Alegeri Marea Britanie: Fostul vicepremier liberal-democrat şi-a pierdut poziţia în Camera Comunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nick Clegg a pierdut joi noaptea alegerile în circumscripţia sa din Sheffield Hallam în favoarea rivalului laburist, într-un eşec considerabil pentru fostul vicepremier liberal-democrat, care a condus în perioada 2010-2016 alături de David Cameron, scrie BBC.

Clegg a transmis deja că nu există nicio circumstranţă în care liberal-democraţii să susţină din nou o guvernare conservatoare, după lovitura de imagine considerabilă cauzată de asocierea cu executivul fostului premier David Cameron.

Primele exit-poll-uri indicau 314 parlamentari conservatori, prin comparaţie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către May.

Deşi conservatorii vor avea cei mai mulţi parlamentari , aceste rezultate reprezintă un mare eşec pentru premierul May, care voia să-şi întărească poziţia şi să-şi consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea să formeze singuri un nou executiv şi vor trebui să formeze o coaliţie de guvernare, dar liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni nu s-au arătat prea încântaţi de posibilitatea susţinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic în legislativ ar putea să întârzie negocierile cu celălalte 24 de ţări europene şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit sau chiar să formeze un nou executiv la Londra, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

Exit-poll-urile nu sunt întotdeauna corecte şi trebuie să amintim eşecul uriaş al acestora în timpul referendumului privind poziţia Marii Britanii în UE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite