Aleksandr Lukaşenko: Sunt gata să lupt alături de ruşi de pe teritoriul Belarus într-un singur caz

0
Publicat:

  Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de aliatul său, Rusia, doar dacă un alt stat lansează un atac împotriva ţării sale, transmit Reuters şi AFP.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Lukaşenko, care a respins în mod repetat afirmaţiile Kievului şi Occidentului că ţara lui ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina de partea Moscovei, a mai spus că intenţionează să se întâlnească vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres. 

„Sunt gata să lupt alături de ruşi de pe teritoriul Belarus într-un singur caz: dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul”, a declarat Lukaşenko într-o conferinţă de presă joi cu media străine, eveniment rar, notează AFP.

„Dacă are loc o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever, iar războiul va căpăta un cu totul alt caracter”, a subliniat acesta, adăugând că „nu este valabil doar pentru Ucraina, ci pentru toţi vecinii”.

Rusia a folosit Belarus ca punct de lansare în invazia de anul trecut din Ucraina, declanşând ofensiva eşuată asupra capitalei ucrainene Kiev de pe teritoriul acestei ţări.

O serie de activităţi militare şi exerciţii comune ale forţelor aeriene între Rusia şi Belarus, la începutul acestui an, au reaprins preocupările că Minskul s-ar putea pregăti să-şi asume un rol mai activ în conflict. În octombrie anul trecut, Belarus şi Rusia au anunţat crearea unei forţe militare comune despre care Minskul a afirmat că are o misiune „pur defensivă”.

Lukaşenko a asigurat joi că Moscova nu a cerut niciodată ţării sale să participe la războiul din Ucraina, a mai consemnat Reuters, citând agenţia belarusă Belta.   

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite