Alegeri legislative Austria. Stânga, pe cale să piardă din cauza unor pagini false pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Campania pentru alegerile legislative din Austria, programate pentru duminică, este marcată de un scandal fără precedent care ar putea scoate stânga de la guvernare şi propulsa un partid radical de dreapta.

Acuzaţii grave planează asupra Partidului Social-Democrat al Austriei (SPÖ), condus de cancelarul Christian Kern, care vrea să obţină un nou mandat de cancelar.  

Potrivit publicaţiilor Profil şi Die Presse, un consultant politic al SPÖ a creat pagini false pe Facebook în numele liderului Partidului Popular Austriac (ÖVP), Sebastian Kurz, principalul adversar politic al lui Christian Kern. Obiectivul acestor pagini este de a-l discredita pe Kurz, scriu cele două publicaţii.

Una dintre pagini - „Wir für Sebastian Kurz“ („Îl susţinem pe Sebastian Kurz“) - conţine numeroase mesaje antisemite şi rasiste, în scopul de a-i contura liderului ÖVP imaginea unui politician xenofob şi de a dezorienta astfel electoratul său mai puţin conservator.

O altă pagină - „Die Wahrheit über Sebastian Kurz“ („Adevărul despre Sebastian Kurz“) - sugerează că acest tânăr politician este tolerant în privinţa chestiunii migraţiei, iar ţinta este descurajarea  alegătorilor extremei drepte de a se ralia ÖVP.

Cele două publicaţii susţin că în spatele acestor pagini s-ar afla Tal Silberstein, un consultant politic israelian şi un fost consilier al lui Christian Kern. Silberstein a lucrat şi pentru politicieni români.

Georg Niedermühlbichler, directorul de campanie al lui Kern, a demisionat la 2 octombrie. El spune că nu a ştiut şi nu a avut nimic de-a face cu acţiunile lui Silberstein.

Scandalul afectează grav SPÖ, care a scăzut în sondaje. Prăbuşirea SPÖ poate consolida poziţia de favorit la câştigarea alegerilor a ÖVP şi propulsa către locul doi Partidul Libertăţii (FPÖ, dreapta radicală).

Sondajele arată că ÖVP ar câştiga alegerile cu 33%, la o distanţă de 8% de FPÖ şi 11% de SPÖ.

Aproape 6,5 milioane de austrieci sunt chemaţi duminică la urne pentru a-i alege pe cei 183 de reprezentanţi ai lor în Consiliul Naţional (Parlamentul Austriei).

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite