Alegeri Marea Britanie: May, înfrântă în alegerile legislative. Corbyn cere demisia premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images
FOTO Guliver / Getty Images

Partidul Conservator britanic a pierdut în alegerile anticipate de joi majoritatea absolută pe care o deţinea în Parlament, însă rămâne ce mai mare formaţiune în Legislativ, scrie presa pritanică. Jeremy Corbyn a lansat vineri dimineaţă critici dure la adresa premierului conservator, cerându-i să plece de la guvernare.

UPDATE 10.00 Contraperformanţa Partidului Conservator în alegerile legislative anticipate britanice „nu va fi lipsită de impact“ asupra negocierii Brexitului, care urmează să înceapă pe 19 iunie, a apreciat vineri comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare Pierre Moscovici, relatează Reuters. „Avem o situaţie politică cu siguranţă mai deschisă“, a comentat la Europe1 comisarul european francez. „Va trebui să interpretăm modul în care Brexitul a influenţat alegerile“, a adăugat el.

„Acest lucru nu va fi lipsit de impact, fără îndoială, asupra spiritului negocierilor, asupra datelor politice ale negocierilor, dar acest lucru nu pune în discuţie deschiderea negocierilor“, a spus Pierre Moscovici. „Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că această Comisie Europeană şi negociatorul ei Michel Barnier sunt pregătiţi să deschidă negocieri“, a adăugat el. „Să aşteptăm declaraţia doamnei May din această (vineri) dimineaţa. Vom vedea ce se întâmplă în Partidul Conservator, formaţiunea la guvernare, cu echilibrele în interiorul Partidului Conservator între «hard brexiters» şi ceilalţi. Să nu ne precipităm”, a îndemnat el când a fost Invitat să spună dacă crede că va rămâne neschimbat calendarul negocierilor.

Întrebat acelaşi lucru pe postul german de radio Deutschlandfunk, comisarul european pentru Buget Günther Oettinger a declarat că nu este sigur că negocierile vor putea să fie lansate pe 19 iunie, aşa cum s-a prevăzut. Pierre Moscovici a mai apreciat că nu există un risc al unui „Grexit“. „Nu există vreun risc de Grexit, pur şi simplu pentru că, începând din iulie 2015, grecii au făcut eforturile necesare, reformele necesare”, a spus el. „Trebuie ca acest Eurogrup de la 15 iunie să fie un succes”, a refirmat comisarul.

UPDATE 8.15 Partidul lui Theresa May, care a convocat acest scrutin anticipat pentru a-şi consolida majoritatea de 330 de mandate, a obţinut doar 308 mandate - cu 12 mai puţin ca în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 634 de secţii, şi nu mai poate obţine 326 de mandate şi o majoriate. Acest prag de 326 de mandate i-ar fi permis să-şi păstreze majoritatea absolută în Parlament.

UPDATE 7.50 Conservatorii britanici au obţinut în alegerile legislative de joi 301 mandate - cu zece mai puţin decât fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 624 de secţii de votare, laburiştii 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democraţii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai puţine, potrivit The Guardian.

În total 192 de femei au fost alese joi - un record, potrivit The Associated Press. În fostul Parlamentul erau 191 de femei, reprezentând 29,4% din cele 650 de mandate. În 2010, 143 de femei au fost alese parlamentar, recordul britanic la acest capitol.

alegeri Marea Britanie FOTO EPA

Acest rezultat este înregistrat la 104 ani de la moartea sufragetei Emily Wilding Davison, care şi-a dedicat viaţa luptei pentru ca femeile britanice să aibă dreptul să voteze. Mulţi britanici au scris pe reţele socializare despre rolul important al lui Davison şi sufragetelor.

UPDATE 7.00 „A dorit un mandat... bine, atunci mandatul pe care l-a primit constă în pierderea unor scaune conservatoare, voturi pierdute, sprijin pierdut şi încredere pierdută. De fapt, cred că asta este destul”, a declarat Corbyn în discursul de acceptare a victoriei din circumscripţia Islington North. De asemenea, acesta a menţionat că premierul nu a reuşit să obţină ce şi-a propus, adică întărirea mandatului parlamentar şi reducerea la tăcere a opoziţiei înainte de începerea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Jeremy Corbyn FOTO EPA

„Aceste alegeri au fost convocate de către premier pentru a dobândi o majoritate mai mare, prin care să-şi afirme autoritatea. Această campanie electorală s-a desfăşurat în ultimele şase săptămâni, iar eu am călătorit prin întreaga ţară şi politicile s-au schimbat”, a declarat liderul laburist la Londra.

De asemenea, acesta a menţionat că premierul a pierdut încrederea alegătorilor şi ar trebui să demisioneze de pe Downing Street.

Alegeri Marea Britanie. Cinci secretari de stat britanici şi-au pierdut mandatele parlamentare în alegeri

Rob Wilson, un secretar de stat la Ministerul Culturii, şi-a pierdut mandatul de deputat în favoarea laburiştilor, numărul secretarilor de stat din Guvernul May care au fost înfrânţi în alegerile legislative de joi crescând astfel la cinci, relatează BBC News.

Ceilalţi patru sunt secretarul financiar al Trezoreriei Jane Ellison, secretarul Cabinetului Ben Gummer, secretarul de stat pentru Locuinţe Gavin Barwell şi secretarul de stat pentru Dezvoltare Internaţională James Wharton.


Doar 12 parlamentari ar urma să-i separe pe conservatori de o majoritate absolută, care ar reduce la tăcere orice opoziţie şi ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei ieşiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit exit-poll-urilor, conservatorii urmează să obţină 314 parlamentari, mai puţini faţă de cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către Theresa May.

Chiar dacă va câştiga alegerile, rezultatele reprezintă un eşec pentru premierul Theresa May, care plănuia să solidifice poziţia conservatorilor şi să-şi consolideze mandatul în ce privesc negocierile pentru Brexit.

alegeri UK exit polls FOTO Gfk/Ipsos MORI

 

UPDATE: Theresa May Câştigă alegerile în circumscripţia sa din Maidenhead

Premierul Theresa May a declarat vineri dimineaţă că ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate şi conservatorii îşi vor îndeplini această datorie, fără să comenteze rezultatele dreptei în alegerile generale din Marea Britanie, în timp ce şi-a acceptat victoria în circumscripţia din Maindenhead, transmite Sky News.

„Este o onoare uriaşă şi un privilegiu să fiu aleasă în această circumscripţie. Promit că voi continua să muncesc pentru toţi membrii cirscumscripţiei mele. În timp ce ne uităm în întreaga ţară, rezultatele încep să curgă. Încă nu am văzut o imagine completă, dar această ţară are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a îndemnat premierul conservator în timp ce şi-a acceptat victoria în Maindenhead.

De asemenea, aceasta a reuşit să obţină cu 2.000 de voturi mai mult decât în ultimele alegeri generale, în vreme ce liderul laburist a câştigat un surplus de peste 10.000 de voturi în circumscripţia sa din Islington North.

May a precizat că va livra o perioadă de stabilitate, dacă cele mai multe poziţii vor fi câştigate de conservatori, fără să menţioneze formarea unei coaliţii de guvernare.

De cealaltă parte, conform primelor rezultate, laburiştii lui Jeremy Corbyn urmează să câştige 266 de locuri în Camera Comunelor, faţă de cele 229 deţinute înainte de dizolvarea legislativului de către premier.

Presa din Marea Britanie precizează că aceştia din urmă au cele mai mari şanse să reprezinte o opoziţie puternică în timpul negocierilor pentru Brexit, având în vedere că urmăresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

Liderul laburiştilor a transmis joi noaptea mulţumiri alegătorilor care au votat pentru programul stângist şi pentru o viziune radicală a unei ţări „mai corecte”, într-un mesaj postat pe Twitter. De asemenea, acesta a menţionat că laburiştii au schimbat în mai bine politica britanică printr-o campanie pozitivă.

„Echipa noastră a muncit mult la această campanie - din uşă în uşă şi până la social media - şi este minunat că am câştigat atâta sprijin în întreaga ţară. Oricare vor fi rezultatele finale, campania noastră a schimbat în mai bine politica”, a scris Corbyn.

UPDATE: Jeremy Corbyn, reales parlamentar

Liderul laburist a câştigat vineri dimineaţă cu peste 40.000 de voturi un al nouălea mandat de parlamentar în circumscripţia londoneză Islington North. În ultimele alegeri generale, acesta a reuşit să câştige circumscripţia tradiţional laburistă cu 29.659 de voturi, noile rezultate sugerând popularitatea în creştere a lui Corbyn, transmite Sky News.

„Aceste alegeri au fost convocate de către premier pentru a dobândi o majoritate mai mare, prin care să-şi afirme autoritatea. Această campanie electorală s-a desfăşurat în ultimele şase săptămâni, iar eu am călătorit prin întreaga ţară şi politicile s-au schimbat”, a declarat Corbyn în discursul de acceptare a victoriei din Islington North.

De asemenea, acesta a menţionat că votanţii s-au săturat de tăierea cheltuielilor bugetare şi de subfinanţarea şcolilor şi spitalelor din Marea Britanie.

„Sunt mândru de rezulatele care vin în această seară din întreaga ţară - sunt voturi ale speranţei în viitor şi reprezintă o respingere a austerităţii”, a declarat liderul laburiştilor la Londra.

Acesta a ţinut să le mulţumească voluntarilor care au numărat voturi întreaga noapte, precum şi poliţiştilor care au asigurat securitatea pe străzile londoneze după atentatul de pe London Bridge.

Alte 34 de poziţii urmează să fie câştigate de către naţionaliştii scoţieni ai lui Sturgeon, iar 14 poziţii vor merge spre Tim Farron şi colegii săi liberal-democraţi.

Aceştia din urmă au sugerat joi noaptea că mica formaţiune parlamentară ar avea probleme să participe la formarea unei coaliţii de guvernare, după lovitura de imagine cauzată de guvernarea în perioada 2010-2015 alături de conservatorii fostului premier David Cameron, transmite Reuters.

„Tim Farron a fost extrem de clar. El a spus că nu va exista niciun pact, nicio negociere şi nicio coaliţie. Ne-am ars degerele în ultima coaliţie, nu trebuie să vă spun eu asta. Îmi este foarte greu să văd cum Tim Farron ar putea să-şi încalce promisiunea”, a declarat fostul lider liberal-democrat Menzies Campbell.

„Rezultate catastrofale pentru conservatorii lui May”

Conservatorul George Osborne, care a condus până în urmă cu o lună Ministerul Finanţelor, a declarat că rezultatele indicate de primele exit-poll-uri sunt cu adevărat catastrofale, dacă se dovedesc corecte, pentru conservatorii lui May, transmite Reuters.

„Sunt în primele momente. Este doar un exit-poll. Dar dacă acest exit-poll se dovedeşte corect, atunci vorbim de o catastrofă completă pentru conservatori şi pentru Theresa May”, a declarat Osborne.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea că conservatorii nu vor putea alcătui o coaliţie pentru a rămâne la putere, având în vedere relaţiile extrem de tensionate cu liberal-democraţii şi naţionaliştii scoţieni, care se opun unei ieşiri dure din blocul comunitar propusă de May.

„În mod egal, este destul de dificil dacă de uităm la numere să vedem cum laburiştii ar putea să formeze o coaliţie, deci suntem pe o adevărată muchie de cuţit şi cred că în următoarele câteva ore vom avea o diferenţă uriaşă într-un număr limitat de circumscripţii”.

Osborne susţine ideea că conservatorii nu vor putea să căştige majoritatea pentru a forma un nou guvern pe Downing Street.

Tot joi noapea, Liderul UKIP, Paul Nuttall, a acuzat-o pe Theresa May că a pus în primejdie Brexit-ul, după ce au apărut primele rezultate ale exit-poll-urilor

„Dacă exit-poll-urile sunt adevărate, atunci Theresa May a pus în primejdie Brexit-ul. Am spus de la început că aceste alegeri sunt greşite. Orgoliu excesiv!”, a scris Nuttall într-un mesaj postat pe Twitter.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite