Alegerile prezidenţiale din Slovenia, un prim test pentru guvernul de centru-stânga al lui Robert Golob

0
Publicat:

Alegerile prezidenţiale care au loc duminică în Slovenia sunt considerate unul dintre primele teste pentru guvernul de centru-stânga condus de prim-ministrul Robert Golob, care a preluat puterea de la un naţionalist de dreapta în luna mai, informează dpa.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Niciunul dintre cei şapte candidaţi la preşedinţia Sloveniei - funcţie mai mult simbolică în această ţară din Europa Centrală - nu este aşteptat să obţină duminica aceasta majoritate absolută, ceea ce înseamnă că un al doilea tur va fi probabil organizat pe 13 noiembrie.

Sondajele de opinie arată că cel mai bine plasat candidat este Anže Logar. El a fost ministru de externe în guvernul lui Janez Janša, fost comunist devenit apoi politician de dreapta, iar cei doi sunt prieteni.

Criticii spun că a Janša, care a fost prim-ministru de trei ori, a încercat să restrângă libertatea presei şi respectul pentru valorile democratice sau statutul de drept în această ţară a Uniunii Europene. El a fost înlăturat de la putere de Golob, un nou nume în politică, în timpul alegerilor parlamentare din primăvară.

Sondajele o plasează pe jurista Nataša Pirc Musar, o politiciană independentă, pe locul doi, în timp ce Milan Brglez, care este susţinut de Mişcarea pentru Libertate a lui Robert Golob, este dat de sondaje pe locul trei.

Secţiile de vot din Slovenia se vor închide la orele locale 19.00 (17:00 GMT). Primele rezultate ar urma să fie cunoscute duminică seara.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite