transformat în reşedinţă, şi a rămas astfel timp de mai multe secole. Apoi a fost transformat treptat într-un muzeu pentru colecţiile de artă ale regilor Franţei. Luvru a devenit muzeu pentru colecţiile de artă la sfârşitul secolului al XIX-lea.